Skocz do zawartości
lakus978

Poprawny montaż wentylatorów w Silent Base 800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam w.w. obudowę, z tyłu założony wentylator 120mm (wyciąga powietrze), z przodu 140mm (wtłacza), i od góry 2x140mm, wszystkie te wentylatory to Pure Wings 2, sterowane z Scythe kaze Master II.

Nie mam już po prostu chęci do testowania bo mam ułożone kable dlatego pytam, jak waszym zdaniem powinne być te wentylatory górne założone. Zakładając że otwory w plastiku (górna część obudowy) są nad wentylatorem z numerkiem 1 (zdjęcie 3), nad drugim nie ma żadnych, oraz za nim tak jakby zdjęcie numer 2, to wentylatory górne zważywszy na te otwory dalibyście nad szkieletem czy pod (zdjęcie ostatnie), zwracając uwagę na to że jak damy nad to wylot z 2 zdjęcia będzie zatkany, i czy jeżeli dam z kolej pod to jakieś śmieszne zawirowania powietrza nie będą się robić.

1ur2grwnphtv_t.jpg

f07yobbmbxp3_t.jpg

m39xx7za7fpf_t.jpg

i tu szkielet i montowac lepiej od dołu czy od góry wtedy niby bliżej otworów górnych jest wiatrak i sma nie wiem jak powinno być aby było ok.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jakie CPU i GPU masz w obudowie i czy robisz OC. Bez OC wkładanie 4 wentylatorów nie jest potrzebne - starczy po jednym (front i tył).

Jeśli OC robisz to założyłbym 2 wentylatory na front, jeden z tyłu i jeden na górze (z tyłu), pod szkieletem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej i7-2600K z coolerem Dark Rock 2 BQ, grafika GTX970 G1 Gaming.

Nie będę robił OC bo podobno degraduje CPU a i z poradnikami mi to nie wychodzi.

Wentylatorki mam wszystkie w komplecie więc chce je rozmieścić z głową.

Co do frontu jeżeli nie otworze klapki przedniej to one nic nie dają, a nie chce żeby klapka na ziemi leżała bo łatwo o to żeby czymś na nią nadepnąć, jakoś to przerobie w wolnej chwili, bo na otwartej z jednym wiatrakiem mam spadek na karcie z 65-60.

Temat głównie po to czy zamontować górne na szkielecie czy pod nim. Mózg mi wciska, że pod szkieletem powietrze odbija do obudowy i nie wyrzuca na zewnątrz dostatecznie dużo. Więc dałem dwa u góry aby to ciepło nad sobą trzymały, nie że jest jeden dmucha w góre i odbija to na dół bo nie wszystko nadąży wyrzucić z na zewnątrz. Jak dam nad szkielet to jeden w sumie bezużyteczny chyba jest wtedy.

Zawsze mogę na panelu wyłączyć, włączyć w czasie gry dodatkowe. Tylko rozchodzi się o tę górę.

Więc proszę o wypowiedzi kilku osób ;)

PS: Ewentualnie zamiast przodu na bocznej klapie żeby wtłaczało powietrze

Edytowane przez lakus978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie podłączam się do tematu, sam kupiłem tą obudowę. Mam i7 4790k, MSI 970 Gaming, Macho hr-02 rev b, as rock extreme 6, a do tego dokupiłem 3 wentylatory silent wings 2 140 mm. Będę wdzięczny za rady. 

Natomiast ... 

Co do frontu jeżeli nie otworze klapki przedniej to one nic nie dają, a nie chce żeby klapka na ziemi leżała bo łatwo o to żeby czymś na nią nadepnąć, jakoś to przerobie w wolnej chwili, bo na otwartej z jednym wiatrakiem mam spadek na karcie z 65-60.

Co masz przez to na myśli? Zamknięta klapa z przodu nie odcina dopływu powietrza, ono dostaje się bokami i dołem przecież....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Jak myślisz - co będzie wydajniejsze .

Porządny układ gdzie masz wentylatory z przodu i z tyłu ( nawet jak to będzie maluch pokroju wentylatora 80 mm ) czy układ gdzie masz tylko jeden wentylator wyciągowy z tyłu budy , front budy pełny i po bokach oraz na dole nie wielkie szczeliny .

Buda z odpowiednio przygotowanymi wycięciami na wentylatory lub mająca siatkę będzie lepsza niż buda która ma pełny front .

@lakus978

Gratuluję zakupu I7 2600K i BQ DR2 w momencie kiedy nie chcesz kręcić .

Co do twojej budy - podejrzewam że masz jakąś dziwną konstrukcję gdzie przód jest cały zasłonięty , albo zmień budę albo po prostu zmoduj budę / zdemontuj klapkę i ją gdzieś schowaj .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo pomocny post nie ma co. Jak masz 15 tysi takich postów to z całego serca współczuje.

Pytam o poradę a nie durne komentarze, widzę poziom forum niższy niż portalu.

Skończyłeś? Bo wygląda na to że uraziłem twoją dumę lenia. Lepiej założyć temat niż samemu się wysilić i zobaczyć jaki układ najkorzystniej wpływa na temperaturę panującą w całej obudowie, prawda? Bicie do mnie powołując się na licznik postów świadczy o poważnych kompleksach na tym polu. Ale nie będę marnować klawiatury - samo stwierdzenie że masz 2600K + DR2 i nie będziesz kręcić bo degraduje krzem zdobywa nagrodę 2014 w kategorii ignorancji. 

Tak 'drobna' uwaga - niereferencyjne konstrukcje chłodzeń na kartach wymagają sprawnego obiegu - o ile build by AMD/nVidia są oparte na promieniowych wentylatorach które zmieniają kierunek ruchu powietrza i wypychają nagrzaną masę poza skrzynkę osiowe na całej konstrukcji rozpraszają ciepło po całej budzie. 

btw.

Tys. nie tysi. 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden, pisząc "Zamknięta klapa z przodu nie odcina dopływu powietrza, ono dostaje się bokami i dołem przecież....", miałem właśnie na myśli, że silent base 800 ma we froncie obudowy wycięcia po bokach i na dole. Dolna klapka na przednim panelu jest tam po to by wyciszać obudowę, ale nie odcina ona dostępu powietrza. 

14.jpg

Edytowane przez be3mart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

słabo się dostaje powietrze tymi wlotami, otworzenie przedniej części obudowy powoduje spory spadek temperatur. Nie po to kupiłem obudowę żeby ją zaraz wymieniać, różnica w temperaturze na karcie jest do 7 stopni.

be3mart, jak masz założone wentylatory górne? Pod czy nad szkieletem. Może zamiast 2 pod szkieletem dać jeden w rogu nad. Jakie masz obecnie temperatury?

CO do OC jak by mi ktoś pomógł to bym podkręcił a mi to nie wychodzi więc sory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi