Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

hmm.

Jak jest z ogolnie teraz z temperaturami na kartach ? Chodzi mi jak sie ma GF8800 do serii 9xxx oraz do radeonow ?

Bo wlozylem toto do kompa, zalozylem blok miedziany full cover i tak mi wzrosla drastycznie temperatura wody jakbym mial kaloryfer. Mam teraz w stresie 65* na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB BOX

Płyta Abit AB9

Karta Galaxy 7600GS 256MB DDR3 Zalman

Pamięć DDR2 2GB PC6400 800MHz Goodram CL5 GR800D264L5/2G

chciałbym trochę zupgrade`owac moj komputer. zmiana procka raczej nie wchodzi w gre, plyty tez. Najlepiej bedzie dokupic ramu 2GB

http://www.apollo.pl/store/show_detail/44253

i zmienic grafike, jaka polecacie do 300 PLN do tego kompa?

Edytowane przez kornis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem takie coś (Gigabyte Radeon HD4850 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

[GV-R485MC-1GH])

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14614

za 599zł bo nie było już mojego powercolora pcs+ 1GB smilies/smile.gif Narazie współpraca z ESC na duży plus. Co sądzicie o tej karcie? Generalnie na szybko przeczytałem 2 testy i wychodzi na to, że mimo braku coolera i tak jest chłodniejszy od referenta o kilkanaście stopni, więc chyba nawet nie będęmontował nic na siłe póki co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kornis kręć proca bo wręcz szkoda go nie pogonić na AB9. Jak kręcisz to myślę że coś pokroju GF8800GS/9600GSO. Jak nie to jakiś 8600GT. PS jakbyś chciał sprzedać 7600GS to byłbym chętny ;)

modoc 4850 nie będzie ograniczony jeśli podniesiesz mu takty. Jak nie kręcisz to max 8800GT/9800GT a nawet 8800GS/9600GSO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja również potrzebuje fachowej porady.

Chcę dokonać zakupu karty graficznej do 800zł plus minus, nie wnosząc innych zmian, chyba, że nie mam wyboru.

Mój komp:

Intel Core2 CPU 6300 @ 1.86 GHz / 3,5GB RAM / NVIDIA, płyta gł. Gigabyte 965P-S3, 4GB RAM, zasilacz: Extreme Power 430W.

Jaką polecacie kartę kompatybilną do moje sprzętu?

Dzięki Specom tematu na odpowiedź.

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja również potrzebuje fachowej porady.

Chcę dokonać zakupu karty graficznej do 800zł plus minus, nie wnosząc innych zmian, chyba, że nie mam wyboru.

Mój komp:

Intel Core2 CPU 6300 @ 1.86 GHz / 3,5GB RAM / NVIDIA, płyta gł. Gigabyte 965P-S3, 4GB RAM, zasilacz: Extreme Power 430W.

Jaką polecacie kartę kompatybilną do moje sprzętu?

Dzięki Specom tematu na odpowiedź.

Ja bym brał radeona 4850 niereferenta, toxic, iceq4 albo to co ja zamówiłem. Ewentualnie 9800gtx teraz jest za 700zł w esc. W tej cenie napewno nie brałbym 4870 bo wiekszosc to referenty. Poza tym niewielka różnica w wydajności do 4850. Wiem, że zaraz ktoś krzyknie że jest różnica 10-20%, tylko co to za różnica jak w wysokich rozdzielczościach ja będę miał 30fps a 4870 35fps? I tak nie bardzo da sie grac i tak. A w tych grach ktore chodzą płynnie to różnicy żadnej nie zauważe, bo dla mnie nie ma różnicy jak mam 70fps a 4870 80czy85fps. lepiej zaoszczędzić kasę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzęcik mam taki jak w podpisie, chciałbym kupić do tego jakąś normalną grafikę na PCI-E (bo teraz na zintegrowanej siedze) nam mozliwość kupić Sapphire radeona HD 2600 XT na DDR3 to dobry wybór czy moge mieć coś lepszego w cenie do 150 zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ucho82 jak do 800zł to HD4870 a za tyle można już poszukać używki z 1GB. Tylko jeśli proca nie pogonisz to zakup nieopłacalny i lepiej coś pokroju 9600GSO.

cabis jak może być używka to coś pokroju 8600GT/7900GS/X1950pro. Jak nowa to może być ten 2600XT. Ja bym celował w radka 1950XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidanielużywka może być jak najbardziej tylko obawiam się o to czy zasilacz da radę gdybym kupił coś pokroju 7900/x1950pro bo z tego co mi wiadomo to są to raczej prądożerne grafy a zmiana zasilacza nie wchodzi w gre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ucho82 jak do 800zł to HD4870 a za tyle można już poszukać używki z 1GB. Tylko jeśli proca nie pogonisz to zakup nieopłacalny i lepiej coś pokroju 9600GSO.

Mówisz o dokupieniu lepszego procka w przypadku zmiany na kertę z 1GB? Czy to się również tyczy HD4870? Zasilacz pociągnie (Extreme Power 430W) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o dokupieniu lepszego procka w przypadku zmiany na kertę z 1GB? Czy to się również tyczy HD4870? Zasilacz pociągnie (Extreme Power 430W) ?

Na początek czekam jeszcze na odpowiedź na powyższe zapytanie.

Dzikidaniel (reszta świata również) a co powiesz na 9800GTX+ ?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko:

potrzebuje wybrac grafike dla gracza mam do wydania do 350 zł konfig

E5200 MsiP45FR 2x2Gb ramy zasilacz 500W

zastanawiam się pomiedzy:

HD3870

HD4670

9600GSO 768MB

Prosze mi powiedziec co przeważa nad zwycięstwem drugiej

Juz po lekturze tych wszystkich testów sam nie wie m co wybrac -- Komp brata jest mocno obciazany

sam do siebei zamowilem HD3870 bo da sie przerobic na ATI FIREGL

Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi bede bardzo wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm Panowie doradźcie mi jakąś inna grafikę bo ta się tak grzeje, ze mi cale WC sie gotuje a wzrostu wydajnosci wzgledem 7600GS za bardzo nie widzę. Wczoraj na GPU mialem 72*C, kompletna paranoja. Oczywiscie moglbym wywalic blok z GPU i wstawic wiatrak, ale wtedy co to za WC skoro grafika wyje.

9600GSO ? Czy cos innego ? Do 500-600zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką grafikę do 2 komputera z siga? Myślę, że Palit HD2600PRO lub XT Sonic 256MB DDR3 będzie aż nadto. Niestety nie mogę znaleść tanio tej grafiki. Interesowałaby mnie w cenie ok 100 zł, a na allegro strasznie drogo, wszystko przez tego dolara.

A taki 7900 gs albo X1950 pro byłby lepszy niż HD 2600 Pro/xt?

Nie chcę przedobrzyć, bo w 2 zestawie jest jednojajowiec ;) i nie chcę znowu kupić szrota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ucho82, to się tyczy wszystkich grafik łącznie z 9800GTX. A zasilacz powinien uciągnąć. Jakią masz linie 12V?

Diabelek_18, ja bym osobiście brał 9600GSO 768MB.

PolandMET szukaj radka 4850. W tym pzredziale najlepsze rozwiązanie.

Spylon najlepszy X1950pro.

Miguel707 weź zapodaj mi ten link ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szukam karty do mojego konfigu (a64 2700mhz, asrock dualsata i fortron350w), interesuje mnie cos w okolicach 250zl, gora 300zl. Przejrzalem kilka topicow na forum i znalazlem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item493988633_palit_...5_1700_box.html

http://www.agito.pl/seria-8/palit-xpertvis...ToBasket=329127 (wyjatkowo niska cena)

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,60994/

Z tym ze 8800gs ma mniej ramu ale szyne 192bit. Byc moze jest jeszcze cos ciekawego w tym przedziale cenowym wiec wole zapytac. Karte zmieniam glownie pod gta4 wiec zastanawia mnie czy 384mb na grafie styknie. Z drugiej strony nigdy nie gram w rozdzialce wiekszej niz 1280x960 wiec moze nie potrzeba 512mb. Wiem ze proc bedzie mi ograniczal karte ale nic z tym na razie nie zrobie. Co do karty to jeszcze chcialbym zaznaczyc ze interesuje mnie OC (wiec jakis potencjal karta moglaby miec) no i jeszcze zeby mi nie upieklo zasilki. Mozecie cos doradzic? Bo nie wiem co lepsze, ten radek czy 8800gs, czy moze jeszcze cos innego.

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GS, więcej shaderów 96, większa szyna 192bit, do tej rozdziałki 384mb ramu spokojnie starczy, minus to tylko chłodzenie.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O chlodzenie sie nie martwie poniewaz wyladuje na karcie WC. Sprawa rozbija sie glownie o roznice w ilosci pamieci, szynie, shaderach i poborze pradu. No i nie ukrywam ze w cenie tez. Choc z perspektywy czasu widze ze zawsze lepiej wychodzilem na kupnie kart od nvidi (lepszy "support" w grach). Sam juz nie wiem, choc ten 8800gs za 236zl jest kuszacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowie, w takim razie zamawiam tego 8800gs :)

Zdazylem zamowic karte i nagle dziwnym trafem na stronie cena zmienila sie na 283zl. Nosz hu. by to strzelil. Co za amatorszczyzna.... zal

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam potrzebuje fachowej rady .

Chce kupic monitor HP w2408h ktory ma tylko wejscia VGA i HDMI. I zastanawiam sie nad dwiema kartami 9800 GX2 lub 280GTX. Tylko ze 9800 ma wyjscie HDMI a 280 niema. Czy bedzie roznica w jakosci obrazu przy 24 calach jezeli podlacze monitor przez adapter HDMI-DVI i wybrac 280 czy bezposrednio HDMI-HDMI i kupic 9800 GX2. z gory dzieki za rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi