.::FreeMan::. Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 witam przerobilem modem lucent na ruter zgodnie z opisem na stronie www.neostrada.info i mam problema... wszystko poszlo jak nalezy, modem sam sie laczy o czym swiadcza diody jednak komputery w mojej sieci neta nie maja... mam podlaczenie w ten sposob lucent/ruter ---> hub ---> 2 kompy... dolacze jeszcze info z hyperterminala: Ethernet ip: 192.168.0.1 Subnet mask: 255.255.255.0 FullDuplex:Enabled DHCP Server range1: 192.168.0.2 to 192.168.0.10 max lease time: 9500 DNS: 194.204.159.1 SecDNS: 194.204.152.34 DHCP current setting : Server. DHCP ineffective setting : Server. DHCP Server Lease Status IP address | Client UID/hw addr | Expiry ----------------+---------------------+------------ 192.168.0.3 | 01:00:20:ed:4e:36:34| 2 hours 192.168.0.2 | 01:00:0b:2b:01:75:e4| 2 hours ------------------------------------------------------- Primary DNS Server : 194.204.159.1 Secondary DNS Server : 194.204.152.34 PPPoA setting: Function VPI/VCI CLASS RIP UserID/Authentication PPPoA 0/35 ubr 0 rcVyTuT@neostrada.pl/PAP LLC=Disabled Echo is disabled PPPoA IP : ???.???.???.??? IdleTime 0/120 Type:numbered PAT enabled interface: Interface IP address PPPoA ???.???.???.??? PAT incoming table: No. i/f name|WanIP Port/Protocal Server IP 1 pppoa 23/tcp 192.168.0.1 2 pppoe 23/tcp 192.168.0.1 wszystko jest chyba ok to nie wiem o co chodzi... i czemu modem nie dostaje adresu IP (pppoa) prosze o pomoc... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 bo sie nie polaczyl albo nie zalogowal swiecace diody jeszcze o niczym nie znacza napewno dobrze wpisales login/pass ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 nie no wiele razy sprawdzalem czy sa poprawne i sa to nie wiem co to... rozumiem ze login to xxxxx@neostrada.pl ??? czy moze samo xxxxx??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 cale , cale.....a sprobuj ustawic go na pppoe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 na pppoe jest dokladnie to samo w miejscu gdzie powinien byc adres ip jest ???.???.???.??? .... wyglada faktycznie jakbym zly log/pass wpisal - zeby pomylek nie robic wpisuje opcja kopiuj/wklej :) a pozatym jak przestawie na bridge to na tym log/pass dziala spox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 nie macie wiecej propozycji ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 przestaw na go bridge i zobacz czy dziala. jezeli nie to dzwon do chlopakow z tpsa i powiedz im co sie dzieje (tzn co Ci wanadoo pisze - jak go nie uzyjesz to Ci moga powiedziec, ze inne progsy nie sa przez nich autoryzowane i ze nic dziwnego ze nie dziala :?). jak bedzie dzialac, to zrob mu default i jeszcze raz ustaw na PPPoE (jak nie bedzie dzialac to potem DEFAULT i PPPoA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 na bridge net smiga tak jak powinien... na router ani na pppoa ani pppoe nie chce dzialac... tak jakby mu sie laczyc nie chcialo... a moze to ja czegos nie kumam??? bo w sumie jeszcze 2 dni temu nie wiedzialem zbytnio co to jest ruter :) ale z tego co sie dowiedzialem to po odpowiednim skonfigurowaniu juz nie trzeba sie laczyc jakims programem tylko po wlaczeniu komp od razu polaczenie powinienem miec nie ??? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 no tak ;) tzn nie od razu, ale po jakis 15-30sek powinien Ci necik smigac :? looknij na http://neostrada.info/forum i tam walnij to pytanko. moze tam Ci odpowiedza (odpowiedz tu wrzuc :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 no i lipa :( na tamtym forum rowniez niewiele moga poradzic... podobno ten moj to nie jedyny przydpadek kiedy lucek nie dziala jako ruter... ale co tam, postawilem serwer na freesco i smiga jak nalezy... mimo wszystko jak ktos ma jeszcze jakies porady to bede wdzieczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Nie chce zakladac nowego tematu, wiec moze zapytam tutaj: Czy jest mozliwosc przypisania konkretnych ip na podstawie danych adresow mac konigurujac ten router (lucent cellpipe 20a-gx) ?? W tej chwili robi to automatycznie i nie mam pojecia jak to zmienic.. Drugie pytanie to czy da sie zdalnie konifugorowac ten router?? Czyli z innego kompa w sieci lokalnej? Czy jedyna mozliwosc to kabelek rs232 ? To tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 _micha_: 1) on to robi automatycznie wg adresow mac 2) 1-szy raz musisz go odpalic przez rs'a potem przez telnet lecisz :P .::FreeMan::. : moze zaaplikuj mu flashowanie :?: ;) czasem pomaga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Przeciez wiem ze robi automatycznie, bo mi internet dziala :) Ale czy da sie ustalic jakiemu adresowi MAC ma przdzielic jaki IP? I czy da sie zobaczyc kto jest w tej chwili polaczony? Fucktycznie telnet smiga -> /me lame :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 nie mozna zobaczyc jaki mac do jakiego ip.... jak juz mowilem... lucent to bardzo prosty router :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 To w jaki sposob zrobil to Freeman ??? DHCP Server Lease Status IP address | Client UID/hw addr | Expiry ----------------+---------------------+------------ 192.168.0.3 | 01:00:20:ed:4e:36:34| 2 hours 192.168.0.2 | 01:00:0b:2b:01:75:e4| 2 hours ------------------------------------------------------- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 to jest to co sie SAMO zapisalo w tablicy modemu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 No a jak to zobaczyc? Jak u mnie wpisuje show to tego nie wypisuje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 dolacze jeszcze info z hyperterminala[...] to powinno rozwiaz wszelkie watpliwosci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 No przeciez wiem ze to z hyperterminala. Chodzi mi o to jaka komenda to wyswietla.. u mnie show nie pokazuje tego lease status.. szukalem w kazdym rozsadnych podmenu i nic.. tak wiec jaka komenda to wyswietlic? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 przyznam sie, ze nawet tego nie szukalem :P .::FreeMan::. : czekamy na Twoj odpis ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Witam A teraz wszystko smiga pieknie.. (router cellpipe ga) tylko do czasu.. jak sie rozlaczy, to nie chce sie polaczyc ponownie automatycznie :( Musze recznie restart.. W czym tkwi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...