Hawaiki Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam.Na wstępie podam specyfikację komputera:PROCESOR: Intel Core 2 Quad Q9300 2.50 GHzPŁYTA GŁOWNA: MSI P35 Neo2 FIRPAMIĘĆ: 4x1GB PC2-6400 Patriot 800MhzKARTA GRAFICZNA: GeForce 8600GT 256MBZASILACZ: Corsair 450WProcesor szedł jak trzeba do FSB: 390, tutaj wyskoczył mi błąd w programie prome95 po 27 minutach na jednym z rdzeni. Temperatura procesora podczas obciążenia to: 60/56/64/59 stopni (przy chłodzeniu SilentiumPC Spartan PRO HE924). Napięcia jaki mam ustawione to:CPU Voltage: 1.1625VDRAM Voltage: 1.90VTT FSB Voltage: AUTONB Voltage: 1.250SB I/O Power 1.5SB Core Power 1.05Moje pytanie co dalej ? Podciągnąć napięcie procesora, czy może pamięci bo przy tym FSB powinny mi pracować z tego co pisze w CPU-Z bliżej 2.1-2.2V. Jeżeli chodzi o zasilanie płyty bo nie wiem czy to ważne to mam ATX czyli 4 pinowe + 24 piny. Do FSB: 390 procesor był stabilny i nawet jak go testowałem na automatycznych napięciach to nie było problemu. Chciałbym z tego procka wyciągnąć przynajmniej te 3.2GHz Z góry dziękuję za sugestię i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Sugestia: http://www.coolaler.com.tw/coolalercbb/QX9650BOX/modfsb400/E8500_1.JPG Edit: o ile to ta płyta. http://pl.msi.com/product/mb/P35_Neo2FR__FIR.html#hero-specification Edytowane 14 Listopada 2014 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Procesor szedł jak trzeba do FSB: 390, tutaj wyskoczył mi błąd w programie prome95 po 27 minutach na jednym z rdzeni. Temperatura procesora podczas obciążenia to: 60/56/64/59 stopni (przy chłodzeniu SilentiumPC Spartan PRO HE924). Napięcia jaki mam ustawione to: CPU Voltage: 1.1625V DRAM Voltage: 1.90 VTT FSB Voltage: AUTO NB Voltage: 1.250 SB I/O Power 1.5 SB Core Power 1.05 Moje pytanie co dalej ? Podciągnąć napięcie procesora, czy może pamięci bo przy tym FSB powinny mi pracować z tego co pisze w CPU-Z bliżej 2.1-2.2V. Jeżeli chodzi o zasilanie płyty bo nie wiem czy to ważne to mam ATX czyli 4 pinowe + 24 piny. Do FSB: 390 procesor był stabilny i nawet jak go testowałem na automatycznych napięciach to nie było problemu. Chciałbym z tego procka wyciągnąć przynajmniej te 3.2GHz Z góry dziękuję za sugestię i pomoc. vcore daj na 1,2v, dram voltage fabryczne dla swoich kości (czyli takie jak na naklejce, jak nie ma na naklejce to takie jakie pokazuje cpu-z w zakładce spd dla 400Mhz), vtt fsb voltage ustaw ok. 1,3v. Jak będzie nadal niestabilnie możesz trochę dovoltować nb voltage (1.3v), sb core power (1.1v) i cpu voltage (1,25v). Po ustabilizowaniu kompa w stresie być może będzie można zejść trochę z napięciami np. z cpu voltage. Edytowane 14 Listopada 2014 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2014 http://forum.purepc.pl/topic/249930-msi-p35-neo2-frfir/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Panowie, mam uprzejme pytanie. Przywiozłem od rodziców po 6 latach kompa stacjonarnego z podpisu. Patrząc na niskie ceny procków na podstawce 775, okresowo niskie temperatury i dużo ochoty na OC sprzed lat, jakiego procka polecilibyście mi kupić, żeby: 1. pobawić się z oc 2. troszkę odmłodzić mojego pieca oraz 3. czy komp z podpisu łyknie win 7? pytam bo jakoś słabo chodzi mi już XP (mimo 2gb ramu) i tak się zastanawiam czy postawienie systemu nowszego coś pomoże. z góry dzięki za podpowiedzi i jeśli ktoś jakimś linkiem z cpu rzuci to rozważę każdy zakup do 50 zł:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 zakup do 50 zł :) W tej kategorii cenowej to E8400, o ile nie zesra ci się ram 810MHz... Windows 7 lub 8.1 jak najbardziej pod ten sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) @Klaus, nie no stówkę też łyknę spokojnie. Poczytałem trochę o modzie 771@775 i jestem tym rozwiązaniem mega zaitneresowany. Więc może jakiś procek z tej rodziny? ps. czy to w ogóle jakiś wzrost komfortu pracy będzie czy to raczej sztuka dla sztuki? RAM szedł jak w linku z podpisu. Edytowane 18 Lutego 2015 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Wszystko zależy co chcesz robić, jeśli pograć to musisz iść w 4 rdzenie, w stówie się nie zmieścisz. Jak do neta, ofisa itd, to coś E8x00 będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 @Klaus nie chcę grać bo i tak 86gt niewiele pociągnie, a do gier mam konsolę. Chciałbym zauważyć różnicę w codziennym użytkowaniu właśnie neta+filmów+offica. czy do moda 771@775 przyda się na przykład coś takiego: http://allegro.pl/procesor-dell-precision-t5400-e5420-s771-itmarket-i4984243013.htmlw cenie bym się zmieścił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Chciałbym zauważyć różnicę w codziennym użytkowaniu właśnie neta+filmów+offica.Po wymianie procesora rozważyłbym zakup SSD :). @Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Osobiście do takich zastosowań wolałbym wybrać c2d e8x00, dużo chłodniej niż na 4 jajkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 @AragornPL , @Klaus ssd na pewno by pomogło ale po przywiezieniu pieca stacjonarnego wzieło mnie na próby OC (+zima cooling), a przyśpieszenie działania ma być tylko skutkiem ubocznym zabaw. O ciepło cpu się nie boję bo mam jakiegoś TT w chłodzeniu, a i tak po zabawie w OC cpu będzie pracować na niższym zegarze. e2140 z podpisu pracuje od 4 lat na 3ghz przy obniżonym napięciu, więc to mnie nie martwi. A takie coś: http://www.gumtree.pl/cp-akcesoria-i-czesci-komputerowe/bialoleka/procesor-intel-xeon-m-in-x5450-kilka-procesorow-600267317Intel® Xeon® Processor E5310 quad core 4 rdzenie (8M Cache, 1.6 GHz, 1066 MHz FSB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Panowie -> xeon i ssd zakupione. Różnica jest kolosalna :). dzięki za Wasze sugestie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...