Skocz do zawartości
Kenji7

Słaba moc zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wczoraj wymieniłem Swojego wysluzonego już Radeona HD6790 na MSI Radeon R9 290. Zachowałem resztę komponentów typu : procek amd fx-6100, kingston 120 gb ssd, wd blue 500 gb oraz najważniejsze : zasilacz Corsair CX600W.

Jednak domyślam się ze zasilacz juz nie wystarcza gdyż po wymianie karty graficznej komputer po jakims czasie sam się restartuje.

Po pierwsze czy moje przypuszczenia sa właściwe? A jeżeli tak to jaki zasilacz polecacie? Czy Corsair CX750W wystarczy?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to dokładnie CM , bo firma ma setki bud - od budżetówek w rodzaju serii Elite po serie Cosmos / HAF .

Wentylator z tyłu budy to trochę mało - szczególnie jak jest to jakiś maluch 80 mm / 92 mm .

Karta to jaki model dokładnie - referent czy coś lepszego , choć patrząc po temperaturach to referent to nie jest - ten grzał by się znacznie bardziej .

CX 600W powinien sobie dać rady z FX4100 i R9 290 mimo że ma tylko 480 W .

Czy przed restartem występuje jakiś błąd ?

Sprawdź na wszelki wypadek dziennik błędów - PPM na mój komputer > podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows - zakładki Aplikacja i System .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler Master Elite 311

Karta graficzna : MSI radeon R9 290

Nie występują żadne błędy. Ani przed restartem ani w zakładkach.

Powtarzam : zaczęło się to dziać tylko po zmianie karty graficznej. Restatuje się pod obciążeniem typu : włączanie jakiejkolwiek gry itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie. Po 10 minutach się zdarza, po godzinie. Nigdy od razu. Teraz zauważyłem ze na pudle małym druczkiem napisane jest :

"minimum system requirments :

750w (or greater) power suply. [...] "

Na internecie czytałem że ta karta od tego producenta właśnie wyciska najwięcej od zasilacza. AMD ogólnie sa pradozerne ale nie myślałem ze az tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko juz weryfikowalem. Komputer szedl tak jak mówisz z otwarta obudowa. Karta pracowala normalnie. W MSI Afterburner jej temperatury były normalne. Reszta komponentów również normalnie się zachowywała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi