Skocz do zawartości
Freyuna

Komputer - Gry/Grafika komp. - 4500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym, aby ktoś, kto ogarnia te tematy mógłby ocenić zestaw, który ostatnio skleiłem na morele. 

Oto on : http://www.morele.net/inventory/info/5gx5ve/

Komputer będzie wykorzystywany do grania a w późniejszym czasie do obróbki zdjęć, renderingu (dlatego 16 gb jest musem). Komputer ma kosztować maksymalnie 4500 z groszami. I tak trochę poleciałem do góry, bo pierwotna cena miała wynosić 4300. Nie patrzeć na cene montażu, bo jest za 1zł. A sam nie zmontuje go, bo nie potrafiłbym, a za pół darmo, to czemu nie korzystać. Mam największe wątpliwości do chłodzenia CPU, ale za tę cenę chyba nic innego bym nie znalazł. A dopłacanie 60 zł do Macho, jest już poza zasięgiem.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Edytowane przez Freyuna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD i Zasilacz do zmiany .

SSD - Crucial MX100 128GB lub Plextor M6S 128GB .

Zasilacz - dołóż do Cooler Master G550M 550W - modularny i kompatybilny z Haswellem ( stany C6/C7 ) .

Fera 2 to trochę za mało do kręconego I5 - zastanowił bym się na twoim miejscu czy czasem nie dołożyć do macho .

W jakim stopniu to będą gry a w jakim stopniu obróbka zdjęć i rendering ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że w większym stopniu będą gry, a potem wiąże swoją przyszłość ze studiami na tym kierunku graficznym. 

Edit: Myślę, że dołożę do tego zasilacza: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-120-rev-a-tr145-621401/

Co do zasilacza, raczej pozostanę przy nim z powodu braku pieniędzy. Jedynie mógłbym pozmieniać coś w tym samym przedziale cenowym. 

Co do tego dysku SSD to zobaczyłem, że ten Kingstona ma zapis/odczyt: 510/555 mb/s, a crucial: 150/550. Więc gdzie leży problem w pierwszym SSD ? Pytam bo się na tym za bardzo nie znam

Edytowane przez Freyuna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingston ma tak wysokie transfery bo ma kontroler Sandforce , kontroler ten przesyła skompresowane dane .

Crucial mimo mniejszego odczytu jest lepszy - m.in. ma znacznie lepszy kontroler .

Crucial MX100 to koszt ~270 zł , więc będziesz miał ~50 zł  które można dołożyć do PSU .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś inne propozycje co do dysku ssd? Oprócz tego Crucial wybrałbym Plextora M6S ale nie ma go dostępnego w ofercie morele. Tak samo mam pytanie co do tego zasilacza. Co to znaczy, że jest modularny. I czy robi to jakąś wielką przewagę nad tym xfx?

Edit- Mam również dylemat co do chłodzenia. Różnica między Fera 2, a tym Thermalright HR-02 Macho 120 wynosi prawie 100 zł, a to już kolejny wydatek w sumie nie na moją kieszeń. Te i5 mam zamiar podkręcać do 4.5 ghz. Czy różnica na takim OC jest znacząca między tymi coolerami. Patrzyłem na benchmarki to wynosiła zaledwie 2-6 stopni celsjusza.

Drugie pytanie. Czy obydwa chłodzenia wejdą do Zalmana z3 plus, bo na taką obudowę jednak się zdecydowałem.

Edytowane przez Freyuna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem, że dam radę dołożyć jeszcze do tego zasilacza, wymieniłem ten dysk SSD, ale pozostałem z zasilaczem XFX, ponieważ kosztuje trochę taniej od Cooler Master'a. 
Z tego wszystkiego wyszedł mi taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/owILw0/

Wielkie dzięki za pomoc! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem tego 120, ponieważ na morele ten B&W nie był kompatybilny z socketem 1150

Dziwne, na stronie produktu 1150 występuje cztery razy i ani razu w kontekście braku kompatybilności z tą podstawką.

Chłodzenie jest kompatybilne z lga 1150. Co do opisów na stronie sklepów, jak wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zamawiał ktoś usługę montażu w morele? Układają jakoś ładnie kable w obudowie i czy sprawdzają czy komponenty są sprawne? Bo jedyna wadą obudowy zalmana jest to, że ma on w niektórych egzemplarzach fabryczną wadę wiatraków, które mogą trzeszczeć. 

Również nie jestem pewny co do karty od MSI. Słyszałem, że tylko jeden wentylator działa podczas pełnego stresu. Dopiero po "rozpędzeniu" palcem zaczyna działać. Alternatywą jest Asus Strix. Więc pytanie brzmi. Lepiej uniknąć niepotrzebnych problemów i wybrać Asusa?

Edytowane przez Freyuna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi