Skocz do zawartości
kimercp

phenom II x6 1055t i gigabyte m65m-s2p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup procesora Phenom II x6 1055T do mojej płyty głownej Gigabyte M65M-S2P.

Sprawdziłem stronę producenta i płytka obsługuje te procki HDT55TWFK6DGR z TDP 95watt.

Jednak znalazłem takie informacje w sieci:

1.

If you install AMD AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200 MT/s) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the frequency of AM2+ CPU will not be impacted.

2.

On socket AM2+/AM3 platforms in the minimum performance state the processor runs at 800 MHz core voltage and has TDP 46.3 Watt

Pierwsze zdanie mówi o obniżeniu Hyper Transport.

Czy obniży to wydajność względem procesora lub całego sprzętu?

Rozumiem drugie zdanie ale go nie rozumiem :)

Czy to dobrze czy źle, że procesor bedzie pobierał 46.3 wat.

Czy obniży to wydajność?

Czy po prostu jest to informacja dla posiadaczy że mniej mocy już nie będzie pobierał i nie jest tak naprawdę mocno ważna, chyba że szukamy jak najwięcej oszczędności na prądzie.

Pozdrawiam

Kimer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś pomieszałeś bo ta płyta jest AM3  ( info o HT 1000MT/s odnosi się do procków AM3 wpakowanych w płytę AM2+ )

Spoko masz 2000MT/s  ( nawet na 800Mt/s byś nie odczuł różnicy ) to tylko most pomiedzy NB a SB.

2 Procek pracujący w trybie oszczędnym przy 800Mhz bedzie pobierał do 46.3W ( ciekawe skąd wzieli te info jeśli ja na X2 na 1.4Ghz przy 1.1V mam 12W poboru przez cpu --- mierzone) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, moja plyta to Gigabyte M68M-S2P.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3498#ov

W liscie obslugiwanych prockow jest phenom II 1055t tylko ten 95 wattowy.

Jezeli Cie Kwazor dobrze rozumiem, to smialo moge kupywac bo bedzie on działał na 100% swojej wydajnosci, mniej wiecej ale nie poczuje roznicy, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi