Małpożer Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2014 Problem polega na tym, że chcę zainstalować Fedorę obok W8. Z komputera korzystają jeszcze osoby, które ledwo dają sobie radę z windowsem a samemu linuxa rzadko kiedy używam. Dlatego chciałbym aby W8 wraz ze swymi plikami bootowania siedział na jednym dysku, a na drugim linux ze swoimi plikami bootowalnymi. Zainstalowałem fedorę na drugim dysku - partycje / i /boot. Problem w tym, że po wybraniu w biosie bootowania z tego dysku i tak załącza się i tak W8. W livecd odpalilem Disks i ustawilem partycje /boot jako bootowalna, jednak teraz mam komunikat ze brakuje plikow systemowych. Da sie zrobic aby to dzialalo? Czy tez probowac odlaczyc inne dyski i jeszcze raz instalowac na tym samym dysku? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2014 Zainstaluj jeszcze raz. Jeżeli dysk z windowsem wykryje jako sdb, to gruba zainstaluj na sda, i dla uproszczenia nie rób osobnej partycji boot, bo to w Twoim wypadku nie ma sensu. Wówczas przy bootowaniu z dysku z win będziesz miał od razu win, a przy bootowaniu z dysku z fedorą będziesz miał gruba. Nie instalowałem fedory chyba nigdy, ale wydaje mi się, że jej instalator wykryje windowsa i utworzy wpis - także bootując z tego dysku będziesz miał do wyboru lin i win. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Powiem tyle, fedora ma skopany instalator bo sama probuje utworzyc 3 partycje przy instalacji: /boot, / i swap. Jak na lapku instalowalem musialem recznie ustawic tylko /boot i / bo instalator nie chcial isc dalej (samo / tez nic nie dawalo). Problem rozwiazalem poprzez ustawienie bootowania jedynie z dysku przeznaczonego dla fedory. Teraz jeszcze walka ze sterami do grafiki bo siedze na rozdzialce 1024x768, a gtx970 nie jest obslugiwany :/ Dobra, w koncu udalo sie i sterowniki do grafiki znalezc :) Edytowane 13 Listopada 2014 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...