Skocz do zawartości
szczery22

Płyta głowna do 2560x1440

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zwracam się z pytaniem jaka płyta główna do 2560x1440 ? Dokładnie mi chodzi o wejście display port by płyta posiadała takie wejściem ponieważ hdmi takiej rozdziałki nie obsługuję a dvi może nie przerobić takiej ilości danych z tego co wyczytałem. Czy ta płyta się nadaje ASRock Z97 EXTREME4 Z97 LGA1150 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kartę graficzną z DP zamiast pakować kupę kasy w płytę ?

Np. R7 250X za ~350 zł , karta ma złącze DP i obsłuży max. rozdzielczość 2 560 x 1 600 px .

Chyba że planujesz kompa roboczego bez dodatkowej karty graficznej .

Asrock Z97 Ex4 może być choć płyta trochę kosztuje , jak jedynym kryterium wyboru płyty jest złącze DP to szukał bym taniej płyty np. MSI Z97 Guard Pro za 379 zł albo MSI H97 Guard Pro za 319 zł .

A co do HDMI i tej rozdziałki , nowsze HDMI ( 1.3 i wyżej ) bez problemu puszczą taką rozdziałkę , obsługują nawet rozdziałkę 4K .

Do DVI może mieć problemy z taką rozdziałką , tylko DVI DC przepuszczą taki sygnał .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugim kryterium jest to że płyta obsługuję pamięć max w 1600mhz a przydało by się przesiąść na 2133 mhz. W sumie wejście DP mam w karcie graficznej gtx 770 ale jak bym zmieniał monitor na ten który polecałeś Dell u2713hm to aby pograć na ustawieniach wyższych myślę z gtx 970 trzeba by kupić. W sumie to mój cały zestaw http://www.morele.net/inventory/info/BIp4Rz/zasilacz by starczył ? a resztę zostawie bo chyba nie ma sensu wymieniać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX970 to gdzieś 400-500 zł więcej , choć warto dołożyć bo karta sporo mocniejsza .

Procka zmień na I5 4590 , nowszy , równie wydajny i tańszy .

Jak chcesz pamięci 2 133 mhz to może być dowolna płyta na Z97 np. Asrock Z97 Pro4 czy trochę lepsza MSI Z97 Gaming 3 .

Zasilacz da radę choć to budżetówka .

SSD zmień na nowszego i tańszego Plextora M6S za 299 zł a różnicę pomiędzy oboma SSD możesz np. dołożyć do lepszego PSU - proponuję Cooler Master G450M 450W za 214 zł albo dołożyć do G550M 550W za 270 zł .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi