TheSimon Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2014 Witam,Na dobry początek czym dysponuję:C2D E6300 rev. B2 steppingFoxconn P35a-s Bios ver. P43 (najnowsza)Kingston KVR800D2N5/1G x2EAH Radeon HD5770Seagate ST1000DM003Chieftec GPS-600A8 600WWIN7 32 Bit UltimateWszystko na stockowym chłodzeniu.Poza chłodzeniem proca myślę że mam potencjał do OC. Jako że kompa będę miał jeszcze przez 6 miesięcy max (może ciut dłużej) to mogę trochę potorturować ten setup PC Stary, owszem, ale to właśnie na nim chciałem zacząć zabawę z OC żeby potem nie żałować jakby coś nie poszło.Samo podkręcanie już zacząłem i to z niezłymi efektami, myślę że jestem na dobrej drodze lecz napotykam pewien problem.Ale najpierw co już udało mi się uzyskać:C2D E6300 na ~2.89GHZ (FSB ~415MHZ) przy 1.35V na VcoreRAM z stockowych timingów ustawionych przez bios (5-6-6-18) na 5-5-5-13(zostawić tak, czy przełączyć na 5-5-5-15?), taktowanie na 860MHZ so far (przelicznik Fox Ratio 1:1) przy 1,935VTutaj napotykam problem: całe podniesienie proca do 2.89GHZ udało się niemalże bez podnoszenia napięcia dla stabilnego działania (z 1.3V do 1.35V) i system hula bez problemu, gry się nie wykrzaczają ogólnie jest ok, testy zrobione Orthosem i OCCT, temperatury po wymianie pasty i "wypraniu" chłodzenia sięgają od 40*C w idle do 65*C max w stresie (planuję pobawić się w lapping IHSu i podstawki radiatora)Generalnie po wielkim researchu nie są to złe temperatury dla C2D i od niemal 7 lat komp na underclocku (przez beznadziejną poprzednią płytę główną z FSB800 chodził na 1.71GHZ) z takimi samymi niemalże temperaturami przy regularnym czyszczeniu kompa i wymienianiu pasty więc tutaj nie ma się co obawiać.Jako użyteczną informację dodam że wcześniej mając nieco mniej pojęcia ustawiłem Vcore na 1.45V i przez miesiąc komp chodził na tym samym taktowaniu lecz z większym napięciem i tempy w stresie sięgały 80*C lecz nie więcej (wiem, dużo ale już wszystko powróciło do normy)Docierając do sedna sprawy bo się rozpisałem: Nie mogę przekroczyć bariery 2.89GHZ na procku. Przestawiam FSB z 1660(415MHZ) na 1666(416.5MHZ) i już albo WIN7 nie wstaje, a jak wstanie to po chwili BSoD wywala. Podnosiłem napięcie na 1.45V nawet na 1.47V i nic to nie daje, nie mogę po prostu przekroczyć bariery. Temperatury mnie nie martwią, chcę tylko zobaczyć czy komp ruszy, będę wymieniał chłodzenie niedługo które zastosuje w nowszym kompie więc o tempki się nie martwcie. Czytając o osiągach innych, przy tym samym/podobnym setupie powinienem bez problemu móc go wkręcić na 3.0GHZ w porywach nawet do 3.2GHZ z nieco większymi tempami. Sama płyta główna powinna dojechać do 500MHZ na FSB bez problemu z tego co czytałem.Pytania (wersja tl;dr dla leniwych):Czy przyczyną "blokady" mogą być timingu ramu albo taktowanie? Czy podniesienie któregoś napięcia typu NB pomoże?Z góry dzięki za wszelaką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2014 Wyklucz ramy ustawiając je na 6-6-6-24 i sprawdź. Ew. poleć fsb po kolei do 422 - może jest dziura fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSimon Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Niestety nic nie dało, próbowałem na różnych wartościach z dosyć wysokim napięciem. Komp dalej nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Musisz również podnieść napięcie na mostku (NB), u mnie na 1,4V działało idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSimon Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Podniosłem najpierw do 1.4V pojawił się POST ale zaciął się, podniosłem potem do 1.47V niestety nic nie dało.Dodam że wyłączam C1E (EIST) i Intel SpeedStep. jeszcze jakieś sugestie? Czy mój Conroe jest starym dziadkiem i więcej nie uciągnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Wklej print screen-y z biosu z ustawieniami jakie masz przy maksymalnym OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSimon Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Ostatnie stabilne ustawienia. NB przywróciłem do normalnej wartości bo nic nie dało. Tak samo zmniejszyłem Vcore https://drive.google.com/file/d/0B610KTwzoOJ2cGdCNlZJaFJDeWM/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B610KTwzoOJ2ekJ0Slp1ODc0NVE/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B610KTwzoOJ2ajEzN0RTYU5UZ0k/view?usp=sharing Edytowane 31 Października 2014 przez TheSimon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2014 Spread spectrum się wyłącza przy OC. Dodatkowo RAM masz już w tej chwili na 815 MHz. Możliwe że nie radzi sobie z taką częstotliwością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSimon Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2014 Z wyłączonym SpS też próbowałem, po resecie CMOS zapomniałem wyłączyć ;)Ramy mam 800mhz bazowo, i wcześniej działałem na niższym overclocku ale z innym dzielnikiem i ramy śmigały bez większych problemów na 900MhZ i 2,02V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSimon Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2014 Rozumiem że nie ma już za bardzo ratunku ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 a ruszałeś napięcia CPU PLL i VFSB (różnie to nazywają,czasami vtt lub cpu vtt). jeśli nie ruszałeś tych napięć,to spróbuj ustawić pierwsze na 1.7v,a drugie na 1.35v. i wtedy kręć fsb dalej. vnb też bym trochę podniósł. jeszcz możesz pamięci przełożyć w drugi zestaw slotów. powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...