Skocz do zawartości
Bodzio76

mały komputer za 1200-1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam złożyłem sobie dwa kompy i nie wiem na który się zdecydować.

Tutaj znajduje się jeden: http://www.net-s.pl/index.php?id=616&ss=7&nrCPCS=5671

A tutaj drugi : http://www.net-s.pl/index.php?id=616&ss=7&nrCPCS=5672

Nie wiem czy wybrać amd apu czy intel plus zewnętrzna grafika. Komputer będzie używany do internetu, filmów i czasami do gier. Obudowa mała bo nie mam miejsca na większą. Może ktoś pomoże mi w wyborze bądź zaproponuje coś innego.  

Z dysku ewentualnie mogę zrezygnować bo mam w domu 320 gb na sata. Mam też zasilacz NPS-230cb A, ale raczej się nie przyda.

Edytowane przez Bodzio76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to będą dokładnie gry ?

Do netu i filmów spokojnie wystarczy integra z G3420 .

Do prostych czy starych gier także .

A8 7600 dobrze sobie radzi z integrą , tutaj nawet I3 czy I5 mu nie straszne .

Gorzej jak rozważamy także procek + zewnętrzna karta , tutaj G3420 + R7 260X będą dużo lepsze - niestety ale wydajność CPU nadal leży .

Skoro masz w domu HDD 320GB to proponuję zainteresować  się SSD , znacznie zwiększy to komfort użytkowania tego kompa - ew. jak starczy ci 120-128GB to zostawić tylko SSD , tutaj plusem będzie cisza i mniejszy pobór prądu .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma pociągnąć fifa 15, nie musi to być w dużej rozdzielczości i na full detalach, oby płynnie działało. No to może i3 4160.

Ewentualnie w przyszłości do amd dołożyć grafikę. Znalazłem jeszcze zasilacz modecom feel 3 350W, nie wiem tylko czy ten feel 3 jest coś wart.

Edytowane przez Bodzio76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fifa 15 minimum co bym brał to I3 4150 + R7 260X , kiedyś składałem koledze kompa na G3220 + R7 250X i gra się cięła , zmiana Pentium na I3 dużo pomogła .

Feel III od biedy może być , jakieś zabezpieczenia już tam ma choć moc na linii +12V i sprawność zasilacza to nadal porażka .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fifa 15 minimum co bym brał to I3 4150 + R7 260X , kiedyś składałem koledze kompa na G3220 + R7 250X i gra się cięła , zmiana Pentium na I3 dużo pomogła .

Feel III od biedy może być , jakieś zabezpieczenia już tam ma choć moc na linii +12V i sprawność zasilacza to nadal porażka .

Czyli amd plus grafa odpada? Lepiej na intelu. No to zobaczę co mi wyjdzie z tym i3 4160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli amd plus grafa odpada? Lepiej na intelu. No to zobaczę co mi wyjdzie z tym i3 4160

Dziękuję za porady, jednak ze względu na finanse zdecydowałem się na takie coś: 

1. MSI_A88XM_E35_FM2_-38db0ce1.png

Socket FM2+
 2. AMD_APU_A8_7600_3_8GHz_BOX_FM2_-e02d3581
APU (Seria A - FM2)
 3. GOODRAM_DDR3_4GB_1866MHz_CL9_Play_Blue-6
1600 MHz
 4. SilentiumPC_Brutus_Q30_black_bez_zasilac
Dla entuzjastów
 5. Chieftec_GPS_500A8_bulk_80_-51acbf66.png
500-580 watów

Muszę przyznać że jestem zaskoczony, bardzo ładnie to działa, a fifa 15 w niskich detalach bardzo płynnie chodzi. Zastanawiam się jeszcze nad dual graphic, ale tu kompatybilna jest tylko r7 240. Lepiej chyba za jakiś czas dokupić jakąś mocniejszą karte.

Edytowane przez Bodzio76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponad rocznym użytkowaniu tego sprzętu mogę powiedzieć że wszystko działa zadowalająco. Nie tylko fifa 15 świetnie działa ale też fifa 16 a nawet w gta V da się grać i to nie na minimalnych ustawieniach. BF 4 też dobrze działa, jednak chciałbym dokupić zewnętrzną grafikę i tu moje pytanie czy gtx 960 4gb będzie dobrym wyborem? Zastanawiam się też nad r9 270x bądź r7 370 ze względu na technologię mantle. Mam nadzieję że pomożecie co wybrać. Jeżeli chodzi o przesiadkę na intela to raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 270 / R7 370 może i mają obsługę Mantle ale są sporo słabsze od GTX960 .

Do tego jak masz to APU z poprzedniego posta to łączenie procka i karty od AMD to nie najlepszy pomysł .

Pomijam sam fakt kupienia tej padaki .

Brałbym GTX-a , tyle czy procek pozwoli na jego pełne wykorzystanie ?

Może zamiast niego coś słabszego - GTX950 czy nawet 750Ti .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bym brał tylko gtx 950

bo ten procek to szału nie robi [czy to wersja bez K - to trochę niewygodnie go podkecić]

no i ramu żeby było 8GB

ta płyta to bida i nic lepszego nie idzie w nia wepchać

w wersji V2 można coś z serii 8xx ale chyba to nie twoja płyta - jednak widze że 860K można włożyc - i o tym bym pomyślał [i go podkrecił]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to ten proc po wyłączeniu grafiki jest identyczny z x4 840, więc wymiana proca nic nie da bo na tą podstawkę nie ma nic lepszego.

Myślalem też o gtx 950, ale może lepszy będzie r7 370 4gb. Na stronce msi znalazłem że seria 8xx jest kompatybilna z moją płytą a czym się różni wersja v2 to nie wiem, specyfikacja jest taka sama. Może bios ma nowszy bo do mojej najnowszy jest z grudnia 2014.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie o tym http://allegro.pl/evga-gtx950-2gb-sc-gaming-1342mhz-nvidia-i6273191976.html

jeżeli chodzi o specyfikację kompa na górze to muszę dopisać że buda jest zmieniona na większą i przewiewną

no i jest r7 250 w dualu

Edytowane przez Bodzio76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to jest słabe, ale grałem na tym nawet w nowego need for speeda, nie mniej chcę zmienić grafę a za 2 lata może rok zmienię całego kompa.

Zdziwiony jestem że jak na taki słaby sprzęt jestem w stanie pograć w takie tytuły jak nfs, project cars czy hardline.

Dzięki za podpowiedzi, wezmę tego palita raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi