lukadev Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Nie mogę znaleźć za dużo info na temat tej płyty w necie. Zastanawiam się nad jej zakupem, ale jest jedno ale... W specyfikacji na stronie asusa pisze, że pamięć działa w następujących trybach. Pamięć 4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 3200(O.C.)/3100(O.C.)/3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2500(O.C.)/2400(O.C.)/2200(O.C.)/2133(O.C.)/2000(O.C.)/1866(O.C.)/1600/1333 MHz Non-ECC, niebuforowanaDwukanałowa architektura pamięciObsługa Intel® Extreme Memory Profile (XMP)* Obsługa Hyper DIMM zależy od cech indywidualnych procesorów. * Informacje o autoryzowanych sprzedawcach pamięci (QVL - Qualified Vendors Lists) znaleźć można na stronie www.asus.com oraz w instrukcji użytkownika* Ze względu na ograniczenia chipsetu firmy Intel® moduły pamięci DDR3 1600 MHz i szybsze będą działały w trybie XMP z maksymalną wartością transferu DDR3 1600 MHz. Totalnie nie rozumiem tego na końcu (podkreśliłem na czerwono) ? Na górze pisze, że pamięć działa do 3200Mhz w trybie OC, a na dole, że nie działa. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Jeśli chodzi o inne płyty asusa na Z97 nie ma w ich specyfikacji tej ostatniej informacji. A i jeśli chodzi o gwiazdkę to jest napisane *2: Te funkcje będą działały w zależności od zainstalowanego CPU. Czyli na moje rozumowanie będzie działać pamięć na wyższych taktach jeśli w płycie będzie np. odblokowany i5 4670K... Edytowane 12 Grudnia 2014 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Ta informacja zapewne pochodzi z opisu płyty z chipsetem H97. Najprawdopodobniej to jakiś błąd edytorski. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ta informacja zapewne pochodzi z opisu płyty z chipsetem H97. Najprawdopodobniej to jakiś błąd edytorski. Faktycznie przy wszystkich płytach z H97 jest to samo. Spróbuję się jakoś skontaktować z asusem, żeby to wyjaśnić bo już od dłuższego czasu mają tak na stronie, a co najlepsze inne serwisy na świecie powielają to informacje jak np. overclock3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ale to kompletna bzdura jest, nie ma co wyjaśniać, raczej zwróć im uwagę na błąd. Jak cokolwiek się wie na temat tych chipsetów, każdy to wychwyci. Przy robieniu CTRL+C CTRL+V zapewne nikt tych pierdół nie czyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...