michal9401 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam ! Mam athlona ii x4 630 (później i5 4690k-myslałem o hr-02 macho) . Ze względu na ograniczony budżet i wymyśliłem , że zbuduję chłodzenie wodne . Nie wiem tylko jakie rozmiary złączek (blok cpu , chłodnica itd...) oraz jakie rozmiary przewodów , a także jaka pompka . Myślałem o nagrzewnicy z tico (mała,miedziana) dałbym 1x140mm wentylator . Zbiornik zrobie sam z plexi . Pompka max 70zł. węże (bo mam), wentylator ,rezerwuar i nagrzewnica to dla mnie darmo tylko pompka oraz blok (o ile samemu go zrobię, mam warunki do tego) potrzebuję wiedzieć jakie średnice węży i złączek przy pompce ,bloku itd obudowa : ibox lion 607b :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 obecnie chłodzenie wodne jest dla entuzjastów szukających wyglądu, ciszy i wydajności (w tej kolejności). Układy chłodzenia powietrznego biją na głowę dowolny układ chłodzenia cieczą opłacalnością. Po prostu wychodzi dużo taniej, a przy tym wydajnie i względnie cicho. Co do wszystkich aspektów chłodzenia wodnego proponuję zacząć od tego poradnika: http://overclock.pl/Articles/Show/Id/592,chlodzenie-wodne-kompleksowy-poradnik Jeżeli chcesz złożyć zestaw od 0 z części z odzysku w ramach hobby i zajęcia wolnego czasu, to jak najbardziej to jest najlepszy dział do zbierania takich informacji, ale zacznij od poradnika. W innym przypadku zdecydowanie polecam chłodzenie powietrzne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...