Skocz do zawartości
lacher

Płyta główna do i5-4690k około 500 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się zapytać jaką płytę główną polecacie do procesora i5-4690k? Podobnych tematów jest sporo, ale przeważnie polecane są ASrock oraz Gigabyte. Ja chcę skorzystać z programu intel toptechcashback, a tam dostępne są tylko Asus i MSI (AsRock teoretycznie też ale zwrot kasy jest mniejszy). Komputer służy głównie do grania i Matlaba. Planuję zakupić w późniejszym terminie Broadwell'a jeżeli to coś zmienia.

Moje typy jak na tą chwilę to:

-MSI gaming 3

-MSI gaming 5

-Asus Z97-AR -Asus Z97-K

Głównie chodzi mi o kwestię faz zasilania. Płyta ma starczyć na jakieś 5 lat (później i7 Broadwell). Jeśli chodzi i MSI to wiem, że mają odpowiednio 6 i 8 faz, ale o Asusach właściwie nie ma żadnych testów.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Edit:

Przypomniało mi się, że potrzebuję złącza PCI na kartę dźwiękową (creative Xtream Audio), chyba że zintegrowana karta będzie porównywalna.

Edytowane przez lacher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Z97 Gaming 5. Sekcje zasilania ma wystarczającą do OC. Do tego dochodzi dobry układ audio. Możlwość zabawy w SLI w przyszłości no i zwrot kasy. Ale upewnij się ile by to było. Wem że za płyty ASUSA z prockiem i5 4690K oddają coś koło 200 zł.  Co do Broadwella to ja bym się tak nie napalał. Możliwe  że to będzie jedynie kosmetyka niż realny przyrosty wydajności. Po za tym procki starczają na długo i te 4 lata powiny uciągnąć spokojnie. Ja mam stareńki i5 2500K od 3 lat i jeszcze się trzyma.  Nie planuje i tak przesiadki w przyszłości. Taki Far Cry 4 czy Ryse działa wyśmienicie.  Czekam jedynie na  GTA V i Wiedźmina 3 i jestem pewien i że z tymi grami sobie poradzi. Także procek Ci starczy na te 4 lata spokojnie. :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to weź ASUS Z97 AR też dobra płytka i łapie się do programu Intela.  Ma 2x PCI. Chociaż uważam że audio w MSI jest na wysokim poziomie.  Inna sprawa że Creative porzuciło stare karty jak Twoja i nie ma do nich wsparcia. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie miałem poważny problem ze sterownikami do mojej karty X-Fi Xtreme Gamer na Windowsie 8.0 i 8.1. Zanik dżwięku. Resetowanie ustawień głośników i miksera.  Dopiero jakaś wersja modowana pomogła i to po długich poszukiwaniach. A i tak zdarzały się resety ustawień.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie  na win 7 sterowniki działają. Co uważasz o gaming 3? Warto dopłacaj 100 PLN dla 2 sekcji zasilania i CF/SLI, których raczej nie będę używał? Do Asusa jakoś nie jestem przekonany ze względu na mało czytelny BIOS oraz to, że teraz mam problemy z konfiguracją, starego już co prawda Asusa Striker II Extreme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje brakuje tam tylko:

-wyjść DVI,VGA, które właściwie są zbędne,

-e-SATA - mam i nigdy nie użyłem ani razu

-ze 2 USB więcej mogłoby się przydać

Da się przeżyć na rzecz lepszego zasilania oraz PCI

Edit:

Sabertooth ma sens chyba tylko przy wodnym chłodzeniu. Swoją drogą jego tylny panel wygląda niemal identycznie i nie ma PCI  :)

Edytowane przez lacher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi