Shonsu Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam! Jak napisałem w temacie mam problem z powolnym uruchamianiem się WIndows 8. System zainstalowany jest na dysku SSD Plextor px-128m6s. Posiadam również dysk HDDWD Blue 1TB,który widać w biosie ale nie mogę go dodać bo pokazuje się błąd... Procesor I5 4670K box, płyta główna asrock z97 pro4, chłodzenie procka Thermalright HR-02 Macho BW zasilanie XFX Pro Series TS 550W karty 2x 4GB G.Skill 2133 MHz CL9. Karty graficznej na razie nie posiadam, zamierzam dozbierać trochę grosza i kupić. W biosie w zakładce Advanced-> Storage Configuration -> SATA Controller(s) mam na enabled, SATA Mode Selection jest AHCI, Dynamic Storage Accelerator jest na enable a M2_1/SATA3_4, SATA3_5 Switch jest na Auto. Wszystkie stery do płyty głównej instalowałem z dołączonej płytki. Komputer uruchamia się około 2 minuty... Powiedzcie co mam zrobić, żeby przyspieszyć ten proces... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Tu Posiadam również dysk HDDWD Blue 1TB,który widać w biosie ale nie mogę go dodać bo pokazuje się błąd.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dysk HDD jest przyczyną?? Nie wiem jak zmienić, żeby SSD był na AHCI a HDD na IDE... Bo pokazuje że HDD też jest na AHCI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Odepnij ssd, zostaw sam hdd przełacz w biosie na ide i test dysku w mhdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dysk HDD jest przyczyną?? Nie wiem jak zmienić, żeby SSD był na AHCI a HDD na IDE... Bo pokazuje że HDD też jest na AHCI... Nie da się jednocześnie miec jednego kontrolera w dwóch trybach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czyli co jestem skazany na powolne uruchamianie się systemu? Odłączyłem HDD zainstalowałem system jeszcze raz na SSD i system uruchamia się mi w 10 sekund... Podłączyłem HDD znowu to samo, powlone uruchamianie się systemu. Co mam zrobić, żeby system się uruchamiał szybko i HDD działał poprawnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Ale ten HDD powinien nawet lepiej działać w AHCI. Coś tam na nim jest lub coś z nim samym że system go długo sprawdza. Pokaż SMART tego dysku. Zapuść też check disk na nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Jest taki problem, że jak chcę zrobć Benchmarka to wyskakuje mi błąd "Data error (cyclic redundancy check). Jak w ogóle chcę dodać ten dysk to wyskakuje ten sam błąd. Przy instalacji systemu dysk był odłączony. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Shonsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 To chyba dysk jest walnięty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Wyszło coś takiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d69d20ba9fe09d9d.html Dysk jest nowy Odsyłać na gwarancję? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Shonsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jest w stanie ktoś odczytać tego smarta i powiedzieć czy ten dysk się jeszcze do czegoś nadaje? Ja niestety nie znam się na tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Pomoże ktoś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Można się z tym bawić i próbować pozbyć problemu (co nie oznacza że skutecznie), ale że dysk nowy to odsyłaj na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonsu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzięki wielkie dziś wyślę go na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...