Skocz do zawartości
SzubiDubi

Duża modernizacja chłodzenia PC. Potrzebna pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem tutaj nowy i jeszcze nie wszystko ogarniam ,ale do rzeczy :)

Mam straszne problemy już od dobrych kilku miesięcy z grzaniem się komputera. Temperatura karty graficznej waha się w stresie koło 70°C. Lepiej z resztą gdyż procesor waha się koło 60°C

Dodaje screen z temperaturami w stanie spoczynku jak i zdjęcie obudowy. W stanie stresu nie mam jak na ten moment tego sprawdzić.

I tutaj moja prośba do was. Prosiłbym was żebyście podali mi obudowę wiatraczki cooler itd w przystępnej cenie :)

Z góry dzięki. 

Zasilacz:OCZ OCZ600MXSP

Obudowa:SilentiumPC Brutus M23 Pure Black BT-M23

CPU:Intel Core i5 4670K 3.40GHz

Płyta głowna:MSI Z87-G43

GPU:Gigabyte GeForce GTX 770

PS: Proszę nie zwracajcie na ten lekki kurz na dyskach :P

post-214527-0-62810000-1418432146_thumb.png

post-214527-0-96109900-1418433019_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura karty w normie jak na tą konstrukcję , jak chcesz mieć niższe temperatury to tylko całkowita wymiana chłodzenia karty ( na np. Prolimatech MK-26  , Raijintek Morpheus , Alpenfohn Peter 2 czy Arctic Cooling Accelero Xtreme IV ) .

Chłodzenie od AC ma już zamontowane dedykowane wentylatory 92 mm , pozostała trójka to gołe radiatory - wentylatory trzeba dokupić osobno , plusem jest możliwość prawie dowolnego dopasowania wentylatorów .

Nie jest to tania zabawa - te konstrukcje to koszt ~250 zł , w przypadku AC to wystarczy , do pozostałych musisz jeszcze dokupić wentylatory .

Co do procka - z tego co widzę  na zdjęciu to masz chłodzenie box na nim , kręcisz w ogóle procka ?

Jak tak to zmień chłodzenie na Thermalright HR-02 Macho Black White czy nieco tańszy Raijintek Ereboss .

Jak nie kręcisz to nie ma sensu brać ww. chłodzeń ( koszt 150-175 zł ) , wtedy spokojnie starczy SPC Fera 2 a będzie dużo chłodniej i ciszej niż na boxie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej już interesowałem się tym i wybrałem Alpenfohn Peter 2 i Raijintek Ereboss. Podkręcam nie zamierzam gdyż tego narazie nie potrzebuje. Co do obudowy jeśli nie trzeba jej zmieniać to nawet lepiej. Z przodu mam 2 wentylatory 120mm i jeden z tyłu to tyle. Tak więc:

-montaż 2 wentylatorów wyciągających u góry

-nowe radiatory na kartę i procesor

Coś jeszcze ? Czy tyle powinno wystarczyć ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura karty graficznej waha się w stresie koło 70°C.

temperatury ktore podalem są w stanie spoczynku (pulpit przeglądarka)

To w końcu te 70 st. C jest w stresie czy w spoczynku? Jak taką temp karta osiąga w grze, jest to b. dobra temp.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmuchaj chłodzenie karty sprężonym powietrzem , może zbijesz kilka stopni .

Jak chcesz zyskać większy spadek temperatury na karcie to tylko kupno któregoś z lepszych chłodzeń wymienionych w poście #2 , do tego 2x wentylator 120 mm .

Duże koszty ( 300+ zł ) , utrata gwarancji i ryzyko uszkodzenia karty jak nie będziesz ostrożny przy zakładaniu .

Inna opcja to zwodowanie karty ale to sporo większe koszty niż 300-400 zł , za tyle co najwyżej dostaniesz blok typu Full Cover .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi