Skocz do zawartości
dida1007

Dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dziwny problem:

Po podłączeniu do routera kabla WAN router nie wykrywa połączenia (dioda miga albo w ogóle nie świeci), jeżeli podłącze router do komputera przez port LAN, również nie wykrywa on połączenia z internetem (żółty trójkąt). Na innych wejściach modemu działa normalnie. Próbowałem inny router oraz inny modem problem ten sam tylko na tym jednym kablu. Z prostej dedukcji wynika iż winny powinien być kabel ale po podłączeniu prosto do komputera internet jest i nie zrywa. Macie jakieś pomysły bo nie mam pojęcia co może być przyczyną tego problemu.

Modem-router  brak internetu

modem-router-komputer brak internetu

modem-komputer internet jest

Edytowane przez dida1007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mogę sprawdzić modele ale wydaje mi się ze to nic nie da gdyż próbowałem na innym modemie i innym routerze i to samo. W całym domu wszystko gra tylko na tym jednym kablu jest problem.

2. Jak to sprawdzić?

Jest możliwe ze kabel sieci

Jest możliwe ze kabel sieciowy jest w taki sposób uszkodzony że w przypadku komputera działa normalnie a routerów juz nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzysz na obydwie końcówki kabla jak w obie są takie same(te same kolory na tych samych pozycjach) to kabel jest prosty, jak nie to scrossonwany. Rodzaj kabla ma znaczenie(lub nie) w zależności jakie urządzenia się nim podłącza, dlatego przydały by się modele modemu i routera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi