Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Witam, od dawna zastanawiam się co zrobić z moim ukochanym pcetem. Zastanawiam się czy modernizowac mojego pc czy kupic nowego bo z dzisiejszymi tytułami niestety ten pc juz sobie nie radzi Mój sprzęt, ma swoje lata :P Płyta główna: Gigabite GA-P35-S3L Procesor intel core 2 duo e4300 1.8 GHz Karta graficzna Geforce 9600 gt Ram 4 gb Goodram DDR2 Jeżeli ktoś mógł by mi doradzić odnośnie modernizacji sprzetu byłbym wdzieczny, a jesli juz z tym PC nic się nie da zrobic to prosił bym o propozycje nowego sprzetu, taniego by pośmigać w nowe gierki, uwzględniając tylko podstawowe Procesor, płyta głów. karta graf. i ram. Dziekuje i pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yogi311 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 komp do wymiany (podaj budzet). Jaki masz zasilacz? podaj model marka i moc. dysk na sata ? wstepnie: Asrock h81m 205 g3240 219 1x4GB 139 asus r7 260x 452 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Budzet najlepiej jakby nie przekraczał 1600 zł ten set który mi podałes ma nawet cene mieszczącą sie w moich mozliwosciach, dysk jest na sata, zasilacz magic logic-600atx (600 wat), oczywiscie wiem ze za taką cene komp do gier nie jest jakis super mocny, ale czy za taką cene bedzie wstanie pociągnać nowe tytuły?? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
reyden Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Jak dysk jest na SATA to może zostać , chyba że jest mały albo w tragicznym stanie . Zasilacz nadaje się do kosza . Za 1 600 zł to proponuję ten Zestaw + Buda Raintek Arcadia . Po odliczeniu HDD zmieścisz się w 1 600 zł . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Dysk narazie musze zostawic na kiedy indziej cena zestawu odpowiada i to bardzo, chyba trzeba bedzie niedługo wybrac sie do sklepu. Dzieki wielkie za szybką pomoc jeszcze pytanko czy do tego setu dało by sie wsadzic podobna karte w takim samyn przedziale cenowym z Geforce zamiast Radeona Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
reyden Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 (edited) Nvidia nie ma dobrej karty w tym przedziale cenowym . Dopiero GTX660 jest sensowna ale to koszt 650+ zł za kartę . Jakieś 100 zł drożej niż wymieniony w zestawie R7 265 aka HD7850 ( bo to te same karty ) . Edit . Tutaj masz już gotowy cały zestaw , wywalony dysk , lepszy i modularny zasilacz oraz buda SPC Brutus M23 ( ww. Rainteka na razie nie ma w sklepie ) , za całość zapłacisz 1 576 zł . Edited November 10, 2014 by reyden Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lukas37 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Zestaw wyżej dobry na posiadany budżet a jeśli chcesz jakiegoś GeForca zobacz kartę graficzną asusa GeForce GTX 750 Ti . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Super wielkie dzięki za bardzo szybka odpowiedz :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yogi311 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 tej plyty glownej asusa nie bierz ma tylko dwa zlacza na wentylatory 1 cpu 2 obudowa. lepiej brac asrocka h81m Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
obijak Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Jeśli masz nagrywarkę,to może starczy na i3,wielowątkowość w grach online robi różnicę. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
reyden Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 Tyle że na Asrocku H81M za bardzo nie pokręci , zresztą jak już mowa o OC ( bo tam jest G3258 ) to można płytę zmienić na Asus H81M-D / H81M-C . Nie wiem czy na zwykłym Asrocku H81M da się kręcić , z Asrocków H81 na tej liście są tylko 3 płyty - modele HDS , ITX oraz Pro BTC . Ten ostatni osiąga tam 4,5 Ghz na 1,25 V i 4,7 Ghz na 1,35 V , Asus H81M-D dobija do 4,3 Ghz @ 1,15 V a wersja C do 4,6 Ghz @ 1,3 V . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 (edited) Czyli mam wprowadzic jakies poprawki do tej listy sprzetu jaką mi wysłał rayden? a co myslicie o grafice Palit Geforce gtx 750 Ti i płycie głów.Gigabyte GA-H81M-HD3 procek taki sam ramy tez ? i mam tez chłodzenie zelmana co o tej firmie sądzicie Edited November 10, 2014 by Arcziv18 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
reyden Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 GTX750Ti to średni pomysł , karta ma bardzo nierówną wydajność - raz jest na poziomie R7 260X a innym razem na poziomie R9 270 . Niestety małej ilości TMU i wąskiej szyny nie da się niczym zastąpić . Co do firmy Zelman - nie znam takiej , masz ma myśli firmę Zalman ? Zależy jakie chłodzenie , choć firma generalnie miała dobre konstrukcje . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 tak zalman pomyłka mam własnie taki cooler na swojego poczciwego intela i niewiem czy go wykorzystac czy sprzedac. A i co sadzisz o płycie Gigabite GA-H81M-HD3 widziałem ze ten intel pentium g3258 podkrecony na 4.5 ghz daje rade nawet w bf 4 i to na 50 fps tylko był tam dany gtx 750 ti tylko czy to jest mozliwe ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yogi311 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 (edited) #1 dla asrocka h81m tez jest non z oc pisza ludzie na forach tu i tam takze myslę, ze z powodzeniem można sie pokusić o zakup tej płyty no chyba, ze autorowi nie przeszkadza taka mala ilosc zlacz na wentylatory. #2 w jakiej rozdzielczosci ten test? #3 jak chcesz grac w bf4 na pentiumie to polecam brac radka - odpalasz mantle i masz milion fps :). #4 co do tej plyty to tez ma tylko 2 zlacza na wentylatory takze osobiscie sklanialbym sie ku asusowi. #5 pamietaj, ze jezeli bedziesz chcial dokupic chlodzenie (zamontowac obecne) na procesor w przyszłości to wentylator musi byc 4pinowy (PWM) zeby moc kontrolowac jego predkosc obrotowa w biosie czy FanXpert- inaczej wentylator bedzie sie krecil z maksymalna predkoscia taki urok asusa xD. Edited November 10, 2014 by Yogi311 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 test bodajze wyczytałem 900p niewiem jaka to rozdzielczosc ale chyba nie full hd. czyli nalepszym rozwiazaniem bedzie płyta asusa i ten radeon? a i ta mantke to jest jakis program bo nie jestem za bardzo w temacie :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yogi311 Posted November 10, 2014 Report post Posted November 10, 2014 to nowe API od amd pracujace na wszystkich kartach gcn w grach ktore to obsluguja np w bf4 wystarczy w ustawieniach graficznych zmienic directx na mantle i już. klik klak Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arcziv18 Posted November 11, 2014 Report post Posted November 11, 2014 (edited) Jeszcze pytanie dotyczace collerów silentiumpc, ta firma ma bardzo atrakcyjne ceny tylko czy jakosc jest dobra i czy spełniają swoje wymagania? Edited November 11, 2014 by Arcziv18 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yogi311 Posted November 12, 2014 Report post Posted November 12, 2014 tak, cooler od spc bedzie wystarczajacy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...