lopik_ Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Mam takie pytanie chciałem połączyć 2 komputery (oddalone o jakieś 170 metrów) bezprzewodowo i rozdzielić SDI ale kompletnie nie wiem nic o sieciach radiowych i chciałem się zapytać: - ile mnie to wykosztuje - co trzeba kupić - jak połączyć Bardzo proszę szczegółowo Jak lamerowi :oops: :oops: Z góry THX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 szukaj :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Wielkie dzięki :evil: :evil: PS. To podaj linka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 www.google.com www.tweak.pl www.trzepak.pl Nie przesadzasz troszke ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 WARIANT A 2 karty radiowe na allegro d-link 520+ (22mbit/s) czy cos takiego 2x250zl 2 anteny kieunkowe na allegro 40 zl jedna 2x40 zl calosc (2x250)+(2x40)= 500+80= 580 580 podzielic na swie osoby 290 zl kazda : ) WARIANT B Gorsze kart o przepustowosci 11mbit/s kolo 200 zl za sztuke na allegro czyli (2x200)+(2x40)= 480 480/2 = 240 zl na osobe :) Ja bym wybral wariant A --------------------------------------------------- Karte sieciowa masz na slocie PCI - wkladasz ja do swojego i do kompa kolegi po jednej sztuce do kazdego : ) - do karty podlaczasz kabel (dolicz soebi w kosztach jakeis 50-100 zl na dwa kable dla ciebie i kumpla) i do kabla na drugim koncu antene ktora umieszczasz na zewnatrz domu najlepiej tak aby anteny siebie "widzialy" tzn w takim miejscu aby bylo widac z miejsca anteny pierwszej druga . Jezeli chodzi o sieci radiowe to na drodze anten najlepiej zeby niebylo zadnych przeszkod albo bylo ich jak najmniej - kazda przeskoda moze ale niemusi zmniejszac transfer - dla ciekawostki czsami po drodze jest kilka drzew i transfer jest maksymalny wiec :) zalezy to od mocy anten : ) ) . Sieci radiowe pracuja w czestoliowosci okolo 2,4 ghz :) - z roznym transferem - zlezy to od strandardu 54mbit/s 22mbit/s 11mbit/s 5.5mbit/s 2mbit/s 1mbit/s najbardziej ekonomiczym rozwiazaniem sa naraize urzadzenia o predkosci 22 i 11 mbit/s - 54 mbit/s jest dosc drogie (jeszcze ) :) . Co do pracy sieci radiowej jezeli wystepuja jakies zaklocenia to siec niezrywa linku co najwyzej zmienia sie dynamicznie transfer z 22 na 11 na 5.5 na 2 na 1 mbit/s w zaleznosci od zaklocen - jezeli sa one bardzo silne to moze dojsc do zerwania linku ale w praktyce musialbys miec chyba nadajnik wojskowy na drodze miedzy tymi dwoma domaami zeby zerwac link : > . Jezeli chodzi o polaczenie od 150 metrow w gore (czyli na wieksze odleglosci) to zazwyczaj sie oplaca chodz rozwiazanie jest drozsze niz kabel i to niemalo to nietrzeba miec zadnej zgody sasiadow administracji itp : ) Pozdrawiam : > Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Spoko anteny się będą widziały tylko może być problem z przeszkodami bo jest drzewo, kabel od telefonu i druty energetyczne czy przy czymś takim będzie działać sieć mi nie chodzi o zabujczą prędkość żeby tylko SDI dobrze działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 A co to wogule jest i do czego służy to AP??????????????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 tego czy bedzie dzialac nikt tobie niezagwarantuje poprostu musisz sprawdzic - najwyzej jakby kiepsko dzialalo to sie kupi mocniejsze anteny za 95 zl masz juz paraboliczna antene do linkow na odleglosc 4 km wiec przy 200 m na pelnej predkosci bedzie dzialac :) . Ale wedlug mnie i na tych za 40 bedzie good : > . Ap to access point i pelni on role "switcha" w sieciach bezprzewodowych - jednym slowem jest to skrzyneczka np 5 portowa ktora moze odbierac sygnaly np z 8 kart sieciowych i dalej po kablu transportowac te dane do serwera . Jezeli laczysz dwa kompy to AP ci niebedzie potrzebne : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...