teus Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 Posiadam zabytkowy komputerek jak z podpisu. Gdyby to był przełom wieków, pewnie na tak starej platformie pasjansa bym nie uruchomił, niemniej teraz z nieukrywanym zdziwieniem widzę, że komp ciągle daje sobie jakoś radę z nowymi grami np. Middle Earth zasuwa w średnich detalach aż miło. Jednak z uwagi na narastające jęki i lamenty dzieciaka szwagierki, które pojawiły się po premierze nowego CoD i paru zapowiedziach nowych gier, zastanawiam się nad sensem* modernizacji. np. kupno jakiegoś używanego quada na 45 nm z wysokim mnożnikiem (oczywiście na fabrycznych nastawach co najwyżej w biosie popracuje :twisted2: ), do tego dołożenie pamięci do 8 GB, z kartą graficzną wstrzymał bym się trochę, bo nie ona jest chyba największym zamulaczem - w 400 zł pewnie się zmieszczę. Tak więc czy w LGA 775 zostało jeszcze trochę pary, czy już pora na jego eutanazje? *Moja definicja sensu: Jeśli dopłacając do wymiany platformy drugie tyle, otrzymam drugie tyle wydajności, to ostatecznie dopłacę 10 razy tyle i będę miał wypas, dla samej radości posiadania wypasu, bo na dłuższe granie nie mam ani czasu ani siły :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2014 Zamiast Q9550 proponuję Xeona E5440 czy E5450 S771 , można je dostać za ~200 zł na allegro a E5440 to serwerowy odpowiednik Q9550 , w dodatku powinien się lepiej kręcić ( niższe TDP i procek wykonywany z lepszej części wafla krzemowego ) . Ew. poszukać ich na ebay . Tutaj masz opis modyfikacji S771@S775 a tutaj dostaniesz zmodowany bios . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na Q9400, wydajność z uwagi na połowę pamięci cache, może parę procent słabsza od Q9550, ale jest dwa razy tańszy. Co do przeróbki S771 to odpuściłem. Jako ciekawostkę dodam, że nowy czterordzeniowy procek przy osiąganym na codzień przez stary taktowaniu (3,2GHz) jest ponad 20 stopni chłodniejszy i zasilacz też coś mniej chętnie wchodzi na obroty, zobaczę jak będzie dalej bo zostało jeszcze 70 MHz FSB zanim pamięci się poddadzą do zbadania ;) Edytowane 18 Grudnia 2014 przez teus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...