Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Witam. Zwracam się o pomoc odnoście wyboru napędu optycznego do mojego komputera. Dokładna nazwa mojej płyty głównej to - MSI Z97 GAMING 5, Intel Z97, 4xDDR3, 1xM2, VGA, GbLAN, ATX. Głównie chodzi mi o interfejs, jaki owy napęd powinien posiadać. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 SerialATA, sata, s-ata. Napedy optyczne stare maja ATA lub PATA ( to samo ) a nowe ( od 5-10 lat ) maja Sata. Ewentualnie USB jak zewnetrzny. Wez sobie naped z gotowych zestawow, chyba ze chcesz jakis konkretny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Ogólnie to zamawiałem zestaw złożony na tej stronie z wyjątkiem napędu, ponieważ mam swój, który jest sprawny. Tylko tu zaczyna się problem. Ma on wejście SATA takie płaskie, a gdy otworzyłem obudowe żeby go zamontować znalazłem tylko dwa kable, które miały wejście z 4 bolcami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 to chyba źle szukałeś bro, bo gaming ma bodaj 6 sata w prawym dolnym rogu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Do SATA potrzebne są 2 wejścia, jedno szerokie a drugie wąskie. Ja znalazłem tylko szerokie, które się podłącza pod moc, a tych pod sygnał (wąskich) nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 I nie zobaczysz do puki nie kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Do SATA potrzebne są 2 wejścia, jedno szerokie a drugie wąskie. Ja znalazłem tylko szerokie, które się podłącza pod moc, a tych pod sygnał (wąskich) nie widzę. Każde urządzenie wymaga kabla zasilającego (od zasilacza) i kabla sygnałowego od płyty głównej (tego mniejszego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Jeden sygnałowy od SATA mam podłączony już pod dysk twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 No i na co czekasz? Może zanim zaczniesz podłączać to poczytaj jak to działa..... Nie wiem czy to dobry pomysł montować coś o czym nie ma się bladego pojęcia... ale może się nie znam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Nic z tego komputera nie było podłączane przeze mnie. Niepodłączony mam tylko napęd, ale i z tym udam się do kogoś kto wie jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Potrzebujesz zakupić taki oto przewód. Koszt 5zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Żeby trochę Ci uporządkować te informacje, ponieważ zrobił się mały bałagan: Z tyłu napędu powinieneś mieć takie 2 złącza: Do szerszego z nich podłączasz taką wtyczkę od zasilacza (na pewno włożysz ją dobrze, ponieważ jest asymetryczna): Do podłączenia napędu do płyty głównej potrzebujesz takiego kabla...: ...który wtykasz w to węższe złącze w napędzie i takie złącze na płycie głównej (kabel nie jest kierunkowy, więc nie ma znaczenia, którą jego wtyczkę gdzie podepniesz): To by było na tyle. Edytowane 3 Listopada 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qustich Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Dzięki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Podziękuj producentowi płyty - wszystko opisał w instrukcji. Nawet po polsku jest i dodatkowo filmik pokazujący jak to zrobić..... ... ale co tam instrukcja - lepiej czekać na odpowiedź na forum. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...