lacher Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam Mam problem. Po dołożeniu dwóch modułów RAM 2x2GB system przestał stabilnie działać. OCCT wywala błąd po około 15 min. Przy graniu zawiesza się po różnym czasie. Próbowałem już różnych ustawień częstotliwości i timingów, jedne lepiej, drugie gorzej, niestety nie udało mi się dobrać poprawnie działających. poniżej moja konfiguracja: PSU: XFX Pro 750W MOBO: Asus Striker II Extreme CPU: C2Q Q9550 RAM1: OCZ Gold 1600 2x2GB Ram2: G.Skill Ripjawz 2x2GB - dokupiony GPU: Asus R9 280x Dodam, że procesor przed kombinacjami chodził stabilnie na 3,4 GHz, a RAM OCZ na 1600 Hz. Prosiłbym o pomoc w ustawieniu tego tak żeby chodziło stabilnie, najlepiej z OC :) W załącznikach screen'y z CPU-Z Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Wyjmij jedną kość i zobacz jak się będzie zachowywał komp - może płyta nie daje rady z obsadzonymi 4 slotami . Możesz też spróbować dovoltować ram . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Sprawdzałem już wszystkie konfiguracje obsadzania slotów i zmian brak. Testowałem stare i nowe pamięci razem jak i oddzielnie memtestem - 0 błędów. Podnosiłem już napięcie do 1,66V i trochę się boję ciągnąć wyżej. W sumie na plakietce OCZ jest napisane 1,9V(chodził wcześniej stabilnie na 1,6), ale na G.Skill'ach jest 1,65V. Próbować? Edytowane 26 Listopada 2014 przez lacher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 CR na 2T ustaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Teraz ustawione jest 8-11-11-24 CR: 2T Chodzi niestabilnie. Po wzbudzeniu z uśpienie nie chce wstać system... jest progres:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Dlaczego masz FSB na 200MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Dlaczego masz FSB na 200MHz? Faktycznie, jakiś bubel wyszedł Teraz ustawione jest tak jak na zdjęciach i chodzi niestabilnie na napięciu 1,66V Może coś z procesorem trzeba pogrzebać? Czy podkręcić napięcie na DDR jeszcze? Edytowane 26 Listopada 2014 przez lacher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...