david911 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witajcie Posiadam od jakichś 2-3 lat złożony przez siebie komputer z którego byłem zadowolony. Niestety ostatnimi czasy potrafi strasznie zamulać. Obstawiam, że jest to albo wina systemu (win7 nie reinstalowany od tych 2-3- lat), albo dysku (Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III). Objawia się to tym, że przy kilku operacjach (np. jednoczesne kopiowanie plików, zapisywanie danych z sieci i odpalanie czegoś z dysku np. pdf'a) system strasznie laguje. Podobny problem jest przy uruchomieniu systemu - niby uruchamia się szybko, jednak po pokazaniu się pulpitu trzeba zaczekać jeszcze jakieś 2 minuty, żeby móc normalnie korzystać z komputera. Problemy te zaczęły się stosunkowo niedawno, w międzyczasie nie robiłem żadnych zmian hardwareowych ani większych softwareowych. Partycja systemowa ma trochę (~10GB) wolnego, defragmentacja była przeprowadzana systematycznie. Nie mam pojęcia co może tak bardzo przeszkadzać i blokować dysk. Czy to koniec HDD, czy mogę wykonać jakieś czynności optymalizacyjne? Od razu powiem - reinstalacja systemu odpada - jest zbyt czasochłonna ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Pokaż smart dysku z HDtune. Od razu powiem - reinstalacja systemu odpada - jest zbyt czasochłonna Ręce opadają... bo jak nie dysk to OS . A "witaminy" nie zawsze są skuteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ręce opadają jak drugi dzień musisz instalować i konfigurować kolejne aplikacje przywracając ich użyteczność do stanu z przed reinstalacji ;) HDTune: (mam nadzieję, że właściwe okno) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 SMART czyli zakładka Health, możesz też zrobić Benchmark od razu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ręce opadają jak drugi dzień musisz instalować i konfigurować kolejne aplikacje przywracając ich użyteczność do stanu z przed reinstalacji ;) HDTune: (mam nadzieję, że właściwe okno) Nie, nie własciwe. Do tego quick scan jest mało przydatny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 a sprawdzałeś aktywnośc procka, aktywności w menadżerze zadań, dzienniku systemu ? może jakiś program albo dodatek ci żre zasoby i stąd lagi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dysk zdrowy . Więc czeka cię grzebanie w systemie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...