Skocz do zawartości
Lasquens

Czy Abit BH 7 pod p4 to dobry wybor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Jestem na waszym forum od niedawna ale juz zdazyla mi sie udzielic mania o/c. Jestem nieszczęśliwym posiadaczem ECS i chyba mam zamiar zmienic ta plytke (jak starzy nie beda z d**y uderzac). Mam ograniczone fundusze dlatego musze sie zdecydowac na cos niedrogiego (nie mam co kupawac super z*******ych rozwiazan bo i tak dysponuje p4 1.7 i to jeszcze willametem). Przegladalem roznae oferty i w oko mi wpadla ta plytka:

gniazdo procesora Socket 478

obsługiwane typy procesorów Pentium 4

Celeron S478

maks. ilość obsługiwanych procesorów 1

chipset Intel 845PE

magistrala FSB 800 MHz

533 MHz

400 MHz

typ obsługiwanej pamięci DDR400

DDR333

DDR266

DDR200

ilość gniazd pamięci 3 szt. (1x DDR 400, 2x DDR33)

maks. pojemność pamięci 2 048 MB

złącze AGP 4x

ilość złączy PCI 5 szt.

standard kontrolera ATA (liczba kanałów) Serial ATA (1)

ATA/100 (2)

obsługa Raid nie

zintegrowana karta sieciowa tak (Realtek RTL8100B)

zintegrowana karta dźwiękowa tak (Realtek ALC650)

zintegrowana karta graficzna nie

dodatkowe kontrolery USB 2.0

porty zewnętrzne SPDIF out

SPDIF in

Audio

4x USB

2x PS/2

1x RJ45

1x LPT

1x COM

standard płyty ATX

inne cechy 4-fazowe zasilanie, SoftMenu III

regulacja napięć z poziomu BIOS tak

regulacja FSB z poziomu BIOS tak

regulacja mnożnika z poiozmu BIOS tak

wydaje mi sie ze jest to niezly wybor jak na plytke za 4 baty,ale prosilbym was o swoje opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wybór dobry, Abit, to Abit, no i chipset chyba ze stajni intela najlepiej dopracowany. Jedna mała dygresja i845PE nie obsługuje DDR400, owszem podkręcisz pewnie pamięć, ale sam chipset obsługuje tylko DDR333. Podsumowując - brałbym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten abit to najlepsza płyta na 845pe jaką kiedykolwiek widziałem. Tylko jedna wada: nie wyciągnie 200fsb, więc kupować pod nią proca na fsb 133 albo 100. A brak dual ddr-ile da to punktów w 3dmarku-500? nawet nuie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten abit to najlepsza płyta na 845pe jaką kiedykolwiek widziałem. Tylko jedna wada: nie wyciągnie 200fsb, więc kupować pod nią proca na fsb 133 albo 100. A brak dual ddr-ile da to punktów w 3dmarku-500? nawet nuie

ja widziałem, że akurat ten abit wyciąga oficjalnie FSB 200/800 i jest to jedyna płyta na tym chipsecie, która ma oficjaną obsługę tej magistrali. poozostałe tylko 133/533.

kosher : on też by brał i865 ale jest mały problem (z resztą typowy u intela) : kasa, szmal, mamona itp. ten abicik jest tani a ma niezłe możliwości. używałem foft menu 3 na mnoim abicie i jest super, wszystko ładnie i czytelnie podane, dokładne podnoszenie napięć (co 0.025V) i idealnie podawane temperatury (epox dał z tym ciała totalnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja widziałem, że akurat ten abit wyciąga oficjalnie FSB 200/800 i jest to jedyna płyta na tym chipsecie, która ma oficjaną obsługę tej magistrali. poozostałe tylko 133/533.

:evil: gosciu, czytaj wszystkie posty, wlasnie przed chwila doszlismy do wniosku (sprawdzone) ze ta plyta NIE dojdzie do 200mhz, wiec nie mow ze ona oficjalnie dochodzi do 200mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil: gosciu, czytaj wszystkie posty, wlasnie przed chwila doszlismy do wniosku (sprawdzone) ze ta plyta NIE dojdzie do 200mhz, wiec nie mow ze ona oficjalnie dochodzi do 200mhz.
Dojdzie do dwustu - by jednak się udało, trzeba mieć odpowiedniego procka i pamięć (jeśli pojawia się problem - najczęściej jest on związany z pamięcią). To trochę loteria - nawet firmowe, konkretne kości mogą nie wyrabiać, natomiast inne, teoretycznie identyczne, działają bez problemu, mimo, że czasem pochodzą z tej samej serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojdzie do dwustu - by jednak się udało, trzeba mieć odpowiedniego procka i pamięć (jeśli pojawia się problem - najczęściej jest on związany z pamięcią). To trochę loteria - nawet firmowe, konkretne kości mogą nie wyrabiać, natomiast inne, teoretycznie identyczne, działają bez problemu, mimo, że czasem pochodzą z tej samej serii.

gościu, nie przekręcaj faktów! Procka nie trzeba mieć odpowiedniego, bo każdy 2,4ghz fsb800 poleci na 200fsb(a dlaczego nie miałby?) Pamięci firmowe, nie firmowe, mi płyta nie działała na 200, miałem nawet na niej jedną kość twinmosa 466mhz i mówię:góra 187

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przeczytałem w opisie tego abita (chyba na stronie abita i e chip'ie - tak wiem, mało wiarygodne źródło ale dlaczego mieliby kłamać ? ).

nie napisałem że sam sprawdziłem tylko powtarzam co przeczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosher : on też by brał i865 ale jest mały problem (z resztą typowy u intela) : kasa, szmal, mamona itp. ten abicik jest tani a ma niezłe możliwości. używałem foft menu 3 na mnoim abicie i jest super, wszystko ładnie i czytelnie podane, dokładne podnoszenie napięć (co 0.025V) i idealnie podawane temperatury (epox dał z tym ciała totalnie).

Podaj srednia cene BH7 w sieci, daj linki a ja ci za podobna cene sprzedam 865. Co ty na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem w sklepach tweak i benchmark ale na razie mi sie nie spieszy bo stary jeszce musi splacic 6 batow za kompa (ja mam swoja kase ale nie bede za to placil). W obydwu sklepach stoja po 4 baty (398 i 395)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem w sklepach tweak i benchmark ale na razie mi sie nie spieszy bo stary jeszce musi splacic 6 batow za kompa (ja mam swoja kase ale nie bede za to placil). W obydwu sklepach stoja po 4 baty (398 i 395)

dołożyłbym 150 i brał IS7 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...