Skocz do zawartości
drobny4

Windows 8, SSD problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż kupiłem sobie dysk SSD, SAMSUNG SSD 840 EVO. Posiadam płytę główną Asus P8B75-v. Dysk podpiąłem kablem sata 6gb/s do portu SATA6_1(coś takiego) gray. Windows 8.1 Pro 64 bit.Windowsa instalowałem z usb utworzonego rufusem, ultraiso i jeszcze przez diskpart. Jednak wyskakuję mi błąd gdy chcę przejść już do instalacji. taki jak na załączonym zdjęciu.

http://i60.tinypic.com/or2j2o.jpg

To był mój pierwszy błąd który udało mi się w pewnym sensie rozwiązać.

http://i58.tinypic.com/5bxqo4.jpg

http://i59.tinypic.com/2nbtxxf.jpg

http://i61.tinypic.com/av0g1h.jpg

Rozwiązałem go odpalając instalacje z UEFI: pendrive. A jak odpalam bez UEFI to nie da rady bo jest błąd jak na pierwszym zdjęciu. AHCI mam ustawione jak widać na zdjęciu.

Instalacja rusza jak już pisałem po wybraniu UEFI: pendrive, normalnie leci tak jak na zdjęciu ale po dojściu do automatycznego restartu w ciągu 10s restartuje się i nie odpala z dysku. Znowu przechodzi do instalacji z pendrive'a, po odłączeniu lub próbie odpalenia F8 z dysku nic się nie dzieje wyskakuję błąd, że nie ma systemu. Następnie kiedy z powrotem podłączam dysk hdd z Win 8 pojawia się blue screen z informacją o winload.exe i mam wybór systemu 8.1 i 8 po wybraniu 8.1 restart po wyborze 8 wszystko chodzi.

Pomocy :)

Edytowane przez drobny4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nagrywasz usb pod UEFI to nic dziwnego, że działa pod UEFI.

Ogólnie jak patrzę wszystko powinno być ok. Dochodzisz do momentu w którym udało ci się zainstalować system i czekasz na restart.

Generalnie ustaw kolejność bootowania jak masz na ostatnim swoim obrazku. Przy instalacji wejdź przez F8 i wybierz usb do bootowania. Zainstaluj system i poczekaj, aż się zresetuje. Jeżeli powiedzmy w uparte nie będzie chciał się ponownie uruchomić (powiedzmy daj mu z 5 minut) to może pliki na pen drive się źle nagrały, więc nagraj system na pen driva i spróbuj ponownie.

Jeżeli się nie uda to podaj więcej informacji o tym blue screenie jak np. kod + jak ci się uda minidumpa. Tak na marginesie wyświetlanie się BSoDa oznacza, że jednak nagrałeś system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On mi się wyświetla tylko wtedy kiedy mam podpięty hdd z drugim Windowsem i tam mam wybór i jak wybiorę Windows 8.1 to znowu bsod i znowu mogę wybrać. Windows 8 ma normalna ikonkę 4 kwadratów a Windows 8.1 coś jak ikonka cmd.

A jak hdd jest odlaczony to wyskakuje "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot Device and press a key."

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez drobny4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On mi się wyświetla tylko wtedy kiedy mam podpięty hdd z drugim Windowsem i tam mam wybór i jak wybiorę Windows 8.1 to znowu bsod i znowu mogę wybrać. Windows 8 ma normalna ikonkę 4 kwadratów a Windows 8.1 coś jak ikonka cmd.

A jak hdd jest odlaczony to wyskakuje "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot Device and press a key."

Jeżeli Cie dobrze zrozumiałem:

-masz podłączone 2 dyski hdd(stary) z windowsem 8 oraz ssd(nowy) na którym instalujesz 8.1 ?

Odłącz dysk hdd i zostaw go na razie w spokoju. Przepnij kabel sata pod port w którym miałeś kiedyś hdd. Przeprowadź instalacje tak jak wyżej napisałem i napisz czy dziala czy nadal nic nie widzi.

Edytowane przez Aesereht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbowałeś nagrać nowy obraz windowsa na usb, wyczyścić jeszcze raz ssd i zainstalować system?

To co ci się wyświetla to jest bootloader zawarty w windows 8, nie działa Ci widnows 8.1 np. bo się źle zainstalował lub dysk ma jakieś sektory nieczytelne, wiec pytanie czy zrobiłeś to co pisałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Benchmark

Transfer Rate Minimum : 282.2 MB/sec

Transfer Rate Maximum : 379.3 MB/sec

Transfer Rate Average : 344.4 MB/sec

Access Time           : 0.1 ms

Burst Rate            : 140.7 MB/sec

CPU Usage             : 7.8%

HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Error Scan

Scanned data   : 114427 MB

Damaged Blocks : 0.0 %

Elapsed Time   : 6:42

HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Health

ID                               Current  Worst    ThresholdData        Status   

(05) Reallocated Sector Count    100      100      10       0           Ok       

(09) Power On Hours Count        99       99       0        272         Ok       

(0C) Power Cycle Count           99       99       0        51          Ok       

(B1) (unknown attribute)         98       98       0        20          Ok       

(B3) (unknown attribute)         100      100      10       0           Ok       

(B5) (unknown attribute)         100      100      10       0           Ok       

(B6) (unknown attribute)         100      100      10       0           Ok       

(B7) (unknown attribute)         100      100      10       0           Ok       

(BB) (unknown attribute)         100      100      0        0           Ok       

(BE) Airflow Temperature         56       50       0        44          Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered      200      200      0        0           Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count   100      100      0        0           Ok       

(EB) (unknown attribute)         99       99       0        39          Ok       

(F1) (unknown attribute)         99       99       0        1057454651  Ok       

Power On Time         : 272

Health Status         : Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam już pomysłu co by mogło być źle.

Dysk wydaje się być ok, w biosie wszystko ustawione, system się instaluje, a komputer nie widzi systemu niezależnie od zainstalowanej wersji systemu (8.1 czy 10).

Może to być wina dysku, może jakiś problem ze sterownikami? Ostatnie co możesz jeszcze zrobić to zaktualizować bios, ale wątpię czy pomoże.

Wstaw jeszcze zdjęcie z Boot\CSM

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł a jak nie to spróbuj odsłać dysk na gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi