Skocz do zawartości
Kszysiu

Walka z P35-DS3 i 8GB ram

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Walczę dziś z Gigabyte P35-DS3 i 8GB ram.

Posiadam: 
4 kostki pamięci KVR667D2N5/2G
2 kostki niby też ten sam model ale jakiś onny kod ma jedna inną literkę i mają inne naklejki - może inna rewizja... te pierwsze memtest pokazuje z dopiskiem dimm 2u czy coś takiego.

Najpierw próbowałem wsadzić dwie takie i dwie takie - pokazywało 8gb, jednak memtest wywalał się - od razu - mimo, że wszystkie kostki są 100% sprawne.

(kostki są teoretycznie kompatybilne z płytą - są dwustronne, ale w instrukcji od płyty pisze, że można cztery sztuki dwustronne wsadzić)

Teraz próbuje z czterema tymi samymi. System nie chce wstać. Wentylator od grafiki wyje na maxa cały czas, a komp nie wstaje (normalnie w GTX260 wyje przez 2 sek przy starcie i zwalnia).

sprawdzałem tym sposobem:
http://forums.tweaktown.com/gigabyte/33377-ga-p35-ds3l-wont-post-8gb-memory.html

Nie działa:(

Mój setup:
Xeon X3220 - to C2Q q6600 tylko Xeon :)
GTX 260 216sp
Crucial mx100 256gb
jakiś stary dysk pata
Zasilacz 550w z górnej półki - chyba coolermaster jeśli dobrze pamiętam. Coś modularnego:)

W tej chwili mam włożone trzy takie same sztuki w sloty 1,3,4 i działa jak wsadziłem w sloty 2,3,4 to już np nie bootował...
Mam 6GB w kompie, chce mieć 8...

ma ktoś jakiś pomysł?...

Pozdrawiam
Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi