Skocz do zawartości
lopik_

Jak połączyć 2 kompy siecią radiową HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie chciałem połączyć 2 komputery (oddalone o jakieś 170 metrów) bezprzewodowo i rozdzielić SDI ale kompletnie nie wiem nic o sieciach radiowych i chciałem się zapytać:

- ile mnie to wykosztuje

- co trzeba kupić

- jak połączyć

Bardzo proszę szczegółowo Jak lamerowi :oops: :oops:

Z góry THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WARIANT A

2 karty radiowe na allegro d-link 520+ (22mbit/s) czy cos takiego

2x250zl

2 anteny kieunkowe na allegro 40 zl jedna

2x40 zl

calosc

(2x250)+(2x40)= 500+80= 580

580 podzielic na swie osoby

290 zl kazda : )

WARIANT B

Gorsze kart o przepustowosci 11mbit/s kolo 200 zl za sztuke na allegro

czyli

(2x200)+(2x40)= 480

480/2 = 240 zl na osobe :)

Ja bym wybral wariant A

---------------------------------------------------

Karte sieciowa masz na slocie PCI - wkladasz ja do swojego i do kompa kolegi po jednej sztuce do kazdego : ) - do karty podlaczasz kabel (dolicz soebi w kosztach jakeis 50-100 zl na dwa kable dla ciebie i kumpla) i do kabla na drugim koncu antene ktora umieszczasz na zewnatrz domu najlepiej tak aby anteny siebie "widzialy" tzn w takim miejscu aby bylo widac z miejsca anteny pierwszej druga .

Jezeli chodzi o sieci radiowe to na drodze anten najlepiej zeby niebylo zadnych przeszkod albo bylo ich jak najmniej - kazda przeskoda moze ale niemusi zmniejszac transfer - dla ciekawostki czsami po drodze jest kilka drzew i transfer jest maksymalny wiec :) zalezy to od mocy anten : ) ) .

Sieci radiowe pracuja w czestoliowosci okolo 2,4 ghz :) - z roznym transferem - zlezy to od strandardu

54mbit/s

22mbit/s

11mbit/s

5.5mbit/s

2mbit/s

1mbit/s

najbardziej ekonomiczym rozwiazaniem sa naraize urzadzenia o predkosci 22 i 11 mbit/s - 54 mbit/s jest dosc drogie (jeszcze ) :) .

Co do pracy sieci radiowej jezeli wystepuja jakies zaklocenia to siec niezrywa linku co najwyzej zmienia sie dynamicznie transfer z 22 na 11 na 5.5 na 2 na 1 mbit/s w zaleznosci od zaklocen - jezeli sa one bardzo silne to moze dojsc do zerwania linku ale w praktyce musialbys miec chyba nadajnik wojskowy na drodze miedzy tymi dwoma domaami zeby zerwac link : > .

Jezeli chodzi o polaczenie od 150 metrow w gore (czyli na wieksze odleglosci) to zazwyczaj sie oplaca chodz rozwiazanie jest drozsze niz kabel i to niemalo to nietrzeba miec zadnej zgody sasiadow administracji itp : )

Pozdrawiam : >

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko anteny się będą widziały tylko może być problem z przeszkodami bo jest drzewo, kabel od telefonu i druty energetyczne czy przy czymś takim będzie działać sieć mi nie chodzi o zabujczą prędkość żeby tylko SDI dobrze działało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego czy bedzie dzialac nikt tobie niezagwarantuje poprostu musisz sprawdzic - najwyzej jakby kiepsko dzialalo to sie kupi mocniejsze anteny za 95 zl masz juz paraboliczna antene do linkow na odleglosc 4 km wiec przy 200 m na pelnej predkosci bedzie dzialac :) . Ale wedlug mnie i na tych za 40 bedzie good : > .

Ap to access point i pelni on role "switcha" w sieciach bezprzewodowych - jednym slowem jest to skrzyneczka np 5 portowa ktora moze odbierac sygnaly np z 8 kart sieciowych i dalej po kablu transportowac te dane do serwera .

Jezeli laczysz dwa kompy to AP ci niebedzie potrzebne : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi