Pan Tadeusz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Witam, Mam komputer o konfiguracji: C2D E4400 @ 3 Ghz BOX 2x2 GB GoodRAM 800 Mhz Gigabyte G31M-ES2L Rev.2 Dysk Samsung F1 640 GB Nagrywarka Samsung Radeon X550 Tagan BZ 500W Obudowa Asus Vento AB. Czy zamontowanie do tego sprzętu R9 280X (do czasu wymiany reszty bebechów na coś w okolicach i5-4460 + H81/B85) nie będzie zabójstwem zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, Mam komputer o konfiguracji: C2D E4400 @ 3 Ghz BOX 2x2 GB GoodRAM 800 Mhz Gigabyte G31M-ES2L Rev.2 Dysk Samsung F1 640 GB Nagrywarka Samsung Radeon X550 Tagan BZ 500W Obudowa Asus Vento AB. Czy zamontowanie do tego sprzętu R9 280X (do czasu wymiany reszty bebechów na coś w okolicach i5-4460 + H81/B85) nie będzie zabójstwem zasilacza? W tym zasilaczu można połączyć dwie linie 12V w jedną linie 36A, powinien więc w teorii spokojnie dać sobie rade. Pytanie tylko jak stary jest ten zasilacz? Z wiekiem elementy elektryczne się starzeją i nie są w stanie dostarczać tej samej mocy co na początku. Zasilacze Tagan były znane z dobrej kultury pracy i w konsekwencji dość wysokich temperatur, które znakomicie przyczyniają się do starzenia elementów. Ciekawa sprawa - i ja i mój szwagier mieliśmy zasilacze Tagana, oba miały 5 lat gwarancji i zepsuły się kilka miesięcy po jej przedawnieniu... (: Edytowane 1 Grudnia 2014 przez udam_u 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Tadeusz Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 Mój Tagan ma przeszło 6 lat, więc ruletka :P BTW, R9 280X z aukcji za 700 zł = pokoparkowy? (Ma jeszcze 2 lata gwarancji - http://allegro.pl/show_item.php?item=4834171001) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 Najpierw kupujesz, później pytasz? Najpewniej kopała. Karta z lutego a ma do sprzedania jeszcze dwa mocne zasilacze ze stycznia tego roku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Tadeusz Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Dwa lata gwarancji przeszło, więc mogę zaryzykować :) P.S: Odpaliłem kartę z podpiętymi oboma wtykami PCIE i zasilaczem w trybie TURBO. W indeksie wydajności zasilacz zaczął piszczeć ("pierdzieć") a GPU-Z pokazał rekordowo 90 A na VDDC current in. Może lepiej nie ryzykować? (Od razu obniżyłem ostro suwaki w CCC, i ustawiłem profil energetyczny na minimum - -20%.) Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Pan Tadeusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...