Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie , mianowicie jak obliczyć jaka jest jeszcze rezerwa mocy

mojego zasilacza ( Codegen 300W )

Narazie komp to : duron750,1x256Dimm,GF2Mx Palt_Dayton,Hd 40GB SeagateU6,DVD LG12x40,SBlive 5.1,karta sieciowa,karta TV,MSI6330 K7Turbo

jednak w najblizszym czasie mam zamiar kupic : AthlonXp1800, GF4Ti4600, CDRW LG 32x,

W związku z tym powstaje pytanie czy moj zasilacz to udzwignie jezeli juz teraz jest dla +5V=4,76 3,3=3,37 +12=12.00 moze jest jakis programik ktory by to obliczył

PS:Mile widziane linki . Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie komp to : duron750,1x256Dimm,GF2Mx Palt_Dayton,Hd 40GB SeagateU6,DVD LG12x40,SBlive 5.1,karta sieciowa,karta TV,MSI6330 K7Turbo

jednak w najblizszym czasie mam zamiar kupic : AthlonXp1800, GF4Ti4600, CDRW LG 32x,

W związku z tym powstaje pytanie czy moj zasilacz to udzwignie jezeli juz teraz jest dla +5V=4,76 3,3=3,37 +12=12.00 moze jest jakis programik ktory by to obliczył

Nie znam zadnego takiego programu ale jak na moje oko to da rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie kwestia w napieciach tylko w wsysokosci amperazu na poszczegolnych napieciach, da rade spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie dzialal umnie na jednym chodzi cd-rw SCSI , cd-rom , kontroler SCSI ataptec aha 2940uw i 2 x zelman 123 , 3 x wentylatory w obudowie , atlon1,5 xp , gf 3 i jeszcze jakies <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wcale powiedziane, że pociągnie.

Ja tez mam taką samą zasiłkę, tyle że +5V to u mnie 4,66 i po upgradowaniu grafiki go GF3 Ti 200 zasilacz już nie wyrabia -> zwis w 3D po max 20sek.

Co prawda ja mam Athlona 1.4 ale XP 1800+ wsysa niewiel mniej prądu i w połączeniu z nagrywarą i GF 4 (ile prądu to pobiera, wie ktoś?) może być niewesoło, ale równie dobrze może chodzić bez najmniejszych problemów.

Pamiętaj, że jak po upgradzie zacznie się coś zawieszać, wywalać do okienek, to zacznij najpierw od sprawdzenia zasiłki.

Mam nadzieje, że jednak nie doświadczysz tych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie , mianowicie jak obliczyć jaka jest jeszcze rezerwa mocy mojego zasilacza ( Codegen 300W ) ...

skoro to Codegen to ja juz bym skladal kase na nowy zasilacz (na wszelki wypadek) - DUZE prawdopodobienstwo ze zasilacz sie wylozy, skoro juz teraz daje takie zanizone napiecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo huntkeya 350W, za 200 zł. To jest bardzo cichy zasilacz i raczej ci napewno wyrobi. Mi 300W wyrabia na 2 dyskach, nagrywarce, cdromie. 

A sam proc po oc zżera mi 94W.

I jeszcze k7s5a potrzebuje dobrych zasilaczy więc ten jest naprawde dobry i do tego cichy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enermax fca 365 (280 zeta) albo 465 (prawie 400), i wtedy masz spokoj na cale zycie z zasilaczem:)

Hmmm, prawie 400 za 465 fca?

Ciekaawe... ja tyle dałem, ale w Chicago...

Czyżby ominęło mnie zniesienie VATu, podatku i cła w naszym kochanym kraju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enermax fca 365 (280 zeta) albo 465 (prawie 400), i wtedy masz spokoj na cale zycie z zasilaczem:)

Hmmm, prawie 400 za 465 fca?

Ciekaawe... ja tyle dałem, ale w Chicago...

Czyżby ominęło mnie zniesienie VATu, podatku i cła w naszym kochanym kraju?

a jestes w stanie zalatwic fca 465 taniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takiego top power'a- boskie zasilacze, kilka dni temu go rozebralem i zmodowalem tak ze jest chlodzony woda =)))))))

Rozumiem, że można chłodzić wodą radiatory w zasilaczu, ale jak chłodzisz transformator? Przecież nn też bardzo się nagrzewa i bez chłodzenia prędziej czy później się zjara... Chłodzenie zasilacza wodą uważam za lekkie przegięcie, przecież tam masz 220V~, nie zdziwię się jak Cię kiedyś prąd jebnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takiego top power'a- boskie zasilacze, kilka dni temu go rozebralem i zmodowalem tak ze jest chlodzony woda =)))))))

Rozumiem, że można chłodzić wodą radiatory w zasilaczu, ale jak chłodzisz transformator? Przecież nn też bardzo się nagrzewa i bez chłodzenia prędziej czy później się zjara... Chłodzenie zasilacza wodą uważam za lekkie przegięcie, przecież tam masz 220V~, nie zdziwię się jak Cię kiedyś prąd jebnie.
Jak używasz wody destylowanej to prąd cie nie kopnie nawet jak byś się kąpał z tym zasilaczem :D .

Berkut wrzuć jakieś fotki tego chłodzenia bo jestem ciekawy jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy stosunek ceny do oferowanej jakości: Macron MPT 400P 400W - nówka dostępna za 180 zł tu:

http://www.mediatech.akw.com.pl/zasilacze.htm

a enermaxy chyba najtaniej tutaj (odliczają niemiecki vat :D , ale doliczają za transport :( ):

http://www.pc-cooling.de/

ENERMAX 433 Watt ATX NETZTEIL (FMA)

117,00 euro

EN 010

ENERMAX EG 465AX-VE (G) FMA ATX, 433 Watt, Dual Fan, Adjustable Fan, PFC

po odliczeniu vatu i doliczeniu transportu wychodzi koło 100-110 Euro.

pozdrawiam

m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie jebnol raz jak w szkole dlubalem w konatkacie cyrklem :) i jakos nic mi sie nie stalo a chlodzenie transowormatora niejest az tak bardzo wymagane pewnie masz zasilacz do glosnikow (taki maly czarny) rozkrec go sobie kiedys transwormator nie jest chlodzony wogle najwyrzej trazytor mocy. ale puszczenie wentyla zasilaczowego na 5V nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...