Skocz do zawartości
Gość

Modernizacja PC pod PhotoShop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym coś wykrzesać jeszcze ze starego PC'eta,

Przeznaczenie to komputer dla grafika pracującego na PhotoShop CS6 , na plikach pod wydruki na 4m2  - pliki są dość duże

stara konfiguracja Grafika

płyta główna:  ASRock K10N78FullHD-hSLI R3.0
procesor:  AMD Athlon II X2 250
RAM: aktualnie 2x1GB + 2GB  , ale mam jeszcze 2x2GB wszystkie to zwykłe GoodRam 800Mhz cl 5 bez radiatorów. [bez dokupywania jeszcze jednej kostki 2GB mogę zrobić 6GB]
Dysk: 500GB HDD 7500rpm prędkość odczytu średnia 115 MB/s co maksymalna coś pod 150 spadki do 90  lub  1TB 130mb/s średnio maks ok 180 spadki do 100
karta graficzna zintegrowany GF8200 (ma problemy nawet z filmami HD na Youtube)
zasilacz - chińczyk 300 i 350W do wyboru

w tej chwili dałem Grafikowi pc;eta który złożyłem jako media PC
płyta główna: Asrock H81M
procesor: intel pentium g3240
Ram: 4GB 1600Mhz
Dysk: (to samo co PC wyżej bo szybsze włożę do tego co ostatecznie będzie dla Grafika) (aktualnie 500GB)
karta graficzna intel HD Graphic
zasilacz - to samo co wyżej , zamiennie z PC wyżej  (aktualnie 350W)

do komputera dla Grafika mam jeszcze dysk  Intel 520 SSD 120GB  - aktualnie pracuje z intelem,

Wiec pytanie, czy da się coś jeszcze wycisnąć z tej konstrukcji na AMD, porównywarki procesorów pokazują że całkiem blisko są ten athlon i pentium .
Lub co można jeszcze w niskim kosztem zrobić z intelem aby dać mu jeszcze większego kopa - dołożyć mu ramu ?

Mocniejsze zestawienie idzie dla grafika słabsze jako media PC,

1. dołożyć zasilacz (120zł) i kartę graficzną (120zł) i podkręcić procka i pamięci  + ew wymienić procka na jakiegoś phenom'a (200zł)  = ok 250zł a z phenom'em to 450zł
2. sprzedać tą konstrukcję na AMD i złożyć nową na celeron / pentium  jako media PC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro robi duże grafiki to dobrze by było dać grafikowi więcej niż 4 GB ramu najlepiej zwiększ mu do 8GB i ten zestaw media pc powinien być spoko. Jeżeli chodzi o AMD to możesz go sprzedać i kupić następny na celeronie. Tylko wtedy kup pamięci 2x4GB i daj je do tego komputera dla grafika, bo ta płyta ma tylko 2 sloty na ram,a te 2x2GB zabierz dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki za odpowiedzi tego się spodziewałem, tj sugesti przesiadki na nowy zestaw
grafikowi dołożę ramu,  i złożę kolejne media pc

a w osobnym wątku zapytam o wycenę tego zestawu na amd.

ten temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi