Elron Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 Witam wszystkich.Niestety moja stacjonarka ostatnimi czasy miewa problemy.A mianowicie cierpi ona na:Twarde zawieszanie się - obraz, dzwięk (charakterystyczne zgrzyty) wszystko. Najczęsciej w takich okolicznościach: -Przy starcie systemu, na oknie logowania -Lub zaraz po zalogowaniu się -Lub też po zalogowaniu się, i paru minutach, bardzo często przy starcie przeglądarki z ~20 kartami, ale też i jedną. Problem jest o tyle specyficzny, iż raz muszę klnąć i uruchamiać go po 20 razy zanim w ogóle zaskoczy system. Na ogół wtedy jak już pare minut podziała bez zawieszenia, dalej jest już OK.Moje podejrzenia padają na zasilacz.Konfiguracja: - i5 2500k - asus p8p67 pro - radek 7870 - ssd + 2x hdd - 8gb ramu - wind 7 64bit w wersji N - I najwazniejsze, OCZ 500mxsp Diagnozy które wykonałem: -Raczej nie sądzę żeby był to problem z zapsem mocy, jak już zaskoczy to nie straszne mu parogodzinne młócenie w wymagające gry - Nie sądzę też a żeby był to problem z windą, odpalony z live cd [brzydkie określenie na linuksa]a doznał dokładnie takiego samego efektu. - Początkowo myślałem iż to może problem z OC, stąd też bios i ustawienia zostały zresetowane do stockowych Jak mówiłem podejrzewam zasilacz, niestety bardzo nie mam skąd pożyczyć zamiennika do testów, czasu też niewiele, stąd cały problem. Dodakowo doklepuje event loga, może ktoś coś ciekawego z niego wyciśnie https://drive.google.com/file/d/0ByIq2GGIu1W0MTMzZUZ3RTVwaE0/view?usp=sharing Z góry dzięki za wszelaką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Do wykonania MEMTEST. Mobo też może padać ( nagrzeje się to działa-- zimne luty ? wykluczyć się nie da ) Bez OC to samo -- czyli nawet zmniejszenie obciążenia nie poprawia sytuacji-- a powinno zmniejszyć dolegliwości-- raczej mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elron Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) MEMTEST również był.I wszystko OKPewnie skończy się tym, ze siłą rzeczy będę musiał wyczarować psu na podmiankę Edytowane 26 Października 2014 przez Elron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Sprawdź inne Catalisty na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Skoro piszesz że na Linux live CD masz takie same objawy to zacząłbym chyba od podmiany zasilacza. Na drugi ogień poszłaby płyta, dysk i na końcu procesor. Pewnie skończy się tym, ze siłą rzeczy będę musiał wyczarować psu na podmiankę No więc właśnie możliwe że nawet kilka innych rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elron Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Sterów od ATI było kilka wersji, na bieżąco updatowanych, dodatkowo [brzydkie określenie na linuksa] był botowany więc sterowniki od grafy raczej wykluczam. Cóż, nie chciałem się tym chwalić bo to brzmi dość absurdalnie i sam nie wiem co o tym myśleć,Ale taka sytuacja,Gram z współlokatorem, mi się komp zawiesza a on krzyczy że nie stracił internet. Komp był wpięty do tej samej listwy co rtr, połączony skrętką, współlokator na wifi. Na rtr lampy były ok. Ale czyżby to zbieg okoliczności? Niestety z tą mobo mnie zmartwiliście, oznaczałoby to jeszcze więcej wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2014 wymień baterię od pg. (tę od CMOS) - jak to nie pomoże drąż dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2014 Może podłącz kompa prosto do ściany, z pominięciem listwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...