Goofy Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Zaczęły się wakacje i chcieliśmy pobawić się w sieci. W tym celu został przytargany jeszcze jeden blaszak. Niestety pojawił się pewien problem. System (winXP) cały czas twierdzi, że kabel sieciowy, (który na 100% jest sprawny) nie jest podłączony. Próba zapingowania sieciówki zarówno jednej jak i 2 kończy się fiaskiem. Nawet, jeżeli sam pinguje swoją sięciówkę. Nadałem jej w tcp/ip adres 192.168.0.1 i jak wpisze ping 192.168.0.1 (sprawdzałem też inne adresy) to mi wyrzuca host docelowy jest nieosiągalny. Jeden z tych kompów przez cały rok działał w akademiku w sieci a teraz lipa. Czym może to być spowodowane? Proszę o każde sugestie my sprawdziliśmy prawie wszystko, nazwe sieci, sterowniki, inne ip, odinstalowanie doinstalowanie protokołu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Ja bym się doczepił tej sprawności kabelka, spokojnie wyjąc miernik sprawdzić czy jest przejście i tyle, jak bedzie pogadamy dalej... ( a ile metrów kabla jest do tego kompa ? byc może wzmacniacz potrzebny jak powyżej 100m UTP-5) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 a moze zcrossowac? sam nie wiem - musze wytrzezwiec :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Przejścia są na kablu dł. ok 10 metrów. Kabel z przeplotem. Sprawdzone jeszcze na 2 dodatkowych sieciówkach w różnych kombinacjach. I dalej nic to chyba wina systemu może jakaś usługa ale już chyba też wszystkie włączyłem aż go muli :( Kabel zrobiliśmy też drugi. Pierwsza "sieć" i od razu lipa. Mamy nawet gazetke z entera jak zrobić sieć krok po kroku i nic. Nie pinguje a Xp pisze ze kabel jest niedostępny. Proszę o rady mam modem więc zajrze jutro. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...