Skocz do zawartości
Goofy

Problem z sieciówkami i siecią

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęły się wakacje i chcieliśmy pobawić się w sieci. W tym celu został przytargany jeszcze jeden blaszak. Niestety pojawił się pewien problem. System (winXP) cały czas twierdzi, że kabel sieciowy, (który na 100% jest sprawny) nie jest podłączony. Próba zapingowania sieciówki zarówno jednej jak i 2 kończy się fiaskiem. Nawet, jeżeli sam pinguje swoją sięciówkę. Nadałem jej w tcp/ip adres 192.168.0.1 i jak wpisze ping 192.168.0.1 (sprawdzałem też inne adresy) to mi wyrzuca host docelowy jest nieosiągalny. Jeden z tych kompów przez cały rok działał w akademiku w sieci a teraz lipa. Czym może to być spowodowane? Proszę o każde sugestie my sprawdziliśmy prawie wszystko, nazwe sieci, sterowniki, inne ip, odinstalowanie doinstalowanie protokołu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się doczepił tej sprawności kabelka, spokojnie wyjąc miernik sprawdzić czy jest przejście i tyle, jak bedzie pogadamy dalej... ( a ile metrów kabla jest do tego kompa ? byc może wzmacniacz potrzebny jak powyżej 100m UTP-5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejścia są na kablu dł. ok 10 metrów. Kabel z przeplotem. Sprawdzone jeszcze na 2 dodatkowych sieciówkach w różnych kombinacjach. I dalej nic to chyba wina systemu może jakaś usługa ale już chyba też wszystkie włączyłem aż go muli :(

Kabel zrobiliśmy też drugi. Pierwsza "sieć" i od razu lipa. Mamy nawet gazetke z entera jak zrobić sieć krok po kroku i nic. Nie pinguje a Xp pisze ze kabel jest niedostępny. Proszę o rady mam modem więc zajrze jutro. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...