Skocz do zawartości
g0nzo

Upgrade sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym zrestrukturyzować trochę sprzęta. Mianowicie obecnie jest:

i5 2500k, z77a-g45 msi, hd7870, 8gb corsarza 1333. Reszta myślę że nie wymaga wymian (be quiet 630w, na 2500k fortis he1225, ssd 128)

Głównie w pamięć i grafikę zainwestowałbym, ale chciałbym więcej opinii. Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu chcesz wymieniać pamiątki? Przy SB nie uświadczysz aż tak dużego zysku na wydajności jak przy Haswellach. To kwestia kontrolera pamięci, który jest zintegrowany w CPU Intela i jego korelacji z cache. 

Do mocno wykręconego i5-2500K (4.5-4.7 GHz) śmiało włożyłbym kartę klasy GTX 970.

Jeżeli to dla Ciebie zbyt duży wydatek, to skoncentruj się na R9 280X lub R9 290.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana pamięci nie ma sensu , na tej platformie szybsze pamięci nic nie dają .

Chyba że dołożenie ramu - ale jak tylko grasz to ten krok nie ma sensu .

Co do zmiany grafy - zależy ile masz kasy .

HD7870 to nadal mocna karta , ale są mocniejsze - niestety kosztują .

800+ zł za karty pokroju GTX760 / R9 280 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasa w miarę na drugim planie, zależy jaki stosunek cena/jakość/potrzeba do mnie przemówi. Nie potrzebuję karty za 2,500pln, ale coś w podobnych kryteriach jak w/w podzespoły te 2 lata temu. Jeżeli chodzi o pamiątki to zgadza się, poczytałem trochę i stoję w kropce. Czy bawić się w zmianę proc/płyta/pamięci i to mi da znaczny przyrost zadowolenia czy starczy grafika. 

Raz kiedyś coś pogram, więcej używam photoshopów, html/flash makerów, nero videos, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana platformy nie ma kompletnego sensu - w najlepszy razie zyskasz tylko 10-15% , w najgorszym razie możesz stracić ( jak twój 2500K kręci się bardzo dobrze a trafisz na padakę która będzie miała problemy z przekroczeniem 4 Ghz , ew. procek który masz da radę na 5 Ghz ) .

Do tego dochodzi problem z glutem pod IHS-em , obecne procki grzeją się dużo bardziej niż 2500K .

Jak ci brakuje mocy to możesz rozważyć kupno jakiegoś Xeona E3 lub I7 2600K/2700K z allegro i ew. dołożenie ramu .

Jak grasz rzadko a więcej robisz w PS-ie czy innym sofcie to rozważ zmianę karty na coś od NV , karty mają wspomaganie CUDA ; choć i AMD ma odpowiednik CUDA - konkretnie Stream / OpenCL ale nie wiem jak z wykorzystaniem tego w sofcie .

Do tego dołóż  SSD jak nie masz jeszcze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi