maniuniu86 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Witam. Jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc. Od tygodnia mecze sie z problemem i w koncu postanowilem tutaj prosic o pomoc. Mianowicie, zlozylem sobie komputer, postawilem system, sterowniki w kolejnosci jak trzeba i caly czas brakuje dzwieku. Urzadzenie domyslne na glosniki, w biosie ustawiony AC97 zamiast hd. Sterowniki z plyty nie dzialaja, najnowsze z supportu asusa tez nie dzialaja. Moja plyta glowna to asus m5a97 r2.0, zintegrowana dzwiekowka jest firmy realtek. Dodam, ze na drugim komputerze glosniki dzialaja, wiec sa sprawne. Podlaczanie, odlaczanie frontowego panelu takze nic nie dalo. Nie mam juz bladego pojecia co robic. Wrzucam screen z managera i z ustawien audio. Mam nadzieje, ze znajdzie sie jakas madra glowa i zaradzi na moj problem. Z gory dzieki, Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Próbowałeś w biosie ustawić auto i nie podłączać FP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Front panel mam teraz caly czas odlaczony na plycie glownej bo i tak nie dzialal, a czytalem ze moze sie gryzc z tylem. W biosie mam tylko takie ustawienia. HD AUDIO AZALIA DEVICE -ENABLE/DISABLE, AZALIA FRONT PANEL- AC97/HD, SPDIF OUT TYPE - SPDIF/HDMI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 A próbowałeś zaznaczyć Speakers i kliknąć konfiguruj i tam pogmerać? Daj też ss jak to tam wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) no probowalem rzezbic i efektow nie ma zadnych. Najlepsze jest to, ze gdy puszczam cos z YT no to pasek glosnosci skacze sobie do gory i na dol a dzwieku nie ma. Tutaj kilka ssow Nie mam juz bladego pojecia czczego jeszcze sprobowac Edytowane 3 Listopada 2014 przez maniuniu86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Nie mam juz bladego pojecia czczego jeszcze sprobowac Może włączyć głośniki? ;) A próbowałeś zaznaczyć Speakers i kliknąć konfiguruj i tam pogmerać? Daj też ss jak to tam wygląda. Dałeś ss z właściwości, z konfiguracji raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 czyli ze chcesz z panelu realteka? zaraz wstawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Drugi ss, dolne okno. "Mute the rear..." Usuń zaznaczenie, może jakimś cudem widzi słuchawki i nie wysyła dźwięku na tył. Gdy podłączasz coś pod tył, wyskakuje jakieś okno pop up? Wykrywane są podłączenia? Sprawdzałeś tylko jedno gniazdo czy wszystkie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) HD AUDIO AZALIA DEVICE -ENABLE/DISABLE, AZALIA FRONT PANEL- AC97/HD Jeżeli 1 ustawienie to włączenie/wyłączenie dźwiękówki to przestaw to 2 na HD i sprawdź jeżeli tego nie zrobiłeś Edytowane 4 Listopada 2014 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Klaus no wlasnie nie wyskakuja zadne pop up. Sprawdzalem wszystkie gniazda i nic. Odznaczyc sie nie da, da rade przelaczyc na to dolne tylko. Tak zrobilem, zero reakcji. Toska zmienilem na HD i dalej [gluteus maximus]. Zmienilo sie tylko, ze na glosniczku jest digital audio. Ponizej screen Po zmienieniu na HD nad sluchawkami jest napisane, ze sluchawki sa second output. Wiec co jest jako pierwsze?? Edytowane 4 Listopada 2014 przez maniuniu86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja mam głośniki w systemie 2.1 podłączone do kompa jedną wtyczką w zielonym gnieździe na tylnym panelu. Na asusie p5b jak zmieniałem w biosie "front panel support type" z HD AUDIO na AC97 lub odwrotnie to traciłem dźwięk dlatego o tym napisałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 toska78 no rozumiem, niestety w moim przypadku nie pomoglo. Juz nie wiem co mam robic. Komputer skladalem za posrednictwem tego serwisu, wg najlepszego sprzetu na pazdziernik 2014 dlatego tutaj napisalem. Niestety, podejrzewam, ze fabrycznie plyta jest uwalona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 Spróbuj jakieś linuxa livecd odpalić. Ewentualnie inną wersję Windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 Spróbuj jakieś linuxa livecd odpalić. Ewentualnie inną wersję Windowsa. Sprobuje bo innej opcji juz nie widze. Ale to musze miec jakis wolny dzionek bo tak to od rana do wieczora w robocie. Dam znac po wszystkim. Pozdro:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2014 W panelu Realteka karta figuruje jako HDAudio (zakładka Information) a Ty masz ustawione AC97 (Connector Settings). Pogmerałbym też w biosie, skoro panel Realteka podaje HDAudio, to i tak bym bios ustawił (z tego co pisałeś masz tam AC97). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2014 W panelu Realteka karta figuruje jako HDAudio (zakładka Information) a Ty masz ustawione AC97 (Connector Settings). Pogmerałbym też w biosie, skoro panel Realteka podaje HDAudio, to i tak bym bios ustawił (z tego co pisałeś masz tam AC97). po poscie toska ustawilem na HDaudio no i niestety dalej nic. Wiecej opcji nie ma, albo ja nie umiem znalesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniuniu86 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Odswiezam bo nie chce zostawiac tematu bez odpowiedzi, Plyta glowna byla uwalona fabrycznie, wlasnie odebralem naprawiona. Teraz wszystko dziala. Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...