Skocz do zawartości
bpjl

Komp nie startuje. Czy to wina zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jakiś czas temu dostałem do sprawdzenia nie startujący komputer. Objawy miał takie że po wciśnięciu przycisku power dioda z zasilania migła tylko raz na ułamek sekundy i lekko ruszył się wentylator na procesorze. Każda kolejna próba włączenia komputera nie dawał już żadnego rezultatu. Dopiero odłączenie sprzętu od zasilanie (220V), ponowne podłączenie i wciśnięcie power wywoływało mignięcie diody i ruch wentyla.

Zwalając sprawę na zasilacz podpiąłem inny i komp wystartował bez problemu. Myślałem ze sprawa zamknięta i wiadomo co reklamować u sprzedawcy. Coś mnie jednak podkusiło żeby ten, teoretycznie, niedziałający PSU podłączyć "na sucho". Podpiąłem do niego tylko DVD i zwarłem co trzeba  we wtyczce ATX. No i ruszył! Co ciekawe po podłączeniu z powrotem do tego komputera także wystartował i uruchomił komputer.

Sprawa ucichła bo wszystko działało normalnie - do dziś :/ Dostałem telefon z informacją że znów dzieje się to samo.

I tutaj pytanie do znawców - czy waszym zdaniem ten zasilacz wariuje czy może być inna przyczyna takiego zachowania sprzętu?

Na razie nie mogę podać dokładnej konfiguracji komputera ani nawet modelu zasilacza bo nie pamiętam niestety a sprzęt przyjedzie do mnie gdzieś za tydzień. Proszę jednak o jakiekolwiek, chociażby czysto teoretyczne, pomysły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi