Disney Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Mam problem ktorego sam nie moge rozwiklac.plyta glowna gigabyte ga b85m d3h pamieci 2x4GB ballistix sport bls4g3d1609ds1s00 1.5 V nie dzialaja w Dual channel. Gdy je wloze w odpowiednie sloty ktore zgodnie z instrukcja to DDR3_1 i DDR3_2 (niebieskie)gniazda plyta pika zglaszajac problem z pamieciami i sie restartuje i ten cykl sie powtarza. kolejnosc slotow od lewej to DDR3_ 4\DDR3_2\DDR3_3\DDR3_1. Probowalem rowniez z drugim zestawem 2x2GB G.skill F312800CL7D-4GBECO 1.35V ten sam efekt. komputer z dwoma pamieciami rusza tylko gdy sa wsadzone w gnaizdo DDR3_1 i DDR3_3 automatycznie wymuszajac single channel. Bios update do najnowszej wersji F14 nie pomogl. co do pamieci jestem pewien ze sa 100% sprawne bo korzystalem z nich na AMd platformie z plyta Asusa cale12 GB. bios przejrzalem 10 razy i nie widze w nim rozwiazania problemu. zastanawiam sie moze czy plyta nie jest uszkodzona. pomysly mi sie skonczyly moze wy macie jakies . Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na wasze sugestie Moj zestaw to pamieci i plyta wspomniana wyzej proc i5 4690K zasilacz Antec900W reszta chyba nie jest wazna Edytowane 9 Listopada 2014 przez Disney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disney Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Sprawdzilem i jedna kosc dziala tylko w tych slotach z ktorych korzystam aktualnie tjDDr3_1 i DDR3_3. Gdy kosc jest w slotach DDR3_2 i DDR3_4 komp nie startuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Sprawdź, czy nie pogięte są piny w podstawce pod cpu. Pogiąć je łatwo, gdy się nie uważa lub nieprawidłowo montuje cpu. Skutkiem tego może być niedziałający jeden kanał pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disney Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) ten procek nie ma pinow ? i wyglada ze oba kanaly w dual channel nawalaja poki co Edytowane 9 Listopada 2014 przez Disney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Nie ma. Sprawdź sobie w grafice google jak to wygląda. Awarie kontrolera pamięci w cpu też się zdarzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disney Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) wiec uwazasz ze to moze byc procesor ? a nie plyta ? ale w przypadku usterki kontrolera pamieci procesora tylko polowa bankow pamieci by wysiadla ? Edytowane 9 Listopada 2014 przez Disney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Nic nie uważam, mogę mieć tylko podejrzenia. Pierwsze podejrzenia padło na piny podstawki cpu, dlatego o tym napisałem w pierwszej kolejności. Podstawka cpu jest na mobo jakby to. http://forum.purepc.pl/topic/338398-uszkodzone-gniazdo-s1155/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disney Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) jeszcze wezme wyciagne inne ddr 3 z drugiego kompa i sprawdze z 3 i4 modelem,wyciagne proc i go zbadam wizualnie i gniazdo. jesli to nie da zadnych odpowiedzi to wysle plyte do reklamacji. mam zestaw 2 tygodnie i same problemy Sprawdzilem z kolejnymi 2 modelami pamieci i problem sie powtarza procesor i socket wygladaja ok. jutro wysle plyte do sklepu i zobacze co dalej. pzodrawiam dzieki Edytowane 9 Listopada 2014 przez Disney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Sam składałeś kompa? Piny w podstawce sprawdziłeś? Bios najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disney Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 mam juz rozwiazanie problemu. tak bios wczesniej update zrobilem. okazalo sie ze jak wczesniej wspomniales mogly to byc piny na podstawce. wczesniej zucilem okiem na nie ale sie nie przygladalem jak glupi. jednak jakims sposobem dzisiaj dostrzeglem ze jeden pin w podstawce byl wygiety nie wiem jak to sie stalo ale udalo mi sie go wyprostowac przy uzyciu igly. teraz mam zajete 4 banki pamieci i wszystko smiga w dualu jednak chyba musze ustawic parametry pamieci na sztywno recznie bo mi 1333 a nie 1600 plyta ustawia. moze miec to zwiazek z druga para pamieci i para 2x4 1.5v druga 2x2 1.35v. dzieki pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...