david911 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Witam Dostałem laptopa od znajomego do uratowania danych. Fabrycznie zainstalowany jest win8, ma problem bo przy uruchomieniu krzyczy o recover. Chciałem z poziomu jakiegoś botowalnego CD przekopiować ważne dane a później przeinstalować system. Niestety partycje nie są czytelne z poziomu linuxa (próbowałem z najnowszym ubuntu). W jaki sposób dostać się do dysku i zabrać dane? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Zobacz czy dysk będzie widoczny z poziomu Mini XP albo jak go podepniesz do swojego kompa . Mini XP jest w pakiecie Hiren Boot CD . Znajomy nie używał czasem szyfrowania dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Szyfrowania raczej nie, chyba że to domyśla opcja tego systemu. MiniXP pokazuje jedynie dwie partycje: RamDrive (990MB) i MiniXP (116MB). Z tego co słyszałem, to ósemka domyślnie miała ustawione inne niż ntfs partycjonowanie i obawiam się, że to właśnie jest problemem. Dobra, nie wiedzieć czemu: Slax 6.2.1, miniXP ze starego Hiren'sa nie widzi dysków Ubuntu najnowsze (14?) Wywala coś takiego: Stare ubuntu (8.04) tym razem zaskoczyło (chyba). Skopiowałem całą zawartośc dysków. I teraz - nie mając ani płyty z systemem, ani recoverCD, ani nawet kodu systemu na maleńkiej naklejce jak mam przywrócić system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Zapomniałem o nowym systemie plików w W8 . Możliwe że dysk ma system plików GPT , w takim wypadku Win 7 i starsze OS go nie zobaczą poprawnie , nie wiem jak z Linuxami . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2014 Nie, jest ok - pliki z bólem, ale się zgrywają. Teraz potrzebuję info jak odratować bądź przeinstalować od nowa oryginalny system? Nie mam recover, nie mam systemu, na obudowie nie widać klucza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekl7 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2014 Przecież tam musi być partycja recovery,tylko poczytaj w instrukcji jak ją uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Jeśli to W8 fabrycznie zainstalowana, to klucz jest zaszyty w Biosie. Pozostaje albo recovery albo zdobycie gdzieś obrazu ISO, tyle że wersji OEM ( z tego co wiem wersja pudełkowa nie podbierze sama klucza) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...