mikos Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Witam! Szukam gdzie i jakie wentki 120mm można zakupić (120x12-x25). Interesuje mnie wentek który by był podłączany przez złącze 3pin z miernikiem obrotów... Wiem że niezłe produkuje Sunon i wiem gdzie kupić ale nie mają złączki 3pin (obrotów też nie zmierzę...). Potrzebuje wymienić wentek na ramieniu Zalmanowskim (Zalman 3100+). Aktualnie jest tam 92mm a na moim Epoxie 8RDA3+ jest jeszce trochę miesca na większy wiatrak, który przy okazji wiałby jescze na chipset ;) Poza tym dam większy wiatrak i obniże mu votaż. Wydajność 120-ki na nizszym woltazu będzie i tak większa niż 90-ki na maxa :) A może nawet będzie nieco ciszej... Tylko przydałoby się wiedzieć czy ruszy na niższym volażu... Ponoć Sunony nie wszystkie sobie z tym radzą... W grę wchodzą sklepy internetowe (w Polsce...) lub zwykle - ale w Krakowie :] Może ktoś coś poradzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Kolega trafil w samo sedno z tym pytaniem. mnie tez interesuje ta kwestia. mialem kiedys sunona 120mm ale tego "grubszego" (38mm bodajze) ruszal mi dopiero przy okolo 6-7V i wcale nie byl cichy. za to wial jak szalony. tez mam cooler zalmana (6000 ALCU) i zasilke z wentylem NONAME 120mm. czy jesli zmienilbym ten ostatni wiatrak na jakis renomowany to moge liczyc na spadek glosnosci? zasilacz to FSP 300 PNA z regulacja obrotow. czy sunon 120x25mm jest cichy i jakie ma napiecie "startowe"? bo jesli jest OK to kupuje od razu 2 sztuki (na proca i zasilke). pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 czy jesli zmienilbym ten ostatni wiatrak na jakis renomowany to moge liczyc na spadek glosnosci? Ja w starym Codegeniemiałem 80-ke i ją zamieniłem na 80 Zalmana i było super (cicho i wydajnie!!!). Co do Sunona to ponoć niekóre 120x120x35 (ta słabsza wersja!) chodzą na 6-7V spoko. Przynajmniej tak się zarzekali z goście goście z discotecha (a moze to był 4max, nie pamiętam...). Ponoć mieli kilka takich które stosowali na chłodnicach do WC - właśnie na 7V! Tylko, że 35mm to 25... może nie podejść (za gruby!) do Zalmana (i pewnie do zasilacza też raczej nie podejdzie). Oczywiście Sunnon nie jest na pin3 i nie ma miernika obrotów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Mialem kilka Fortronow FSP 300 i wszystkie brykale bezglosnie (oczywiscie w trybie low).Nie wiem czy jest sens podmieniac wentyl w tym sprzecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Za...sty went 120 to Vantec Stealth :) Tylko gdzie go u nas dostać... U nas sporo widziałem wentów Titana ale czy możę ktoś widziła w wersji 120mm? Wiem, że takie robią i chyba maja kabelek 3pin... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...