bzykuk19 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2014 Witam Od dwóch dni pojawiły się w moim dysku z tematu dziwne trzaski póki co nie zauważyłem żeby miały wpływ na działanie dysku ale chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś miał taki problem i wie czy to jest groźne a mianowicie 2 dni temu dysk po przebudzeniu (bo wydaje mi sie że wchodzi w stan wstrzymania gdy nie jest używany przez dłuższą chwilę ) wydał z siebie dziwny dźwięk jakby trzask później ten dźwięk współgrał z diodą od hdd a następnie ustał niestety teraz podczas wybudzenia dysku od czasu do czasu mniejszy ale dalej słychać trzask Będe wdzięczny za sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Jest przyklejony temat S.M.A.R.T. , wklej tam screen z CristalDiskInfo lub HDTune 5.50 Po samym opisie "trzaski" trudno coś diagnozować... Edytowane 30 Października 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykuk19 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 No racja już:) wklejam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 tak na szybko, jest troche błędów (01,07) mogacych świadczyć o początkowych problemach z mechaniką, z tym, że akurat w przypadku seagate takie błędy czy hałasowanie nie jest niczym szczegolnym :) widywałem dyski z podobnymi i jakoś "nie chciały" sie zepsuć, na pewno sprawa do monitorowania i w razie błędów krytycznych serwis bądź wymiana ale jak narazie nie wpadałbym w panikę ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykuk19 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Dzięki za szybką odpowiedz będę nasłuchiwał i obserwował dysk jeszcze ma 1,5 roku gwarancji wiec jak ma sie cos dziac niech sie dzieje;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 TSR : Nie wprowadzaj ludzi w błąd z tym 01.. w Seagate to norma że tam jest kosmos. 07 Seek error rate : Nie krytyczny tylko mówi ile razy głowica nie trafiła za 1 razem w ścieżkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 Kwazor nie wiem o co ci chodzi, może przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz ze zrozumieniem: "że akurat w przypadku seagate takie błędy czy hałasowanie nie jest niczym szczegolnym" "na pewno sprawa do monitorowania i w razie błędów krytycznych serwis bądź wymiana ale jak narazie nie wpadałbym w panikę" dla pewności ci wytłuszczyłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 Źle to sformułowałeś : Jest troche błędów (01,07) mogacych świadczyć o początkowych problemach z mechaniką A za chwile piszesz : takie błędy czy hałasowanie nie jest niczym szczególnym. Więc złe sformułowanie zdania może wprowadzić w błąd czytajacego bo to nie są błędy ( może oprócz 07 - ale to niekrytyczne) ale styl pisania powoduje u czytającego : wiedz że coś się dzieje a tak naprawdę nic się nie dzieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) bzykuk19 zrozumial dobrze i będzie monitorował co sam pisze więc w błąd nie został wprowadzony odpuść już bo robisz offtopa, błyśniesz innym razom ;) Edytowane 1 Listopada 2014 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...