Skocz do zawartości
D.rek

Dell 15R (N5010) atikmdag.sys + 8 sygnałów BIOS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam problem z laptopem Dell Inspiron 15R N5010, pracującym pod W7 x64 HE

Od czasu do czasu (dłuższe uśpienie, lub do 2 min po "wadliwym uruchomieniu) wyskakuje BSOD z błędem atikmdag.sys (system zastyga, na ekranie pojawiają się ślaczki jak na wyświetlaczu u Predatora) a przy próbie ponownego uruchomienia, ekran się nie załącza a bios sygnalizuje błąd przez 8 sygnałów.

Początkowo próbowałem uruchamiać lapika po podłączeniu do zewn monitora. Uruchamiałem w trybie awaryjnym a ew. "znaczki" czy  też dwa pasy czerwieni w pionie były widoczne. Przy 3 odpaleniu trybu awaryjnego monitor lapika sam się załączał i pracował prawidłowo.

Po odkryciu metody "D + power" uruchamiam w ten sposób - czyli 2-3 próby załączenia laptopa przez wciśnięte D i power i matryca przechodzi test kolorów. Wchodzę do trybu awaryjnego i dopiero po tym uruchamiam normalnie. Do czasu BSOD'a lap pracuje prawidłowo - zarówno matryca jak i GPU. Temp na grafice dobre.

Z Atikmdag.sys próbowałem wszelkich sztuczek z sieci:

- "przerabianie" atikmdag.sy_ na atikmdag.sys

- instalacja nowych sterów ATI (z czyszczeniem folderu drive w system32) - nic nie usunęło błędu

Włożyłem dysk SDD, na którym wcześniej dla próby lap pracował kilka m-cy i na którym podobne błędy nie miały miejsca (czyli stery/pliki były ok). Nie dokonywałem aktualizacji W7 - BSOD wywołany atikmdag.sys pojawia się - czyli jak dla mnie nie jest winny sterownik (?)

Stwierdziłem, że problem raczej z matyrcą, więc rozebrałem lapika, wypiąłem/włożyłem kabel LCD z wychodzący z płyty głównej, sprawdziłem dotknięciem wejście kabla do matrycy. 

Poprawiłem pastę na GPU - ciągle wyskakuje BSOD a ponim 8 sygnałów bios przy próbie uruchomienia.

By wykluczyć jakieś uszkodzenia kabla, ekran lapika nie był zamykany - nic nie pomogło.

Wymieniłem baterię, by wykluczyć jakieś problemy ze stabilnością napięcia.

Wykluczyłem tryb uśpienia i lapik był wyłącznie hibernowany - błąd nadal się pojawiał.

Lap przez weekend był uśpiony - włączenie i bsod :(

Obecnie nie mam już pomysłów, co jeszcze mogę wykluczyć, co moze być przyczyną w/w zachowania, więc proszę o pomoc, zanim oddam do serwisu

Jestem w pracy i nie mam dostępu do zdjęć ekranu - wrzucę je później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych przebojach zacząłem podejrzewać błąd sprzętu, jednak nie potrafię określić, czy będzie wymiana matrycy, czy grafiki ( wymiana grafiki = płyty głównej na mobo?)

Na domiar złego, jeszcze zasilacz padł :/

Serwis stwierdził, że grafa padła - koszt 530 złociszy, do tego 70 za zasilacz, więc lap do wymiany.. Chyba, że ktoś ma sprawnego mobaska do tego modelu

Edytowane przez D.rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi