Skocz do zawartości
sadaman

Intel i5-2500K ograniczenie PCI-E 2.0, płyta 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do osób rozeznanych w temacie ;)

Moja konfiguracja to:

Intel i5-2500k

AsRock Z68 Extreme3 Gen3

2 x 4GB Ram

Dysk SSD

To tak po krótce.

Do tej pory korzystałem z wbudowanej grafiki wspieranej przez procesor, jednak kilka tygodni temu zakupiłem

kartę graficzną Asus GTX-760 głównie ze wskazaniem na wsparcie GPU dla renderingu video etc.

Z konfiguracji swojej jestem zadowolony, ponieważ wszystko śmiga jak należy, jednak dopiero teraz zauważyłem

że mimo iż moja płyta posiada złącze PCI-E 3.0 to jednak jest ono ograniczone do wersji 2.0 ponieważ procesor szybszego

PCI-E nie wspiera.

I teraz zastanawia mnie ile tracę przez to na wydajności mojej grafiki GTX-760 poprzez ograniczenie w przepustowości złącza.

Czy wymiana samego procesora na coś z serii i5 ale trzeciej generacji która już wspiera 3.0 coś poprawi, a jeśli tak to czy na tyle

że jest sens inwestować?

Czy może lepiej wejść od razu w LGA 1150.

Za wszystkie sugestie oraz odpowiedzi z góry dziękuję.

Edytowane przez sadaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/chipsets/mainstream-chipsets/z68-express-chipset.html

Z68 nie wspiera pci-e 3.0

Nic nie zmieniaj. Goń cpu na 4,5GHz lub wyżej...

Producent podaje że wersja Gen3 z nowym poprawionym chipsetem wspiera.

Podkręcenie niewiele zmieni ponieważ wąskie gardło 2.0 nadal pozostanie.

Zastanawiam się jaki wpływ na rendering z wykorzystaniem GPU NVidia ma PCI-E 2.0, czy jeśli byłoby 3.0 byłby spory wzrost?

Te Asrockowe z opisem Gen3 wspierają, ale trzeba mieć procka Ivy

Czyli generacji 3-ciej. Edytowane przez sadaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między pcie 2.0 a 3.0 w przypadku gtx760 będzie w granicach błędu pomiarowego. Poczytaj sobie testy pcie 2.0 vs. 3.0.

Podkręcanie procesora da bardzo dużo, nie ma tu żadnego wąskiego gardła, możesz śmiało zamontować gtx980.

Edytowane przez GeMtin1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, może faktycznie zacznę od podkręcenia procesora i ewentualnie grafiki.

GTX-a wykorzystuje głównie dla technologii CUDA i czasem do pogrania w nowsze gierki.

Niestety jeśli chodzi o CUDA wykorzystywany do wspomagania renderingu to moja karta w teście

pokazuje zaledwie trzykrotny współczynnik przyśpieszenia w stosunku do CPU / czyli jest ona tylko nieznacznie szybsza niż to co uzyskiwałem przy renderingu w oparciu o i5

Dlatego też padło moje pytanie czy 2.0 kontra 3.0 cokolwiek może zmienić.

Podejrzewam że gdybym zmienił płyte i procesor na nowszy z obsługą PCI-E 3.0 to współczynnik przyśpieszenia karty jeszcze bardziej by zmalał z uwagi na większą wydajność tandemu płyta / procek...

Chyba że źle podchodzę do tego tematu ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle, wymiana płyty bez sensu, lepiej albo wymień kartę graficzną na lepszą albo nie rób nic poza podkreceniem tego i5 do 4,5ghz które zrobisz bez problemu na odpowiednim chłodzeniu.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem się dziś wieczorem za podkręcanie.

Takie wyniki udało mi się osiągnąć na karcie graficznej bez podnoszenia napięcia.

Karta była testowana programem FurMark z ustawieniami 1920x1080 GPU Stress Test.

Poniżej Screeny z podkręconej karty graficznej oraz podkręconego CPU

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Pytanie - czy można więcej, ale czy jest sens?

Edytowane przez sadaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi