andrew777 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) 1 Zobacz ten temat 2 Edytowane 19 Marca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Nic mu nie będzie ;-) Działa już 3 lata i jest ok. Chcę tylko i wyłącznie kartę graficzną. No to pewnego dnia to coś udające zasilacz padnie, zabierając ze sobą resztę sprzętu. Stwierdzisz, że udaję jasnowidza? No niezbyt, wiele takich historii było na forum. A spalić się może choćby po wymianie karty. Miałem tak u kumpla kiedyś, a nie znałem się jeszcze na zasilaczach. Wymieniłem kartę, włączam - błysk, a potem cisza i smród w całym pokoju. Zabrał ze sobą wszystko... Edytowane 19 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu234 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Jaki więc tani zasilacz proponujecie ? Edytowane 19 Marca 2009 przez bubu234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Działa już 3 lata i jest ok Mój codegen chodził przez 6 lat i się spalił ... z dnia na dzień. Nic pewnego. I nie chciałbym wspominać o tym, że pociągnął ze sobą płytę główną i procesor - chyba nie chciałbyś, aby pociągnął nowego Radeona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Kup przynajmniej deltę lub fortrona z allegro bo ten zasilacz w końcu nie wytrzyma i coś zabierze z sobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Jaki więc tani zasilacz proponujecie ? Masz: http://allegro.pl/item582290775_profesjona..._pci_24pin.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu234 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Dobra panowie, namówiliście mnie ;-) Wezmę http://allegro.pl/item583088016_hit_doskon..._pfc_sklep.html taki zasilacz, i teraz jakąś kartę graficzną, ale cena obniża się o zasilacz, czyli teraz do 200 pln max ;-) Koniecznie od firmy - potrzebna jest faktura [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Do tego kompa co masz, ta wystarczy: http://allegro.pl/item584667165_msi_hd2600...1400mhz_ww.html Ma pasywne chłodzenie, więc będzie cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrela Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Witam, Na sprzęcie nie znam się w ogóle, ale coś mi się wydaje, że nowe gry (Fallout 3 już ledwo zipie) wykańczają mi komputer. Podejrzewam kartę graficzną (karty właściwie), więc noszę się z zamiarem zakupu nowej tak do 800 zł. Nawet nie wiem jak się zabrać za wybieranie, dziwne znaczki i krzaczki przy oznaczeniu kart nic mi nie mówią. Możecie coś na to poradzić? Mój komputer składa się z: Płyty głównej ASUS P5Q Pro Procesora Intel Core 2 Duo 2.40 GHz 2 GB RAM zasilacz na pewno więcej niż 500 V i karty graficzne (moja zmora) 2 X Nvidia GF 7300 GT Kupiony był prawie dwa lata temu. Na co wymienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Musisz podać dokładniejsze dane. Płyta to na pewno nie P5Q PRO, bo tych nie było 2 lata temu. Co najwyżej P5K PRO. Procesor pewnie jakiś E4XXX. Ściągnij CPU-Z i spisz nazwy: procesora, płyty głównej i ramu. Otwórz obudowę i zobacz, co to za zasilacz. Na pewno nie ma 500V, tylko 500W. Waty a volty to co innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrela Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Dzięki, właśnie zobaczyłam co mam w komputerze 8-O To będzie intel core 2 duo E6600 2,4 2 GB RAM płyta P5W64 WS PRO reszta bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 A 4850?dużo stracę?jakiego procesora wymaga?starczy jakiś porządnie wykręcony x2?OC procka blokuje Ci mobo. Nie należy ona do najlepszych do OC. Proc możesz by zmienić na jakiegoś X2 6000+ z 2Mb L2 chociaż przyznam że napewno będzie on chamował Ci radka z seri HD4xxx Grafiką dobrą będzie może jakieś 8800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Dzięki, właśnie zobaczyłam co mam w komputerze 8-O To będzie intel core 2 duo E6600 2,4 2 GB RAM płyta P5W64 WS PRO reszta bez zmian. Jeszcze sprawdź, jakiej firmy ten RAM (w SPD, w Manufacturer), z jaką częstotliwością działa (w Memory, DRAM Frequency) i timingi (liczby poniżej od Cas Latency włącznie). Koniecznie nazwę i moc zasilacza. Bez tego nie ruszymy do przodu. Od razu muszę zapowiedzieć, że procesor będziesz musiał podkręcić. Bez tego większość lepszych kart będzie blokowana w nowszych grach. ...musiała? Żeby nie było nieporozumień - male czy female ;) ? Edytowane 19 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrela Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) O rany, myślałam, że się idzie i kupuje nowszą kartę, a tu trzeba wszystko wiedzieć :) RAM Corsair 1024 x 2 DRAm F 219.4 MHz CL 5 trcd 6 trp 6 tras 18 trc 24 zasilacz Tagan 580 W (TG580-U15) Edytowane 19 Marca 2009 przez Makrela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) A więc jednak niewiasta :wink: . Witamy na PPC. Dobra, zasilacz jest świetny i nie musimy się nim martwić :wink: . RAM mnie trochę niepokoi - trochę za wolny... Ciekawe, czy tak mają, czy coś źle w biosie ustawione... I tak jest go za mało troszkę, będzie trzeba dokupić. Wstępnie: Karta Geforce 9800GTX+, abyś nie miała problemu z instalacją (kupując ATi, trzeba by system od nowa stawiać): http://techmarket.pl/produkt-Karty_graficz...3P-FSP,138.html Do tego RAM: http://techmarket.pl/produkt-Pamieci_RAM_G...0009_4,154.html Ten stary RAM możesz sobie powiesić nad kominkiem. Jeszcze procesor trzeba będzie podkręcić, ale to już mozesz zrobić po kupnie tych części. Napisz wtedy do mnie na PW, wytłumaczę. Edytowane 19 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrela Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Ano, kobiety też czasem grają ;) Wielkie dzięki, wreszcie mam punkt zaczepienia. Miałam nadzieję, że nie będę musiała całego kompa wymieniać, staruszek już się z niego robi. Podkręcanie procesora brzmi groźnie, mam nadzieję, że nie wiąże się to z koniecznością wzięcia śrubokręta do ręki :) Na dniach powinnam się zaopatrzyć we wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Ano, kobiety też czasem grają ;) Wielkie dzięki, wreszcie mam punkt zaczepienia. Miałam nadzieję, że nie będę musiała całego kompa wymieniać, staruszek już się z niego robi. Podkręcanie procesora brzmi groźnie, mam nadzieję, że nie wiąże się to z koniecznością wzięcia śrubokręta do ręki :) Na dniach powinnam się zaopatrzyć we wszystko. Zdaję sobie z tego sprawę :D . Po prostu kobiet na tym forum jak na lekarstwo, więc miło mieć jakąś odmianę. Komputer jest dość dobry nawet w tej chwili, oprócz... kart graficznych i pamięci właśnie. Dobrze, że ktoś pomyślał o dobrym zasilaczu (nawet aż za dobrym...). Nie, podkręcanie nie jest związane ze śrobokrętem :wink: . Przestawia się pewne opcje w biosie, by osiągnąć wyższy zegar procesora, a potem testuje się je w systemie programami. Jak części będą w kompie, napisz do mnie, a ci pomogę w tym podkręcaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu234 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 No i karta i zasilacz zamówione ;-) Wielkie dzięki za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) @stasio1500 Płyta nie blokuje OC - na sempronie robiła mi 350, pamięci też z pewnością nie. Procek ten od podanego różni się tylko zegarem - też ma 2x1mb L2. Pokombinowałem, zmieniłem bios i okazało się, że jestem w stanie spod windowsa dając 1,525 na proc i +12% na NB wykręcić do 3ghz! git!!! Ani 1 mhz więcej nie idzie, mozę jak dołożę do 16% na NB to coś da ale narazie przystopowałem i mam zamiar kupić lepsze chłodzenie na NB bo jest 65 stopnii co najdziwniejsze jak dołożę wiatrak to nic to temp nie zbija - płyta była w serwisie i pewnie radiator żle założyli, choc jest ciepły mocno... Czy to zmienia coś w sprawie karty jaką mogę wrazucić, tzn czy 4850 ma teraz sens? Edytowane 20 Marca 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Celowałbym w Sapphire Radeon HD4830 512MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 e5200 @ 3.5GHz 3GB Fortron Blue Storm II 500w LCD 19" - gierki 1280x1024 ~300zł fundusz http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/73354/ coś lepszego się znajdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Nie sądzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms-trex Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Witam, poszukuje budżetowej karty powyzej 200zl, tak aby dzisiejsze gry wogole sie uruchamialy i dalo sie grac na minimalnych detalach, oraz zeby stare gry typu morrowind, spellforce 2 chodzily na full :D. Co moglibyście polecić w tej materii: radeon 3650, 4650, 9500gt? Z tego co udalo mi sie samemu rozkminić to najlepszym wyborem bylby chyba 4650. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 http://www.allegro.pl/item577021743_geforc...gratis_bcm.html Powinna wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Tak, HD4650 będzie najlepszym wyborem (z nowych). Ta 8800GT z aukcji powyżej za taką cenę też jest fajna. PS. Jaka reszta sprzętu i zasilacz? Edytowane 22 Marca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms-trex Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) suchyjastrzab dzięki bardzo, ale wolałbym dziwice nową ze sklepu. Jeśli chodzi o sprzęt to pytalem się o propozycje niżej i ostatecznie to będzie się tak krztałtować: ATHLON 7750 BE Gigabyte GA-MA770-UD3 Modecom MC-350 350W 2GB RAM Zatem jeśli chodzi o 4650 to może jakiś konkretny model rzuca się szczególnie w oczy, czy może zwyczajnie kierować się wyglądem w tym segmencie i wybrać jakiegoś gigabyta 512MB? Mój wybór padł na Palit Sonic, ponoć fabrycznie podkręcony, lecz niestety nigdzie nie ma go w sklepach, nawet na allegro i czemu? Edytowane 22 Marca 2009 przez ms-trex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Brałbym tego Palita ;] Gainward o tych samych taktach jest pare złotych tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms-trex Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 A co myślicie o tym 4670 wedlug tego co jest tam napisane to ma 750/2200 i tylko 325zł, może lepiej byłoby wziąć ten wynalazek, choć pewnie by chodziła jak traktor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 No nie, ciche to nie będzie... A te DDR4 niewiele dadzą. Jeśli chcesz ciszy, to zaproponuje ci coś takiego: http://techmarket.pl/produkt-Karty_graficz...15-20R,138.html Pasywne chłodzenie - czytałem gdzieś reckę i podobno daje radę, bo bodajże 71*C w stresie, a to niezły wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daja Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Witam! mam pewien dylemat. Która z tych wersji 9800gtx+ bedzie najbardziej oplacalna ? Różnią sie chłodzeniem i ewentualnie taktowaniem. Proszę o pomoc. POV: http://allegro.pl/item587976452_pci_e_pov_..._arctic_oc.html Palit: http://allegro.pl/item585399134_palit_gefo...56bit_ddr3.html Twintech: http://allegro.pl/item591864809_twintech_9...b_738_2200.html Gainward: http://allegro.pl/item583908975_nowy_gainw...b_ddr3_top.html Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...