Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

HD4850 DDR5 520zł

a czy HD4850 DDR5 to nie jest tylko patent Gainwarda i Palita??

raczej nie chce się pchać te firmy z powodu tych cieć właśnie w zasilaniu... ?

czy może w tym przypadku jest inaczej i nic nie wycieli:) ?

no i 512mb :(

to już teraz mało a co za jakiś czas dopiero..

a jest jakiś kompromis między tym?

chodzi mi o to:

1. aby cena była jak najniższa

2. raczej nie Gainwarda i Palit

3. stosunek/cena wydajność

4. więcej niż 512 Mb

Edytowane przez DJPIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc finalnie stoję przed takim oto wyborem:

Sprzęt docelowy to P5B Premium + E5200 (po obniżkach będzie tam Q9550) 4GB ram rozdziałka 1680x1050.

Na początku byłem podjarany na 4770 na DDR5 jest w esc za 399

Zaczęło mnie jednak kusić na 4850 na DDR5 które stoi po 520zł - mimo że jest to najlepszy stosunek jakości do ceny to się po prostu boję że się zwali bo trochę ludzi narzeka na nią.

Zostaje jeszcze kompromisowe rozwiązanie pod tytułem 4850 na DDR3 które można wyrwać za np 430 zł Asus'a (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=12684) będzie lepiej nie dużym kosztem od 4770. Mogę wyłożyć te 520 na 4850 tylko trochę się boję tak jak pisałem wyżej a za tą kasę (500-550) to chyba nic nie ma dobrego żeby było warte dokładania ponad 100zł od 4850 na ddr3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc finalnie stoję przed takim oto wyborem:

Sprzęt docelowy to P5B Premium + E5200 (po obniżkach będzie tam Q9550) 4GB ram rozdziałka 1680x1050.

Na początku byłem podjarany na 4770 na DDR5 jest w esc za 399

Zaczęło mnie jednak kusić na 4850 na DDR5 które stoi po 520zł - mimo że jest to najlepszy stosunek jakości do ceny to się po prostu boję że się zwali bo trochę ludzi narzeka na nią.

Zostaje jeszcze kompromisowe rozwiązanie pod tytułem 4850 na DDR3 które można wyrwać za np 430 zł Asus'a (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=12684) będzie lepiej nie dużym kosztem od 4770. Mogę wyłożyć te 520 na 4850 tylko trochę się boję tak jak pisałem wyżej a za tą kasę (500-550) to chyba nic nie ma dobrego żeby było warte dokładania ponad 100zł od 4850 na ddr3.

W razie czego masz gwarancje.

1600x 1200 potem więcej;)

Do tego hd4850 ddr5 wystarczy.

Jeżeli więcej to kup już gtx 260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka, mój sprzęt:

procek - athlonik 2x2.7Ghz

Płyta - gigabyte ga-m61pme-s2

zasilacz - mustang "400W" :ph34r:

karta - gf8600gt ddr2 :ph34r:

Te dwa ostatnie element chciałbym wymienić, do dyspozycji jest kwota max 530zł (choć budżet można by nieco nagiąć jeżeli bardzo by się opłacało). Jaką kartę kupić aby procek jej nie spowalniał, i jaki odpowiedni zasilacz do niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz, myślę że na niego przeznaczymy ok 200zł - Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]

Mamy jeszcze 330zł na grafikę. Na allegro się HD4830 za 335zł + przesyłka. Trochę ponad budżet. Moim zdaniem 9600GSO 384/192 ddr3.

No i kręć proca, bo to sporo daje. ( płytę masz słabą, prawie taką jak ja ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie wiem co robić 4830 nęci (50zł w tą czy w tą nie robi mi różnicy), w dodatku chciałbym w n9iedlaekiej przyszłości wkręcić proca i wtedy prędkość proca mogłaby być odpowiednia (patrz karty graficzne na czerwiec).

@Stachuuu kręciłeś na boxowym chłodzeniu czy coś wymieniałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup se bequiet 350w plus 8800gt uzywke i masz spokój

mój drugi zestaw na a64x2 2.5ghz z 2gb ram i 8800gt własnie (650/1800/1950) myka na zasilaczu fortron 350..sporo słabszym od wspomnianego bq

Burnout paradaise na tym śmiga, da się pograć w natywnej w COD4 w med detalach bez problemu z 40-60fps...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, mam taki problem, gdyz chce sprzedac swojego gf 8600gt i kupic cos lepszego i tu pada pytanie CO? :) jako ze nei interesuje sie sprzetem (bo mnie na to nie stac) wole spytac fachowcow hehe Aktualna rozdzielczosc gier to 1440x900 jednak planuje tez zmiane monitorka na jakies 22 wiec w przyszlosci bedzie wieksza! Prosze o rade na co moge zmienic za w miare rozsadna cene!

ahh ceny nie pisze moze zaproponujcie cos w roznyh przedzialach? :) z gory dzieki!!

Edytowane przez GoLY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile kasy i jaka reszta sprzętu?

sprzet to:

Procesor: AMD Athlon x64 X2 DUAL 5000+

Płyta gł.: Asus M2N-sli deluxe (nForce 570 SLI)

Grafika : MSI NX8600GT 256

4 GB ram

Windows XP Professional SP3

a kasa hmmm max 500zł? :) nie wiem sam! nie wiem co sie oplaca w jakich granicach kupowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi