HellGoat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Witam, Przestudiowałem pół forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania dotyczące lapków. Zależy mi na zakupie lapka który bez problemu udźwignie wszystkie gry jak również wygodnie będzie mi się na nim pracowało z obróbką filmów w HD. Mój wybór padł na: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i7-4710hq-8gb-1tb-gtx860m-usb-i4842771157.html#pelna_specyfikacja Czy wg was to dobry wybór i czy cena jest opłacalna? Dodatkowo nie znalałem w opisie produktu że dysk 1TB jest w obudowie zewnętrznej, czy są modele tego laptopa które mają wbudowany dysk HDD? Jakie ewentualnie inne laptopy polecacie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ten do którego wrzuciłem Link jest z i7. Moje wątpliwości dotyczą dysku HDD który nie wiem czy w każdym y50 z dyskiem SDD jest zewnętrzny, czy może w tej wersji do której dałem linka jest wbudowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 http://www.x-kom.pl/p/209299-notebook-laptop-15-6-lenovo-y50-70-i7-4710hq-8gb-1281000-fhd-gtx860m.html?partnerid=100083146&sm12=Nw==&ts=1414701641&token=9ee2a049caa5100022c979d4a72e0bd3 Ten jest też y50-70 a jest napisane że ma dysk zewnętrzny. Po czym poznać zatem czy ten który ja znalazłem ma wbudowany, a nie zewnętrzny jak ten wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ten który ja znalazłem (w pierwszym poście) ma dysk SDD 8 GB + 1TB więc najpewniej będzie miał 8GB wbudowane a 1000 po kablu. Uważacie że cena 3250 PLN to dobra cena za tego laptopa? 8GB to trochę mało jak na przenoszenie danych, istnieje możliwość podmiany SDD na HDD tego z zestawu? Niestety y50-70 z wersją 128GB SDD są nieporównywalnie droższe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Super, dzięki za pomoc i wyjasnienie wszystkich spraw. Zdecyduję się zatem na tego Lenovo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Napisz dla kogo ma być przeznaczony (płeć, przybliżony wiek), na firmę czy osobę prywatną, na raty? Mężczyzna, 27 lat, laptop będzie kupowany na firmę. Raty lub całośc z góry - obojętnie - co się bardziej opłaci. Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem (Windows 7/8.1/10) jeśli nie czy cena ma uwzględniać jego zakup? Masz własny (BOX czy OEM) lub z uczelni (DreamSpark) lub wgrasz wersje demonstracyjną Windows lub będziesz używać Linuxa - napisz. Odp: System nie jest wymagany Jaki rozmiar cię interesuje 10”-18” - sprawdź miarką (szerokość z parametrów) jeśli nie jesteś pewien. Czy waga jest istotna np. mniej niż 2kg? Odp: 15, 16 cali Czy laptop ma być z SSD czy HDD (ewentualnie hybrydowy SSHD). W 95% sprzedawanych modeli z dyskami SSD są one dokładane przez sklepy (HDD są wyjmowane i wsadzane do obudowy USB 3.0). Jeśli chcesz dokupić SSD oddzielnie - jak maja być zamontowany na SATA (2,5”) lub mSATA lub M.2. Czy zależy ci na napędzie DVD i ewentualnie montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”? Odp: Może być sam HDD lub hybryda Jaką kwotę chcesz przeznaczyć i co w tej cenie ma się znaleźć. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? Czy sam laptop czy jeszcze w cenie ma się znaleźć (jakby trafił się “zestaw” żeby było wiadomo od razu czy go pomijać) np. torba/plecak, myszka przewodowa/bez przewodowa, podstawka chłodząca (przy mocnej grafice zalecane) i inne. Jeśli już coś masz napisz (np. 2-gi laptop, komputer z i5-i7 dobrą grafiką - gdybyśmy mieli jakieś sugestie np rozbudowa PC i tańszy laptop itp.). Odp:Chcę przeznaczyć kwotę około 3200-3600 na laptopa. Posiadam podkładkę chłodzącą. Nie potrzebuje i nie zalezy mi na żadnych dodatkach do laptopa. Posiadam laptop służbowy ACER 5755G z i3. Mam też VAIO FW21m. Teraz potrzebuję laptopa który udźwignie Wiedźmina 3, GTA V i inne tego typu gry. Z mojego buszowania po forach wynika że i7 i GTX 860m to najlepszy wybór dla gracza jeśli chodzi o lapka, ale nie przywiązuję się do żadnej marki. Zależy mi by dobrze działał i podzespoły były wykorzystywane. Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie Odp: Zależy mi na najlepszej specyfikacji do gier (oczywiście w granicach rozsądku jakośc/cena). Chciałbym by ładnie wyglądał - marzy mi się alienware ale niestety mnie na niego nie stać. Jaka rozdzielczość matrycy cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi).... Odp: w Vaio miałem matrycę błyszczącą, w acerze mam matową - jest mi to obojętne bo gram i pracuję na takim lapku wieczorami. Nie mam preferencji co do typu. Zdaje się na tych co się znają. Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie? Odp: Używany będzie wieczorami na kanapie. Mam podkładkę na kolana wraz z podkładką chlodzącą dzięki czemu laptopy nie leżą mi na kolanach. Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli nie grasz w nic) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5 ? niskie wymagania: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike 1.6, The Sims 3, Minecraft średnie wymagania: Fifa 15, Diablo III, Counter-Strike: GO, The Sims 4 duże wymagania: Crysis 3, GTA IV, Battlefield 4 największe wymagania: Assassin’s Creed Unity, Wiedźmin 3: Dziki Gon, GTA V Odp:Jak mówiłem wcześniej, Wiedźmin 3, GTA V itp Programy konkretne programy (napisz w “odp”) - jeśli AutoCad to 3D czy 2D, Sony Vegas (zawodowo) inne ? inne (napisz w “odp”) multimedia, praca biurowa, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych … Odp: Zajmuje się (amatorsko) montowaniem filmów więc pracuję w VEGAS. dodatkowo żadnych specjalnych programów nie używam. Wymagania specjalne (np. matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer etc.) Odp: Dobre głośniki i podświetlana klawiatura miło widziana, aczkolwiek spokojnie z tego zrezygnuję. Osobiste preferencje (np. niechęć do konkretnej marki albo konkretny kolor, etc.) Odp:Laptop ma być dla faceta - więc różowe odpadają. Nie jestem też fanem iOS. Własna propozycja (model wybrany samemu) Odp: Ja znalazłem sobie Lenovo y50 w wersji i7, 8gb i gtx860m - mogę go kupić za 3250 PLN. Chętnie zapoznam się z alternatywami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Skąd wziąłeś tą durną ankietę? :D W tej cenie z 17,3" Acer V3-772G z pełnym i7, 8GB RAM (max32GB) i kartą GTX850 DDR5. posiada dobry układ chłodzenia (nie łapie throttlingu), duże możliwości rozbudowy Z gamingowych MSI GE60 z i5m, 8GB RAM i kartą GTX850m. Posiada niezłą obudowę, podświetlaną klawiaturę, miejsce do zamontowania dodatkowego dysku na mSata oraz posiada lepszą matrycę PLS od Lenovo, który ma budżetową matrycę - lepiej sprawdzi się w vegasie. ew. wersja z 17,3" matrycą czyli MSI GE70, specyfikacja taka sama. Z ładniejszych ale również najsłabszych Acer V5-573G z procesorem i7ulv, 8GB RAM, kartą GTX850 w wersji DDR3. Posiada najlepszą matrycę IPS w tej cenie, dobrze wykonaną aluminiową obudowę, cienki i lekki (2kg wagi przy 2cm grubości). Posiada podświetlaną klawiaturę Edytowane 2 Grudnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Ten ACER V3 z GTX850m spokojnie pociągnie wiedźmina i inne? Lenovo y50 nie będzie wydajniejsze? Czy jedynym problemem LENOVO jest fakt że się przegrzewa, i wydajna podkładka chłodząca rozwiąże sprawę? Edytowane 2 Grudnia 2014 przez HellGoat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Wiedźmin jeszcze nie wyszedł :D Więc nikt Ci na to pytanie nie odpowie. Y50 będzie na podobnym poziomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Nie będzie NAJWYDAJNIEJSZY. Acer V3-772G posiada matrycę o niższej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Laptopy są na podobnym poziomie, gtx860 jest ~20% wydajniejszy od 850 DDR5. Policz sobie różnice procentową między rozdzielczościami, nie trzeba mieć do tego doktoratu z matematyki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Ten ACER V3 z GTX850m spokojnie pociągnie wiedźmina i inne? Lenovo y50 nie będzie wydajniejsze? Czy jedynym problemem LENOVO jest fakt że się przegrzewa, i wydajna podkładka chłodząca rozwiąże sprawę? Poza tymi dwoma pytaniami: moje ostatnie pytanie - czy za 3250 wg was opłaca się wziąć tego lenovo (i7, gtx860m, 8gb ram)? Pytam tak o to, bo pieniądze które zamierzam przeznaczyć na komputer są odkładane od dłuższego czasu i zależy mi by były dobrze wydane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...