Skocz do zawartości
Disney

Problem z pamieciami na gigabyte ga b85m d3h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ktorego sam nie moge rozwiklac.plyta glowna gigabyte ga b85m d3h pamieci 2x4GB ballistix sport bls4g3d1609ds1s00 1.5 V nie dzialaja w Dual channel. Gdy je wloze w odpowiednie sloty ktore zgodnie z instrukcja to DDR3_1 i DDR3_2 (niebieskie)gniazda plyta pika zglaszajac problem z pamieciami i sie restartuje i ten cykl sie powtarza. kolejnosc slotow od lewej to DDR3_ 4\DDR3_2\DDR3_3\DDR3_1. Probowalem rowniez z drugim zestawem 2x2GB G.skill F312800CL7D-4GBECO 1.35V ten sam efekt. komputer z dwoma pamieciami rusza tylko gdy sa wsadzone w gnaizdo DDR3_1 i DDR3_3 automatycznie wymuszajac single channel. Bios update do najnowszej wersji F14 nie pomogl. co do pamieci jestem pewien ze sa 100% sprawne bo korzystalem z nich na AMd platformie z plyta Asusa cale12 GB.

bios przejrzalem 10 razy i nie widze w nim rozwiazania problemu. zastanawiam sie moze czy plyta nie jest uszkodzona. pomysly mi sie skonczyly moze wy macie jakies . Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na wasze sugestie

Moj zestaw to pamieci i plyta wspomniana wyzej proc i5 4690K zasilacz Antec900W reszta chyba nie jest wazna

Edytowane przez Disney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze wezme wyciagne inne ddr 3 z drugiego kompa i sprawdze z 3 i4 modelem,wyciagne proc i go zbadam wizualnie i gniazdo. jesli to nie da zadnych odpowiedzi to  wysle plyte do reklamacji. mam zestaw 2 tygodnie i same problemy

Sprawdzilem z kolejnymi 2 modelami pamieci i problem sie powtarza procesor i socket wygladaja ok. jutro wysle plyte do sklepu i zobacze co dalej. pzodrawiam dzieki

Edytowane przez Disney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam juz rozwiazanie problemu. tak bios wczesniej update zrobilem. okazalo sie ze jak wczesniej wspomniales mogly to byc piny na podstawce. wczesniej zucilem okiem na nie ale sie nie przygladalem jak glupi. jednak jakims sposobem dzisiaj dostrzeglem ze jeden pin w podstawce byl wygiety nie wiem jak to sie stalo ale udalo mi sie go wyprostowac przy uzyciu igly. teraz mam zajete 4 banki pamieci i wszystko smiga w dualu jednak chyba musze ustawic parametry pamieci na sztywno recznie bo mi 1333 a nie 1600 plyta ustawia. moze miec to zwiazek z druga para pamieci i para 2x4 1.5v druga 2x2 1.35v. dzieki pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi