Skocz do zawartości
Rahi

Kupno dodatkowego chłodzenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój zestaw to: 

i5 4670k

thermalright macho

gtx 780 msi cuda

8gb ramu ballistix

asus z87 extreme 4

xfx550w

zalman z9 U3

HDD Seagate 4TB

SSD Plextor 128GB

Zastanawiałem się czy można jakoś polepszyć chłodzenie.

Obecnie mam wspomnianego thermalright'a na procesor + na górze 120mm + z przodu 120mm + z tyłu 120mm. Wszystkie Zalaman'a.

Miejsce mam jeszcze na jeden na dole i na górze. 

Zastanawiam się czy dokupić coś takiego? Polepszy to troszkę chłodzenie? Nie wiem czy ostatnio nie wyłączyło mi właśnie komputera z tego powodu. (procesor stabilny, bo ostatnio pracowałem bez OC - wszystko w BIOSie default). Karta potrafi dobijać do 80 stopni, kiedy gram w FC3 na window i w tle mam odpalony dodatkowy program. 

Czy da się jeszcze tutaj coś poprawić? :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszego chłodzenia do tego procka nie ma sensu brać , glut pod IHS-em znacznie utrudnia odprowadzanie ciepła z rdzenia do radiatora .

Możesz się skupić na poprawie samego odbierania ciepła z procesora - lepsza pasta termoprzewodząca czy wydajniejsze wentylatory , ale nie wiele zyskas . 

Zalman ma dość wydajne wentylatory .

80 stopni w GTX-ie przy stockowym chłodzeniu to norma , co innego jak byś miał tam jakieś mega mocne chłodzenie w rodzaju Prolimatech MK-26 czy blok wodny typu Full Cover .

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi