Skocz do zawartości
USB

W jaki sposób sprawdzić stabilność łącza?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od kilku dni nowe łącze, od innego dostawcy niż dotychczas. Generalnie wszystko ładnie śmiga, poza graniem na sieci.
Ping mam niski (30-40 ms), ale co 5-10 minut notorycznie rozłącza mnie z serwerem i muszę łączyć się na nowo. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca, więc musi to być wina nowego łącza. Jak na razie wykonywałem jedynie test pingu do serwera poprzez komendę ping -t, ale chyba wszystko jest w porządku, bo przez 15 minut testu serwer cały czas odpowiadał, ping na tym samym poziomie. Nie wiem jak inaczej to przetestować, żeby ewentualnie udowodnić dostawcy internetu, że to ich wina, a nie mojego komputera, gry czy też czegoś innego co by wymyślili.
Tak jak mówię problem jest tylko z graniem, bo podczas przeglądania internetu, oglądania filmów w sieci itd jak na razie nie zauważyłem problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.
Włączyłem na dłuższą chwilę ten program i ustawiłem adres IP serwera, na którym gram. Za pierwszym razem na ponad 500 wysłanych pakietów stratnych było 3. Przy drugim podejściu na 1500 wysłanych pakietów tylko 1 był stratny. Aż dziwne, że przy takiej małej ilości rozłącza mnie w trakcie grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łączę się przez kabel. Gram tylko w jedną grę i tylko na jednym serwerze. Wcześniej miałem łącze UPC i wprawdzie miałem trochę wyższe pingi, ale nie rozłączało mnie, więc chyba nie było strat pakietów. Nie mam teraz nawet możliwości sprawdzić, bo z dniem dzisiejszym UPC odłączyło mi dostęp.

Potestowałem kilka stronek programem. Generalnie albo nie ma strat, albo są straty rzędu 1-3 pakiety na 1000 wysłanych. Jakby nie patrzeć, to są wartości poniżej 1% i takie liczby pewnie u każdego operatora występują? Nie wiem czy jest sens coś takiego zgłaszać.

przykład stronki:
5IhGwyl.png

Edytowane przez USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie straty raczej nic nie znaczą. Dlatego przyjrzałbym się jeszcze samej grze/serwerowi może on nie daje rady. Może inni gracze mają podobny problem?
Z tego co zrozumiałem rozłącza Cię tylko z serwerem gry, a nie Internetem całkowicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozłącza mnie dosłownie na 2-3 sekundy, więc nawet nie wiem jak miałbym sprawdzić czy rozłącza mnie tylko z grą czy też z internetem :) Ale podczas samego surfowania po sieci nie doświadczam żadnych niespodzianek, więc chyba problem dotyczy tylko gry.
Problem zaczął się pierwszego dnia używania nowego łącza, więc musiałby to być duży zbieg okoliczności żeby tego samego dnia pojawiły się też problemy z serwerem, na którym gram. Ale tez nie zauważyłem, żeby kogoś innego wyrzucało, nikt nie narzekał. Spróbuję później się jeszcze skontaktować z adminem serwera, może uda mu się namierzyć problem. Pogram też na innych serwerach.

Czy takie skoki pingu, jak na screenie powyżej, to norma? Widać w kolumnie z najgorszym pingiem wartość 483. Jak odpaliłem raz jeszcze z ping do serwera przez konsolę systemową (wraz z zapisywaniem do pliku, żeby czegoś nie przeoczyć) to też zauważyłem coś takiego. Raz na kilka/kilkanaście minut ping skacze do 400-500 ms i utrzymuje się przez kilka sekund, po czym wraca  z powrotem do 30 ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść takie polecenie w wierszu poleceń

na 2-3 min i wstaw wynik na forum:

ping -t google.pl

http://pastebin.com/1CvWt80K

EDYCJA:

Temat chyba nieaktualny. Grałem dzisiaj około godziny i nie było żadnych rozłączeń. Także wygląda na to, że były to tymczasowe problemy z moim łączem (albo serwerem gry).

Edytowane przez USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi