Gemtin1 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Hello, przymierzam się do zakupu nowego HDD, myślę że bardziej zależy mi na ciszy niż na wydajności bo i tak mam SSD a HDD ma być na gry itd. Myśle jednak że od mojego Samsunga F3 wszytsko będzie cichsze (igła nawala i chrobocze niemiłosiernie głośno..). Mam dwóch kandydatów: WD Blue 1TB: http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/ Seagate Barracuda 1TB: http://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ Prosiłbym o jakieś argumenty, a może jakiś inny dysk? Mnie bardziej przekonuje WD, a to z racji opublikowanego niedawno testu awaryjności dysków gdzie Seagate wypadł najgorzej. Edytowane 24 Listopada 2014 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2014 A może WD Red? Zdecydowanie najcichsze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Czy zdecydowanie to nie koniecznie. Miałem zamiar zamienić mojego ST1000DM003 na WD RED z uwagi na niby lepszą kulturę akustyczną i klapa. WD był jedynie minimalnie cichszy od Barki, ale sam dźwięk wydawany przez Reda był zdecydowanie mniej przyjemny dla ucha. Tak więc przez palce należy patrzeć na tą cichość WD bo można trafić na sztukę wcale nie ciekawą. Finałem historii poszukiwania cichego HDD było wyrzucenie z budy wszystkich talerzowców i przesiadka na dysk zewnętrzny. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 ja po prostu do brzegów dysku przymocowałem miękką gąbkę i położyłem przed wentylkiem z przodu, nic nie słychać prócz statującego mechanizmu po uśpieniu, bo zwykle pracuje ssd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Proszę Cie... W firmie pracuje u mnie kilka tysięcy HDD WD blue jest najczesciej padajacym dyskiem jaki widzialem Sam uzywam tylko WD Black i Seagate, z naciskiem na Seagate NAS Prosiłbym o jakieś argumenty, a może jakiś inny dysk? Mnie bardziej przekonuje WD, a to z racji opublikowanego niedawno testu awaryjności dysków gdzie Seagate wypadł najgorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) klik tam jest taka fajna tabelka - można ją sobie zinterpretować według woli. Seagate dla mnie nie istnieje (przynajmniej w części dysków desktop klasy mainstream) - ogólnie tylko WD i HGST (jeżeli chcesz naprawdę niezawodne dyski) - z tym że cena w PL HGST to nie jest za ciekawa sprawa ;] Sam mam dwie szt. WD: stary Blue (AAKS 640gb) (ilość cykli start/stop ponad 10884 i ma się dobrze) i nowy 1TB Black - śmigają aż miło :) Jeżeli to ma być na magazyn danych, to Green; jeżeli do NAS to Red. Edytowane 26 Listopada 2014 przez ZUY_BEZCZELNY_CHAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Green i Blue nadaja sie najwyzej jako podstawki pod kwiatki. HGST jako grzechotka, Nie wiem czemu Dell laduje to do niektorych modeli... I nie mowie tego na podstawie tabelki, tylko na podstawie rocznej pracy przy odzyskiwaniu danych oraz pracy w duzej firmie gdzie zajmuje sie sprzetrm. Tak jak juz pisalem. Jezeli WD to Black, Red tez jest fajny ale jakos nie mam do konca do nich przekonania. Jezeli Seagate to seria NAS A w ogole dyski talezowe im dalej tym slabiej z jakoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 #jonathan każdy ma inne doświadczenia. mój WDk 640 dajmy na to stanowo wygląda tak (po paru latach pracy): Dużo zależy również od #usera, od jego że tak powiem . . . "zdolności" (w negatywnym znaczeniu - zazwyczaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Mi padł z kolei jeden Seagate z serii 7200.11. Dysk nie był wykrywany ani w Biosie, ani w Windowsie. jonathan to cieawe co piszesz o serii WD. Będę miał to na uwadze przy kompletowaniu zestawów. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Green i Blue sa diabelnie podatne na temperatury. Wysyp badsectorow jest masakryczny Seagate seria 11 znana byla z uwalonego firmware.. wystarczylo je zmienic. Mam 3 takie dyski wciaz smigaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Mi padł z kolei jeden Seagate z serii 7200.11. Dysk nie był wykrywany ani w Biosie, ani w Windowsie. (...) i to właśnie ta seria najbardziej zepsuła najbardziej marke Seagate, sam posiadał dysk z tej serii który działa po dziś dzień, choć przyznaje jest to raczej ewenement. Edytowane 26 Listopada 2014 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Posiadam od ponad roku tego WD 1TB (WD10EZEX), brak problemów, głośny nie jest i co ważniejsze jak już wydaje jakieś dźwięki to raczej jest to względnie jednostajny szum, a nie jakieś chrobotanie.Ogólnie model dosyć stary, ale i sprawdzony, alternatywa to tylko WD RED.Z Seagate od nowych Barracud trzymam się z daleka, loteria z największą szansą na przegraną. Modele do zastosowań bardziej profesjonalnych są ok, ale są i droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2014 Ale i umowmy sie ze na zadnym podstawowym modelu nikt nie bedzie trzymal waznych rzeczy... No chyba ze jeszcze nigdy dysk mu nie padl i nie wie co to backup :) Mysle ze warto troszke dolozyc do wyzszych modeli. Zwlaszcza ze dysk kupuje sie na dluzej niz karte graficzna czy procka. Teraz najlepszym polaczeniem jest SSD+ jakis niezly talezowiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierra2000 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Mi tez padła baracuda 7200.11 ale naprawiłem za pomoca kabelka za 11zł z aledrogo. Dysk działa po dziś dzień teraz mam wd green i nie polecam za wolny jedynie na magazyn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Przecież on jest tylko na magazyn, z założenia... Edytowane 15 Grudnia 2014 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
purrex Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja od lat korzystam z dysków WD, teraz z serii blue - dwa razy nieopatrznie w życiu kupiłem innej marki dysk, oba padły po dość krótkim czasie, żaden z dziesiątek WD które miałem nigdy nie zastrajkował, więc ja bym ze swoim doświadczeń wybrał WD, co zresztą ostatnio równiez uczyniłem wymieniając część rzeczy w kompie, szkoda tylko że blacki takie drogie bo bym się skusił. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...