Skocz do zawartości
Przeemek

Cooler i5 4590 + 3x 140mm ~300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poszukuję chłodzenia do i5 4590 oraz trzech wentylatorów 140mm do obudowy Fractal R4.

Głowne cechy jakie mnie interesują to cisza.

Z chłodzeń Procka interesuje mnie Cryorig H5 Universal ale nie wiem czy jest warte kasy, mało testów.

Z wentylatorów za ok 40zł szt jest Enermax ECTB 140. Tylko czy one są faktycznie ciche, oraz czy działają na 5V?

Z kilku testów wynika, że uruchamiają się dopiero przy 7V.

BQ Pure Wings też jest za ok 50zł oraz do kompletu miałbym Cryorigi slim/standard do 50zł jeśli warto brać H5, tylko z nimi jest problem, bo kontroler w R4 jest 3pinowy

z kolei mobo nie pozwoli mi na podpięcie wszystkich wentylatorów, a bardzo bym chciał złożyć sobie komplet chłodzenia jednej firmy. O ile jest sens.

Co do chłodzenia, to jest też opcja Ferra2/Fortis + swap, ale to wychodzi prawie tyle co H5 ale może są jakieś zalety takiego rozwiązania? 

Ostatnim aspektem, jest to iż chcę zmienić obudowę na Enthoo Pro, bądź po prostu coś bardziej przewiewnego Corsair 500R.

Dużo stracę z wyciszenia R4? Ono w sumie aż takie super z kolei nie jest. Więc stąd moja chęć wymiany.

Byłbym wdzięczny za udzielone odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego cryoriga nigdzie nie widziałem. Przeglądałem testy i bardzo dobrze wypada w nich Macho BW, dodatkowo wszyscy go polecają. Mam go na i5 4570 i spokojnie sobie radzi na 600RPM przy prime95. Przy 900RPM zaczyna być słychać szum(podkreślam, że zaczyna, dopiero wtedy można go wyłapać), ale na takim procku 600RPM wystarczy z zapasem. Dodatkowo dostaniesz porządny śrubokręt. Jeśli zmieści ci się do obudowy to ja bym polecał ten cooler, napewno będziesz zadowolony. Co do wentylatorów to nie wiem, ale UCTB120 ponoć są ciche, porównywalne do noiseblocker xl-1, ale o wentylach 140mm nie mam pojęcia. Mam jedynie ten na macho i jest zdecydowanie cichy.

Ważne: Macho BW (bez dopisku 120. 120 jest mniejsza i mniej wydajna i do tego ma większe obroty=większy hałas)

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1150-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi