sadaman Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Mam pytanie do osób rozeznanych w temacie ;) Moja konfiguracja to: Intel i5-2500k AsRock Z68 Extreme3 Gen3 2 x 4GB Ram Dysk SSD To tak po krótce. Do tej pory korzystałem z wbudowanej grafiki wspieranej przez procesor, jednak kilka tygodni temu zakupiłem kartę graficzną Asus GTX-760 głównie ze wskazaniem na wsparcie GPU dla renderingu video etc. Z konfiguracji swojej jestem zadowolony, ponieważ wszystko śmiga jak należy, jednak dopiero teraz zauważyłem że mimo iż moja płyta posiada złącze PCI-E 3.0 to jednak jest ono ograniczone do wersji 2.0 ponieważ procesor szybszego PCI-E nie wspiera. I teraz zastanawia mnie ile tracę przez to na wydajności mojej grafiki GTX-760 poprzez ograniczenie w przepustowości złącza. Czy wymiana samego procesora na coś z serii i5 ale trzeciej generacji która już wspiera 3.0 coś poprawi, a jeśli tak to czy na tyle że jest sens inwestować? Czy może lepiej wejść od razu w LGA 1150. Za wszystkie sugestie oraz odpowiedzi z góry dziękuję. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez sadaman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/chipsets/mainstream-chipsets/z68-express-chipset.html Z68 nie wspiera pci-e 3.0 Nic nie zmieniaj. Goń cpu na 4,5GHz lub wyżej... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Te Asrockowe z opisem Gen3 wspierają, ale trzeba mieć procka Ivy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadaman Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/chipsets/mainstream-chipsets/z68-express-chipset.html Z68 nie wspiera pci-e 3.0 Nic nie zmieniaj. Goń cpu na 4,5GHz lub wyżej... Producent podaje że wersja Gen3 z nowym poprawionym chipsetem wspiera. Podkręcenie niewiele zmieni ponieważ wąskie gardło 2.0 nadal pozostanie. Zastanawiam się jaki wpływ na rendering z wykorzystaniem GPU NVidia ma PCI-E 2.0, czy jeśli byłoby 3.0 byłby spory wzrost? Te Asrockowe z opisem Gen3 wspierają, ale trzeba mieć procka IvyCzyli generacji 3-ciej. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez sadaman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Nie będzie najmniejszego wzrostu. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Różnica między pcie 2.0 a 3.0 w przypadku gtx760 będzie w granicach błędu pomiarowego. Poczytaj sobie testy pcie 2.0 vs. 3.0. Podkręcanie procesora da bardzo dużo, nie ma tu żadnego wąskiego gardła, możesz śmiało zamontować gtx980. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez GeMtin1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 http://www.behardware.com/art/imprimer/850/ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadaman Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 No cóż, może faktycznie zacznę od podkręcenia procesora i ewentualnie grafiki. GTX-a wykorzystuje głównie dla technologii CUDA i czasem do pogrania w nowsze gierki. Niestety jeśli chodzi o CUDA wykorzystywany do wspomagania renderingu to moja karta w teście pokazuje zaledwie trzykrotny współczynnik przyśpieszenia w stosunku do CPU / czyli jest ona tylko nieznacznie szybsza niż to co uzyskiwałem przy renderingu w oparciu o i5 Dlatego też padło moje pytanie czy 2.0 kontra 3.0 cokolwiek może zmienić. Podejrzewam że gdybym zmienił płyte i procesor na nowszy z obsługą PCI-E 3.0 to współczynnik przyśpieszenia karty jeszcze bardziej by zmalał z uwagi na większą wydajność tandemu płyta / procek... Chyba że źle podchodzę do tego tematu ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Źle, wymiana płyty bez sensu, lepiej albo wymień kartę graficzną na lepszą albo nie rób nic poza podkreceniem tego i5 do 4,5ghz które zrobisz bez problemu na odpowiednim chłodzeniu. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadaman Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Wziąłem się dziś wieczorem za podkręcanie. Takie wyniki udało mi się osiągnąć na karcie graficznej bez podnoszenia napięcia. Karta była testowana programem FurMark z ustawieniami 1920x1080 GPU Stress Test. Poniżej Screeny z podkręconej karty graficznej oraz podkręconego CPU Pytanie - czy można więcej, ale czy jest sens? Edytowane 8 Grudnia 2014 przez sadaman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kręć dalej nie p****** :banana: 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Większość Sandy spokojnie 4,5 GHz zrobi bez szaleństw z napięciem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...