Skocz do zawartości
Mijenrary

Zestaw do 3000 zł do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor i5-4690K

Karta graficzna R9 R280x

Pamięć RAM 1x8gb 1600Mhz CL9/8

Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance (?)

Zasilacz (?)

Obudowa SilentiumPC M30 Gladius (?)

Dysk (?)

UWAGI:

-Zamierzam zajmować się podkręcaniem.

-1x8gb powinno do gier wystarczyć. Wiem że zestaw 2x4gb byłby wydajniejszy ale z tego co czytałem nieznacznie. Ponadto zamierzam niedalekiej przyszłości dokupić drugą kostkę.

-W przyszłości prawdopodobnie dokupię cooler.

-Niezdecydowanie oznaczyłem (?)

--- Czy poleciłby mi ktoś pasujący do tego zasilacz ?

--- Czy nie muszę się martwić o miejsce dla większych cooleri przy tej obudowie ?

--- Czy powyższa płyta główna to jedyne wybór w cenie do 400 zł spełniający znośną jakość dźwięku, możliwość podkręcania i 4 banki pamięci ?

--- Tak samo jak w przypadku zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kupujesz chłodzenie i podkecasz odrazu albo nie podkręcasz.

W tym budżecie nawet jak podkrecisz tego i5-4690K na 5ghz to nic Ci to nie da bo nie starczy pieniędzy na porządną kartę graficzną.

http://www.morele.net/inventory/info/W4I4mQ/

razem: 3059zł

Procesor w trybie turbo osiąga do 3,7ghz, masz 120gb dysk ssd na system + 1tb hdd, radeona r9 280x, 8gb ramu (jak chcesz to zmień na 1x8gb), zasilacz który uciągnie wszystkie jedno rdzeniowe gpu.

Takie zestawienie będzie o wiele lepsze niz i5-4690K + chłodzenie, bez dysku ssd i z kartą max r9 270.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A on nie ma czasem Asynchronicznych pamięci. To nie jest dobre w przypadku SSD.  Po za tym zestaw taki sobie. Karta graficzna od Club3D to 2 lata gwarancji. Do tego głośniejsze chłodzenie. Kupujesz zestaw albo z 280:

http://www.morele.net/inventory/info/bpHfTu/

Albo kupujesz ten sam zestaw, ale bez karty graficznej i szukasz na Allegro używki R9 280x lub GTX 770.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesel, uważasz że będzie lepiej bez ssd?

To złóż mu za 3k z ssd jak masz lepszą propozycje.

Devil, to chlodzenie było głośne na hd7970 na r9 280x juz jest poprawione.

Gdzie ten msi? Bo chyba ślepy jestem.. Przeiceż to jest r9 280 a nie 280x

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Chciałem jeszcze usłyszeć kilka opinii odnośnie zasilacza i płyty głównej. W tej chwili zależy mi głównie na tym by postawić jedynie system. Kartę graficzną i dysk SSD dokupię później, także najważniejsze na tą chwilę są wymienione poprzednio.

Zmieniam procesor na i5-4590, z podkręcaniem jednak poczekam.

Nie powinno to wprowadzić większej zmiany co do potrzebnego zasilacza.

Pytanie co do niego brzmi : Ilu watowe zasilacze byłyby dla tego zestawu wysoce bezpieczne, lecz nie były przesadą oraz jakie modele możecie polecić ?

Poza tym : Wyraziłby ktoś swoją opinię na temat wybranej przeze mnie płyty głównej ? Osobiści nie widzę z nią większych problemów ale zapytać nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kupujesz chłodzenie i podkecasz odrazu albo nie podkręcasz.

W tym budżecie nawet jak podkrecisz tego i5-4690K na 5ghz to nic Ci to nie da bo nie starczy pieniędzy na porządną kartę graficzną.

http://www.morele.net/inventory/info/W4I4mQ/

razem: 3059zł

Procesor w trybie turbo osiąga do 3,7ghz, masz 120gb dysk ssd na system + 1tb hdd, radeona r9 280x, 8gb ramu (jak chcesz to zmień na 1x8gb), zasilacz który uciągnie wszystkie jedno rdzeniowe gpu.

Takie zestawienie będzie o wiele lepsze niz i5-4690K + chłodzenie, bez dysku ssd i z kartą max r9 270.

Czytam trochę opinii o zalmanie z3 i ludzie piszą o małej ilości miejsca na kartę graficzną. R9 280x nie jest czasem dosyć duża ?

Edytowane przez Mijenrary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam trochę opinii o zalmanie z3 i ludzie piszą o małej ilości miejsca na kartę graficzną. R9 280x nie jest czasem dosyć duża ?

http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=820

http://www.asus.com/pl/Graphics_Cards/R9280XDC2T3GD5/specifications/

Bardzo wartościowe te opinie, karta ok 29cm, obudowa mieści do 36cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Składam komputer i mam problem z podłączeniem GPU.

Karta ma dwa gniazda : 6pin oraz 8pin.

Wraz z kartą dostałem dwa kable (po jednym na gniazdo) przy czym każdy z nich rozdziela się na dwa molexy.

Pytanie brzmi : Czy nie mogę zastąpić tych kabli otrzymanymi razem z zasilaczem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi