Skocz do zawartości
PrestaBot

Zestaw dla grafika ok 5500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Czas zabrać się do zmiany skrzynki.

W proponowanych zestawach na każdy kolejny miesiąc od Pure PC wybrałem ten z listopada 2014. Potrzebny mi jest komputer do grafiki komputerowej oraz 3D. Nie dysponuje w tym momencie kolosalnym budżetem (od 5000 do 5500) stąd taki zestaw do przerobienia:

http://www.morele.net/inventory/info/ZBl834/

Wiem również, że te zestawy są kierowane przede wszystkim do graczy. Nie ukrywam, że chciałbym i to pogodzić więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że będę grał w najnowsze tytuły. Jeśli chodzi o grafikę to zależy mi głównie na 3D oraz dużych plikach photoshopa. To powinno wyczerpać temat. Może w przyszłości jakaś animacja oraz obróbka wideo. Programy których używam to standardowe od Adobe - Photoshop, AI, InDesign oraz AfterEffects. Do 3D Cinema4D. System mam, niestety 8.1 64 więc zastanowię się nad jego zmianą na 7, ponieważ słyszałem, że lepiej się na niej pracuje. 

Co do modernizacji zestawu to chciałbym zostawić mocny procesor ze względu na komfort pracy z 3D oraz kartę graficzną gtx 970. Chciałbym też przynajmniej 16 gb ram więc nie wiem co można by było uszczuplić z tego zestawu i dać tańszą alternatywę. W sumie myślałem o dysku SSD 128GB i obudowie. Nie wiem czy płyta główna będzie sprzyjała dalszemu rozwojowi i czy w ogóle jest godna uwagi. Prawdopodobnie za jakiś czas będę chciał dołożyć drugą kartę gtx 970. Proszę o pomoc w złożeniu czegoś co będzie sprzyjało dalszej rozbudowie w przyszłości. Nie ukrywam, że chciałbym aby zestaw starczył mi na parę lat. 

Dziękuje za zainteresowanie się tematem oraz pomoc.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wolałbym nie ciąć kosztem karty graficznej. Jeśli chodzi o stosunek 2D/3D to na chwilę obecną 2D. W przyszłości chciałbym to wyrównać. 3D+postprodukcja w photoshopie czyli powiedzmy, że 50/50. Oczywiście również strony internetowe/skład dokumentów/wektory, ale tego nie liczę bo to aż tak nie obciąża jak praca nad większymi plikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze karta graficzna w tym przypadku nie jest aż tak ważna jak dobry procesor szybkie ramy i dość dobrze rozbudowane mobo (pokosił bym się nawet o płytę 2 procesorową)
sam trochę robię w grafice 3d jak i 2d
w przypadku tego pierwszego największe obciążenie idzie na CPU
(6 rdzeni + HT daje 12 potoków renderujących i to jest jedyny soft który obciąża mi cpu na 100%  mowa o 3ds)
RAM dopiera w miarę możliwości i wielkości projektu
zaś co do 2D tu znowu większość idzie na procesor
ale ważny jest tez ram ilość (im więcej tym lepiej) ale tez prędkość i czas dostepu
Matrox produkuje karty graficzne specjalnie dla grafiki Nvidia tez miała swoja serie FX jak dobre pamiętam
ale to bardzo drogi sprzęt
jeszcze w połączeniu z dyskiem SSD na którym zainstalujesz tylko system i oprogramowanie powinno naprawdę szybko działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według wielu głosów, C4D słabo wykorzystuje CUDA, OpenCL chyba w ogóle:

https://forums.creativecow.net/thread/19/884421

Sprawa z grafikami wygląda tak, że sprzęt trzeba dopasowywać pod konkretny program.

Nie da się tak ogólnie czegoś doradzić.

Na pewno ten GTX 970 jest tu zbędny.

Chcesz pracować na półprofesjonalnym sprzęcie? Zainwestuj w i7-5820K.

http://www.morele.net/inventory/info/UgiaJg/

Do tak złożonej podstawy dobierz odpowiednią kartę.

Stać Cię na R9 280X/GTX 770.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi