nawrot Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam! Przyszła pora na złożenie czegoś dla siebie. Przeznaczenie - głównie gry, ale też programowanie, bazy danych itp. Gry w jakie gram, to głównie MMO, ale i czasem coś w singla popykam. Na podstawie lektury działu skleciłem coś takiego: Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 209,00 Pamięć G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 (F3-17000CL9D-8GBXM) 355,00 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 165,00 Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A - TR145 177,00 Zasilacz Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ (RS-550-AMAA-B1) 269,00 Monitor LG 22M45HQ-B 429,00 Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (Z97 PRO4) 409.00 Procesor Intel Core i5-4690K, 945,00 Karta graficzna MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 - (GTX 970 GAMING 4G) 1599,00 Razem: 4557,00 Mam własny dysk SSD, napęd i system, więc to nie wchodzi w grę. Chciałbym się dowiedzieć, czy można na czymś zaoszczędzić nie tracąc wydajności? Procka jestem pewien, karta graficzna 970 i z tego co widzę ta od MSI najbardziej polecana (czemu nie ma Strix'a w morele.net?). Monitor z FullHD 22' z dobrymi czasami reakcji i dobrym obrazem, ale jeśli macie coś lepszego, to nie widzę problemu ze zmianą. Nie wiem co do reszty, więc tutaj jakieś pole manewru powinno być. Chciałbym zjechać z kosztem w kierunku okrągłych 4000 nie tracąc wydajności. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 StriXa nie ma w morele, bo prawdopodobnie nic nie mają na stanie :P Żelazna logika. http://www.morele.net/inventory/info/uucm0/ Proponuję taki zestawem. Z 23 calowym monitorem, dokładnie polecanym produktem AOC. Dałem także lepszą obudowę - Gelida Darkforce i tańszą płytę główną. Płyta z tego względu, że przy jej zakupie możesz się starać o zwrot pieniędzy od Intela. Za te pieniążki dokupisz do zestawu chłodznenie Thermalright. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawrot Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Hmmm.... Jakie są różnice jeśli chodzi o płytę główną? Nie będzie to jakaś przeszkoda w podkręcaniu procka? Obudowa szczerze mówiąc, "nie robi mi", dlatego nie zwracam na to uwagi zbytnio. A jeśli chodzi o zwrot pieniędzy, to jest to kwestia przynajmniej 2-3 miesięcy jeśli w ogóle, także niezbyt interesuje mnie takie rozwiązanie. Więc może zamiast zmiany obudowy dorzucić te chłodzenie na procek, ale... to i tak taniej nie wyjdzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 No wiesz, mieć 200 PLN, a nie mieć to zasadnicza różnica Obudowa jest istotnym elementem komputera. Nie wiem, dlaczego większość kupujących marginalizuje jej znaczenie. Żadne 2-3 miesiące, tylko maksymalnie 2 miesiące. Znając życie nie zauważysz różnicy w grach pomiędzy ~ 3,9-4,0 GHz uzyskanymi na BOX, a 4,4 GHz które zyskasz po przesiadce na cooler Thermalright. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawrot Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoszenie miesiąc po zakupie - koniec grudnia. Potem do 60 dni na przelew (o ile się załapię). Ale tak poza tym, ta płyta nie odstaje od tej wybranej przeze mnie? Czy brać coś z MSI może? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2014 Cytuję: Jeśli warunki tej promocji zostaną spełnione, Twój rabat będzie wypłacony przelewem. Zazwyczaj płatności są dokonywane w terminie trzydziestu (30) dni.Wybrana przez Ciebie płyta jest naprawdę okej ;) W tej cenie ciężko znaleźć dla niej konkurentke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas3129 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 Przestańcie biadolić o zwrocie kosztów - To jest promocja ale Intel zastrzega sobie wczesniejsze zakończenie tej promocji więc znajac życie mozna się nie załapać :) W kazdym razie chyba znalazłem komputer za 4500zł z tym samym prockiem który chciałem, tą samą kartą którą chciałem a resztę kolega wybrał za mnie :D oczywiscie będę pytał jeszcze na forach o alternatywy płyt głownych (myślałem nad MSI Gaming 3 z97). Monitory od AOC miałem ze dwa (jeszcze kineskopowe) ale teraz nie wiem czy chciałbym, będę szukał czegoś innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Rozpisałem się i okazało się, że nie jestem zalogowany i wszystko się wykasowało, dlatego krótko. BOX ssie- pstryka, brzęczy,a ponadto wchodzi na wysokie obroty pod obciążeniem, a w IDLE poniżej 1000RPM nie zejdzesz. Dlatego radzę jednak kupić jakieś chłodzenie. Nie mówię, że koniecznie Macho, ale jakieś lepsze od BOXa na pewno. Jeśli chodzi o Macho to lepiej kupic Macho Black White-jest wydajniejszy i wentylator ma mniej RPM=jest cichszy niż macho 120. Niby wielki, ale np do Gladiusa M40 wchodzi mimo nietrafienia w wytłoczenie w panelu, a cena podobna. Edytowane 28 Listopada 2014 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 Przestańcie biadolić o zwrocie kosztów - To jest promocja ale Intel zastrzega sobie wczesniejsze zakończenie tej promocji więc znajac życie mozna się nie załapać :) :) Pierwszej edycji nie odwołali. Nawet jeśli odwołają, to umieszczą stosowną informację o tym na stronie. Kupujesz płytę i CPU 29.11, a oni zamykają akcję 30.11, to i tak masz prawo ubiegać się o zwrot ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...